Κοσμος

Εντείνεται η επιχείρηση κατά της Χαμάς - Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η απαίτηση της απελευθέρωσης των ομήρων και η έκκληση του ΠΟΥ για ανθρωπιστική εκεχειρία

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νετανιάχου: Αρνείται κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - Η απαίτηση της απελευθέρωσης των ομήρων και η έκκληση του ΠΟΥ για ανθρωπιστική εκεχειρία
Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα © MOHAMMED SABER/ EPA

Νετανιάχου: Αρνείται κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας - Η απαίτηση της απελευθέρωσης των ομήρων και η έκκληση του ΠΟΥ για ανθρωπιστική εκεχειρία

Την ώρα που εντείνεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα με στόχο στελέχη της Χαμάς που έχουν κρυσφύγετα και ορμητήρια στα υπόγεια τούνελ στην ευρύτερη περιοχή, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου διαμήνυσε: «Κατάπαυση του πυρός χωρίς απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς δεν μπορεί να γίνει», ενώ στο ζήτημα της επόμενης μέρας στη Γάζα, ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη της ασφάλειας, θα την έχει η χώρα του.

«Επ' αόριστον θα έχουμε την ευθύνη για τη συνολική ασφάλεια γιατί βλέπουμε τι συμβαίνει όταν δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι, και αυτό που βλέπουμε είναι η έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε βαθμό που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε» δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Την ίδια στιγμή ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάνει έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα δηλώνοντας ότι «Η ιστορία θα μας κρίνει όλους».

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κάνει έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ κάνει έκκληση για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα © MOHAMMED SABER/EPA

Να σημειωθεί ότι και σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι, κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, περίμεναν στον τερματικό σταθμό της Ράφας, μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, για να φύγουν για την Αίγυπτο.

Στρατιώτες του Ισραήλ επιχειρούν στο κέντρο της Γάζας

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στο κέντρο της πόλης της Γάζας, προπύργιο της Χαμάς, ανακοίνωσε την Τρίτη (7/11) ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ.

Σε ενημέρωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Γκάλαντ ανέφερε πως ισραηλινοί στρατιώτες έχουν προωθηθεί στο κέντρο της Γάζας και σφίγγουν διαρκώς τον κλοιό γύρω από την ηγεσία της Χαμάς.

Ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιάχια Σινουάρ, «κρύβεται στο καταφύγιό του, χωρίς να διατηρεί επαφή με τους συνεργάτες του», υποστήριξε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η εξόντωσή του είναι θέμα χρόνου.

Απέρριψε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο προσωρινής παύσης πυρός προτού απελευθερωθούν οι περίπου 240 όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα».

Ο Νετανιάχου απορρίπτει κατάπαυση του πυρός

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως η χώρα του θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο κ. Νετανιάχου απάντησε: «αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».

«Το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε. «Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε.

Στην ίδια συνέντευξη, απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεση η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», είπε, την ίδια ημέρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε εκ νέου έκκληση να τερματιστεί «ο ανθρωπιστικός εφιάλτης στη Γάζα», που έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Σε ό,τι αφορά (...) μικρές παύσεις –μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί–, τις κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου στη συνέντευξη.

Αναφερόταν σε χθεσινή ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στην «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων «για να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».

«Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί αγαθά –ανθρωπιστικά αγαθά– να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για να φύγουν οι όμηροι, καθώς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτέλεσμα όταν πρόκειται για αυτούς τους εγκληματίες, για τη Χαμάς, είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwsr8euqzs4h)

Νετανιάχου: Οι ευθύνες θα αναζητηθούν μετά τον πόλεμο

Ερωτηθείς για τις δικές του ευθύνες όσον αφορά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο κ. Νετανιάχου απάντησε «βεβαίως», «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως έχει, και αυτό «θα πρέπει να επιλυθεί μετά τον πόλεμο», καθώς όπως αναγνώρισε η κυβέρνησή του δεν τήρησε την υποχρέωσή της να προστατεύει τους πολίτες του Ισραήλ.

Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε η Χαμάς, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς χθες Δευτέρα (6.11), τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας στους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε έκτοτε ο ισραηλινός στρατός από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.

Αναφορές ΗΠΑ για παύση των εχθροπραξιών 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε: «Στη διαμόρφωση του μέλλοντος για τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και τελικά του Παλαιστινιακού κράτους, οι φωνές των Παλαιστινίων πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η Παλαιστινιακή Αρχή αποτελεί εκπρόσωπό τους, έτσι είναι σημαντικό να παίξει ηγετικό ρόλο».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται κατά της κατάπαυσης του πυρός, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έδινε χρόνο στη Χαμάς να ανασυνταχθεί. Η παύση, όμως των εχθροπραξιών, για ανθρωπιστικούς λόγους βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης Μπάιντεν-Νετανιάχου, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην το αποκλείει για μικρά χρονικά διαστήματα.

Ο πόλεμος στη Γάζα κυριαρχεί και στη διάσκεψη της Ομάδας των 7 στο Τόκιο, εν μέσω φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων που εντείνονται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες διεμήνυσε: «Η Γάζα γίνεται νεκροταφείο παιδιών. Εκατοντάδες κορίτσια κι αγόρια σκοτώνονται ή τραυματίζονται κάθε μέρα».

