- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ισραήλ: Επιχείρηση εκκαθάρισης των τούνελ της Χαμάς διεξάγει ο στρατός - Στο συνέδριο του Παρισιού θα συζητηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα
Ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί πλέον στο κέντρο της πόλης της Γάζας προκειμένου να εξουδετερώσει τη Χαμάς. Στο επίκεντρο βρίσκεται το υπόγειο σύστημα των τούνελ όπου βρίσκουν καταφύγιο και χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τα μέλη της Χαμάς. Την ίδια ώρα, επιδεινώνεται η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας.
Στόχος «να καταστραφεί η Χαμάς»
Τα στρατεύματα βρίσκονται πλέον «στην καρδιά» της πόλης, όπου οι χερσαίες μάχες και η εκστρατεία βομβαρδισμού εντάθηκαν τις τελευταίες ημέρες για «να καταστραφεί η Χαμάς», όπως δήλωσε ο υπουργός άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.
«Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων», πρόσθεσε ο ισραηλινός υπουργός. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι απήχθησαν, σύμφωνα με το Ισραήλ, την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε το ξέσπασμα του πολέμου.
Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση αυτή, στην πλειονότητά τους άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους την ίδια ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, η οποία ήταν η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ.
Από την παλαιστινιακή πλευρά, περισσότεροι από 10.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι και ανάμεσα στους οποίους 4.237 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου στη Γάζα, σύμφωνα με τον απολογισμό του υπουργείου Υγείας που ελέγχεται από την παλαιστινιακή οργάνωση.
Το αρχηγείο της Χαμάς είναι περικυκλωμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις
Σύμφωνα με το Ισραήλ, η πόλη της Γάζας, το προπύργιο της Χαμάς, είναι περικυκλωμένη από τις στρατιωτικές δυνάμεις. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει προχωρήσει μέχρι την καρδιά της πυκνοκατοικημένης πόλης ενώ η Χαμάς υποστηρίζει ότι οι μαχητές της έχουν επιφέρει μεγάλες απώλειες στον ισραηλινό στρατό.
Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι μηχανικοί του στρατού χρησιμοποιούν εκρηκτικά για να καταστρέψουν το υπόγειο δίκτυο της Χαμάς που εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων κάτω από τη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει καταστρέψει 130 φρεάτια σηράγγων μέχρι στιγμής.
Πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ υποστήριξαν ότι τα ισραηλινά άρματα συναντούν σφοδρή αντίσταση και οι μαχητές χρησιμοποιούν τις σήραγγες για να στήνουν ενέδρες. Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι 33 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις που διεξάγονται σε αυτήν τη φάση.
«Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να καταλάβει την Γάζα»
Σε ό,τι αφορά το διπλωματικό πεδίο, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν έχει πρόθεση να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας ή να την θέσει υπό τον έλεγχό του «για πολύ καιρό».
«Εκτιμούμε ότι οι τρέχουσες επιχειρήσεις μας είναι αποτελεσματικές και επιτυχημένες και θα συνεχίσουμε τις πιέσεις», είπε ο αξιωματούχος αυτός μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος.
«Δεν θα είναι για απεριόριστο διάστημα, ούτε για πάντα», πρόσθεσε.
Μπλίνκεν: Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στη Γάζα
Η ιδέα μιας κατάπαυσης του πυρός απορρίφθηκε από τις ΗΠΑ, στενούς συμμάχους του Ισραήλ, οι οποίες προτείνουν μάλλον «ανθρωπιστικές παύσεις» και επιμένουν «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί».
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών των G7, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Τόκιο, επιδιώκουν να απευθύνουν κοινή έκκληση για «ανθρωπιστικές παύσεις».
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει την Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου.
«Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από την Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου. Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στην Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο.
«Τώρα, η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου. Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και από ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στην Γάζα», είπε.
Σύμμαχος κλειδί του Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη εκ νέου επιβολή ισραηλινής κατοχής στην Λωρίδα της Γάζας απαντώντας στην δήλωση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με την οποία η χώρα του θα αναλάβει «την γενική ευθύνη της ασφάλειας» στην Γάζα «επ' αόριστον».
Για την επίτευξη «μίας βιώσιμης ειρήνης και της ασφάλειας» στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι πρέπει να απαγορευθούν «οι εκτοπισμοί Παλαιστινίων της Γάζας», να εμποδισθεί η χρησιμοποίηση της Λωρίδας της Γάζας ως πλατφόρμας τρομοκρατίας και να αποφευχθεί η εκ νέου επιβολή ισραηλινής κατοχής στον παλαιστινιακό θύλακα. Πρέπει επίσης να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί στο μέλλον «κάθε απόπειρα επιβολής αποκλεισμού ή πολιορκίας στην Γάζα και οποιαδήποτε περικοπή του εδάφους της», διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Ένας «βιώσιμος μηχανισμός ανοικοδόμησης της Γάζας» θα πρέπει επίσης να εφαρμοσθεί και θα πρέπει επίσης να βρεθεί «ένας τρόπος που θα επιτρέπει στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο, ο καθένας στα εδάφη του, υπό τις ίδιες συνθήκες ασφαλείας, ελευθερίας, ευκαιριών και αξιοπρέπειας», κατέληξε.
