Κοσμος

Διεθνής Διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι με τη συμμετοχή Μητσοτάκη

Στο επίκεντρο ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Διεθνή Διάσκεψη, με επίκεντρο τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Γάζα
Αιγύπτιοι εθελοντές μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, στο πέρασμα της Ράφα, στην Αίγυπτο © KHALED ELFIQI

Στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Διεθνή Διάσκεψη, με επίκεντρο τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Γάζα

Στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η διάσκεψη πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

Στο επίκεντρο της Διάσκεψης βρίσκεται η δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα με την συμβολή Ελλάδας και Κύπρου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwtm0fxuvnft)

Οι χώρες που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, στο Παρίσι είναι οι εξής:

Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, χώρες του Κόλπου, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Κύπρος με τον κύριο Χριστοδουλίδη, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Μητσοτάκης: Λόγω γεωγραφίας η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει

Στην προοπτική να συμμετάσχει, υπό προϋποθέσεις, η Ελλάδα σε έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο αναφέρθηκε μέσω συνέντευξής του στο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με έναν οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φθάσει σε όλους όσοι την έχουν πραγματικά ανάγκη, θα ήμασταν ευτυχείς να το κάνουμε».

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ελληνικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αίγυπτο «παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια και εάν μπορούμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, ο οποίος βεβαίως θα πρέπει να περιβάλλεται από την πλήρη ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων πλευρών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα συγκεκριμένα πλοία θα φθάσουν με ασφάλεια στη Γάζα, θα το πράξουμε».

Αυτό που επεσήμανε είναι  ότι «το πλεονέκτημα του θαλάσσιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο εν συγκρίσει με ένα φορτηγό. Συνεπώς, εάν τα logistics βγαίνουν και όντως βολεύει μία τέτοια προοπτική, παρά να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω αεροπλάνου και ακολούθως να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ χαρούμενος να συμμετέχουμε σε μία τέτοια πρωτοβουλία».

Μακρόν: Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει αεροπορική βάση για τον διάδρομο

O Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ανακοινώσει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» με βάση την Κύπρο, προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι' αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για το θέμα αυτό.

Στόχος όπως είχε πει είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος. Όλα αυτά είπε θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.