Κοσμος

Διάσκεψη στο Παρίσι για την Γάζα: Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο διάλογος των δύο ανδρών και οι δηλώσεις Μακρόν

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής στη Διάσκεψη στο Παρίσι για την Γάζα – Τι είπαν οι δύο άνδρες και τι δήλωσε ο Μακρόν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Ibrahim Shtayyeh, λίγο πριν συμμετάσχει στη διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη για τους αμάχους στη Γάζα, που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εμπλεκόμενους εταίρους για την πιθανότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης τόνισε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ότι δεν εκπροσωπεί τον Παλαιστινιακό λαό. Επανέλαβε ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή και τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών. Τέλος, σημείωσε ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι που σας βλέπω.

Mohammad Ibrahim Shtayyeh: Η χαρά είναι δική μου. Ελπίζω να σας δω κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ήμουν έτοιμος να πω ότι θα ήταν καλό να συναντηθούμε κάτω από διαφορετικές συνθήκες, αλλά πιστεύω ότι ήταν σημαντικό για την Ελλάδα να είναι εδώ. Θέλουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζα και θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες.

Mohammad Ibrahim Shtayyeh: Πρέπει να σπάσουμε το εμπάργκο. Η πολιορκία της Γάζας είναι ένας αργός θάνατος για όλους, ειδικά για τους τραυματίες. Δεν είναι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και οι ιατρικές προμήθειες. Το κύριο μέλημά μας είναι πραγματικά να μπορέσουμε να περιθάλψουμε τους τραυματίες. Είναι αυτοί για τους οποίους μιλάτε, 26.000 άνθρωποι. Δεν ξέρω πόσοι από αυτούς θα επιβιώσουν. Νομίζω ότι η προτεραιότητά μας, εκτός από τα τρόφιμα και όλα τα άλλα ανθρωπιστικά ζητήματα, είναι και να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο. Εάν εμείς και εσείς μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να παρέχουμε πραγματικά αυτή την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω οποιασδήποτε δυνατής οδού, νομίζω ότι αυτό θα ήταν μια καλή ιδέα. Βέβαια, για εμάς, όπως γνωρίζετε, το πιο σημαντικό είναι πως ό,τι κι αν κάνουμε, δεν θα το κάνουμε ή δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τρόπος για να φύγουν οι άνθρωποι. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε τελείως, διότι γνωρίζουμε ποιες είναι οι προθέσεις του Ισραήλ. Η πρόθεση των Ισραηλινών είναι να διώξουν όσο το δυνατόν περισσότερους Παλαιστίνιους.

Μακρόν: Ανακοίνωσε αύξηση της γαλλικής βοήθειας προς την Γάζα

Η άμεση ανθρωπιστικού χαρακτήρα παύση των εχθροπραξιών και η προετοιμασία μίας πραγματικής κατάπαυσης πυρός που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκουν σύμφωνους όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή, δήλωσε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην διεθνή ανθρωπιστική διάσκεψη του Παρισιού για τη Γάζα ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης πως λαμβάνοντας υπόψιν ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκτιμήσει πως οι άμεσες οικονομικές ανάγκες για την λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια, ανακοίνωσε την αύξηση της γαλλικής συνεισφοράς από τα 20 εκατομμύρια ευρώ στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα επισήμανε ότι η χώρα του θα εξακολουθήσει να παρέχει ιατρική βοήθεια με όλα τα μέσα.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε την δημιουργία μίας Γενικής Γραμματείας συντονισμού © ΕΡΑ / LUDOVIC MARIN

Τέλος ο Γάλλος πρόεδρος πρότεινε στο πλαίσιο της σημερινής διάσκεψης να αποφασιστεί η δημιουργία μίας Γενικής Γραμματείας η οποία θα συντονίσει την βοήθεια που παρέχουν τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες - Οι διεθνείς οργανώσεις ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Γιαν 'Εγκελαντ, γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, δήλωσε σήμερα στην ανθρωπιστική διάσκεψη για τη Λωρίδα της Γάζας που διεξάγεται στο Παρίσι, ότι είναι απολύτως αναγκαία μια άμεση εκεχειρία.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε ένα λεπτό παραπάνω για μια άμεση εκεχειρία ή για την άρση της πολιορκίας, που συνιστά μια συλλογική τιμωρία. Χωρίς κατάπαυση του πυρός, άρση της πολιορκίας και τερματισμό των βομβαρδισμών αδιακρίτως και του πολέμου, θα συνεχιστούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών», δήλωσε ο Έγκελαντ.

Από την πλευρά της, η Ιζαμπέλ Ντεφουρνί, επικεφαλής της ΜΚΟ, Γιατροί Χωρίς Σύνορα χαρακτήρισε «ψευδείς ζώνες» τις αποκαλούμενες «ασφαλείς ζώνες» στη Γάζα.

Η Δυτική Όχθη «βράζει», λέει ο επικεφαλής της UNRWA. Η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να επεκταθεί σε όλη την περιοχή

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους (UNRWA), Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε πως ανησυχεί για τον κίνδυνο εξάπλωσης της κατάστασης στη Γάζα, προσθέτοντας ότι η Δυτική Όχθη «βράζει».

Ο Λαζαρινί, δήλωσε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για ουσιαστική, συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καυσίμων. Ο ίδιος δήλωσε ότι η βοήθεια που εισέρχεται μέσω της Ράφα είναι ανεπαρκής, προσθέτοντας ότι όλα τα περάσματα προς τη Γάζα θα πρέπει να ανοίξουν.

Η σύγκρουση στη Γάζα είναι μια φωτιά που μπορεί να εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή, τόνισε ο επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι το να επιτραπεί να συνεχιστεί η κατάσταση στη Γάζα θα ήταν «παρωδία».

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορεί να είναι μέρος μιας μονομερούς πρότασης να προωθηθούν οι Παλαιστίνιοι σε λεγόμενες ασφαλείς ζώνες», δήλωσε στην έναρξη ανθρωπιστικής διάσκεψης για τη Γάζα στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