Παρά τις καταδίκες δημόσια, το συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε 4η φορά σε δύο εβδομάδες να καταλήξει σε απόφαση.

ΠΟΥ: «Η ιστορία θα μας κρίνει όλους»

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμφωνήσουν σε μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και «να εργαστούν για μια διαρκή ειρήνη».

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είπε ότι 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ενός μήνα «έντονου βομβαρδισμού» στη Γάζα, ενώ περισσότεροι από 4.000 από αυτούς είναι παιδιά. Ακπομη, αναρωτήθηκε για πόσο ακόμη θα  διαρκέσει αυτή η ανθρώπινη καταστροφή.

Επανέλαβε την έκκλησή του για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, τονίζοντας:

«Η ιστορία θα μας κρίνει όλους από το τι κάνουμε για να τελειώσει αυτή η τραγωδία»

Εκατοντάδες άνθρωποι στον τερματικό σταθμό της Ράφας για νέες αναχωρήσεις 

Εκατοντάδες άνθρωποι, κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, περίμεναν σήμερα (7.11) στον τερματικό σταθμό της Ράφας, μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, για να φύγουν για την Αίγυπτο, εγκαταλείποντας το παλαιστινιακό αυτό έδαφος που βομβαρδίζεται συνεχώς από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Παρίσι, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από εκατό Γάλλοι πολίτες, υπάλληλοι και έχοντες το δικαίωμα μπόρεσαν βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφας με την Αίγυπτο. «Δύο ομάδες Γάλλων πολιτών, υπαλλήλων και ανθρώπων που δικαιούνταν, μπόρεσαν να φύγουν τη Δευτέρα και την Τρίτη από το έδαφος αυτό, το οποίο υφίσταται συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, και βρίσκονται σε ασφάλεια στην Αίγυπτο", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση. "Αυτό αυξάνει σε 100 και πλέον συνολικά τους ανθρώπους που εξήλθαν οργανωμένα (με πρωτοβουλία) της Γαλλίας».

«Το συνοριακό φυλάκιο στη Ράφα άνοιξε σήμερα το πρωί και διεξάγονται διευθετήσεις για τις αναχωρήσεις», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουάελ 'Αμπου Ομέρ, εκπρόσωπος της διοίκησης της παλαιστινιακής πλευράς του τερματικού σταθμού.

Καθώς οι διελεύσεις επρόκειτο να αρχίσουν νωρίς το απόγευμα, παρατηρήθηκαν ήδη οι πρώτες αφίξεις στην αιγυπτιακή πλευρά, όπως μια Παλαιστίνια τραυματίας που μεταφέρθηκε με φορείο σε αιγυπτιακό ασθενοφόρο.

Ο εκπρόσωπος του τερματικού σταθμού έκανε λόγο για έναν κατάλογο με 500 ανθρώπους στους οποίους έχει επιτραπεί να εισέλθουν σήμερα στην Αίγυπτο.

Οι ιστορίες των ανθρώπων που περιμένουν στον σταθμό της Ράφας

Μπροστά από τον τερματικό σταθμό, ο Φαρίντ Ναουάσρα, ένας πατέρας από τη Γάζα, κάτοχος ρωσικού διαβατηρίου, διηγείται ότι περιμένει εδώ και μέρες να εγγραφεί σε αυτόν τον κατάλογο.

"Τα παιδιά μου είδαν φρικτά πράγματα, έχουμε υποφέρει πολύ και ελπίζουμε σήμερα ότι θα μας επιτρέψουν να περάσουμε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Για τη Μιριάμ 'Αμπου Σααμπάν, κάτοχο ρουμανικού διαβατηρίου, το γεγονός ότι έφθασε μέχρι τον τερματικό σταθμό είναι μια ανακούφιση: "Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να φθάσουμε στα σύνορα γιατί ο δρόμος ήταν τόσο επισφαλής για να έρθουμε έως εδώ".

Επί τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ Τετάρτης και Παρασκευής, δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων απομακρύνθηκαν από τον θύλακα. Μετά το κλείσιμο του φυλακίου για δύο ημέρες, οι αναχωρήσεις από τη Ράφα επαναλήφθηκαν χθες, Δευτέρα.

"Χθες, Δευτέρα, 96 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν" ενώ "19 τραυματίες, ένας ασθενής και σχεδόν 200 ξένοι πολίτες αναχώρησαν επίσης", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του σημείου διέλευσης.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν καταστροφές στο συνοριακό φυλάκιο Ερέζ, κύριο σημείο διέλευσης μεταξύ του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας και του νοτίου Ισραήλ, το οποίο είναι κλειστό από την 7η Οκτωβρίου.

Υπάρχουν και άλλα σημεία διέλευσης αλλά προορίζονται για τη μεταφορά εμπορευμάτων ή είναι κλειστά εδώ και χρόνια.

Κατ' εξαίρεση, το συνοριακό φυλάκιο Κάρεμ 'Αμπου Σαλέμ (Κερέμ Σαλόμ όπως ονομάζεται στην ισραηλινή πλευρά) είχε ανοίξει την Παρασκευή για να περάσουν στη Γάζα πολλοί Παλαιστίνιοι εργαζόμενοι που κρατούνταν στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Με πληροφoρίες από CNN, Guardian, Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.