«Υπερπλήρη τα νεκροταφεία - Δεν υπάρχει χώρος για ταφές»
Μπροστά στην καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που, οι εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός πολλαπλασιάστηκαν από την πλευρά του ΟΗΕ, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ηγετών του αραβικού κόσμου και άλλων χωρών.
«Τα αδιάκοπα αιτήματά μας για άμεση εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός έμειναν αναπάντητα», δήλωσε η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η οποία ανακοίνωσε το θάνατο ενός εργαζομένου της σε βομβαρδισμό εναντίον του προσφυγικού καταυλισμού του Σάτι, στην περιφέρεια της Πόλης της Γάζας.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κάλεσε τα μέρη να βάλουν τέλος στα βάσανα των αμάχων και εξέφρασε τη λύπη της για μια «ηθική αποτυχία». Ο οργανισμός αυτός ανακοίνωσε πως μία από τις οχηματοπομπές της με ανθρωπιστική βοήθεια προς το νοσοκομείο αλ-Κουντς της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου έγινε στόχος πυρών, την προέλευση των οποίων δεν διευκρίνισε.
Η υπηρεσία επικοινωνίας της Χαμάς στη Γάζα υποστήριξε μέσω της πλατφόρμας Telegram πως τα νεκροταφεία στο έδαφος «είναι υπερπλήρη και δεν υπάρχει πια χώρος για τις ταφές».
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και η μετακίνηση Παλαιστίνιων αμάχων προς τη νότια Γάζα
Την ίδια ώρα, χιλιάδες Παλαιστίνιοι άμαχοι φεύγουν και σήμερα, με τα πόδια, από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, αναζητώντας στα νότια ένα ασφαλές καταφύγιο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και τις μάχες μεταξύ των Ισραηλινών στρατιωτών και της Χαμάς.
Due to the substantial response, the @IDF has extended the evacuation corridor by an extra hour, until 15:00 today, allowing many more Gazans to move south for their safety. https://t.co/gAutX4eo1l
— COGAT (@cogatonline) November 8, 2023
Η έξοδος αυτή πραγματοποιήθηκε στο τετράωρο «παράθυρο ευκαιρίας» που ανακοίνωσε το Ισραήλ, το οποίο έχει καλέσει τους κατοίκους στο βόρειο τμήμα του θύλακα να φύγουν. Όμως τα κεντρικά και νότια τμήματα της πολιορκημένης Γάζας δέχτηκαν και πάλι πυρά, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον δεύτερο μήνα του.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας (που ελέγχονται από τη Χαμας) ανέφεραν ότι σε αεροπορικό βομβαρδισμό σε σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ σκοτώθηκαν το πρωί 18 άνθρωποι. Στο Χαν Γιουνές σκοτώθηκαν άλλοι έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα μικρό κορίτσι.
«Καθόμασταν ήσυχοι όταν ξαφνικά ένα F-16 έπληξε ένα σπίτι και το ανατίναξε, γκρεμίστηκαν τρία σπίτια, το ένα δίπλα στο άλλο», είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Μοχάμεντ Άμπου Ντάκα. «Ήταν όλοι τους άμαχοι. Μια γιαγιά, ένας παππούς και υπάρχουν και άλλοι κάτω από τα συντρίμμια», πρόσθεσε.
Στο συνέδριο του Παρισιού θα συζητηθεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Γάζα
Στην επιχειρησιακή πτυχή του ζητήματος της παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας θα επικεντρωθούν οι εργασίες της συνάντησης που, με πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου παρόντες θα είναι, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και στην οποία θα λάβουν μέρος όλοι οι βασικοί εμπλεκόμενοι στο ζήτημα παράγοντες.
Αυτό ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές εξηγώντας πως οι τρεις πρωταρχικοί στόχοι είναι ο προσδιορισμός των βασικών αναγκών, η άμεση κάλυψη των αναγκών σε φάρμακα, νερό και ενέργεια και τέλος η προστασία του άμαχου πληθυσμού, έτσι όπως αυτή ορίζεται από τους διεθνείς οργανισμούς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντικείμενο της συζήτησης θα είναι και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου μέσω της Κύπρου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα, καθώς επίσης και η χρηματοδότηση του όλου εγχειρήματος.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της αυριανής συνάντησης, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε τις τελευταίες ώρες διαβουλεύσεις με τους ηγέτες του Ισραήλ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, ανέφεραν οι πηγές.
Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