Κοσμος

Το Ισραήλ προχωρά βαθύτερα στη Γάζα ενώ η Χαμάς επιτίθεται από τα τούνελ

«Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Προχωράμε» λέει ο Νετανιάχου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Προχωρά  στη Γάζα, η Χαμάς επιτίθεται απότα τούνελ - «Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Προχωράμε» λέει ο Νετανιάχου
Τανκ των Ισραηλινών Δυνάμεων © AYAL MARGOLIN/ EPA

Ισραήλ: Προχωρά στη Γάζα, η Χαμάς επιτίθεται από τα τούνελ - «Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Προχωράμε» λέει ο Νετανιάχου

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποστήριξε σήμερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προωθηθεί πέραν των περιχώρων της πόλης της Γάζας, στην επιχείρησή του εναντίον των μαχητών της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης. Είχαμε εντυπωσιακές επιτυχίες και περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας. Προχωράμε» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του δεν έχει λάβει ακόμη καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων στη Γάζα, αλλά βοηθά με την επιβεβλημένη ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και νερό.

Νετανιάχου: «Οι δυνάμεις μας βρίσκονται στα περίχωρα της Γάζας»
Ισραηλινά άρματα στα σύνορα με τον Λίβανο © AYAL MARGOLIN/ EPA

«Δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση για τη μεταφορά καυσίμων. Δεν έχω δώσει καμία τέτοια οδηγία και το πολεμικό συμβούλιο δεν ενέκρινε καμία απόφαση» τόνισε.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών μηχανικών του Ισραήλ, Iddo Mizrahi, είπε ότι τα στρατεύματα βρίσκονταν σε ένα πρώτο στάδιο ανοίγματος οδών πρόσβασης στη Γάζα, ώστε να συμβάλλουν στην επιβεβλημένη ανθρωπιστική βοήθεια που πρέπει να δοθεί, αλλά αντιμετώπιζαν νάρκες και παγίδες. «Η Χαμάς έχει μάθει και προετοιμάζεται καλά» δήλωσε.

Όπως δήλωσε, τα μέλη της Χαμάς έβγαιναν από τα τούνελ για να πυροβολήσουν τα τανκς και μετά εξαφανίζονταν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwohpjb4bq8h)

Συντονισμένη επίθεση Χαμάς - Χεζμπολάχ με ρουκέτες κατά ισραηλινών θέσεων

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο εκτόξευσαν δώδεκα ρουκέτες εναντίον της πόλης Κιριάτ Σμόνα, στο βόρειο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης ανέφεραν ότι από τις ρουκέτες που εκτόξευσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι στην Κιριάτ Σμόνα.

Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση, ένα κτίριο χτυπήθηκε και πολλά αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Λίγη ώρα αργότερα, μια πηγή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ είπε ότι η οργάνωση αυτή εξαπέλυσε ταυτόχρονα 19 διαφορετικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων. Σύμφωνα με αυτό το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, στους στόχους περιλαμβάνονταν και θέσεις του ισραηλινού στρατού. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις.

Βομβαρδίστηκε καταυλισμός στη Γάζα - 27 νεκροί και πολλοί εγκλωβισμένοι

Με ανακοίνωσή του σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα κοντά σε σχολείο του ΟΗΕ μέσα σε προσφυγικό καταυλισμό, ενώ σύμφωνα με το Associated Press υπάρχουν πολλοί εγκλωβισμένοι.

«Τα πτώματα 27 μαρτύρων περισυνελέγησαν, υπάρχουν επίσης πολλοί τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, ο Ασράφ αλ-Κίντρεχ. Ο απολογισμός αυτός ωστόσο δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή επί του παρόντος.

Στις εικόνες που μετέδωσε το AFPTV, η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου, διακρίνονται αιμόφυρτα πτώματα που κείτονται στο έδαφος, μπροστά από το σχολείο, μέσα στο οποίο είχαν καταφύγει πολλοί εκτοπισμένοι του πολέμου που μαίνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwoj40e9yt5t)

ΠΟΥ: Η εκκένωση νοσοκομείων στη Γάζα θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες ασθενείς

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε σήμερα ότι η αναγκαστική εκκένωση νοσοκομείων στη Λωρίδα της Γάζας θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατοντάδων ασθενών.

«Δόθηκε εντολή εκκένωσης σε είκοσι τρία νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα και η αναγκαστική εκκένωση υπό αυτές τις συνθήκες θα θέσει εκατοντάδες ασθενείς σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, ο Τέντρος επανέλαβε επίσης την έκκληση για μια παύση για ανθρωπιστικούς λόγους στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να βοηθηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τραυματιστεί.

Υπάρχουν 21.000 τραυματίες και στις δύο πλευρές και 1,4 εκατομμύριο εκτοπισμένοι στη Γάζα, υπογράμμισε.

«Δεν έχουμε λόγια να περιγράψουμε τη φρίκη που εκτυλίσσεται στη Γάζα» δήλωσε ο Τέντρος.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwohmnx93sqh)

Πάνω από 70 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ σκοτώθηκαν στη Γάζα

Ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), δήλωσε σήμερα (2.11) ότι 72 μέλη του προσωπικού έχουν σκοτωθεί στον θύλακα από την 7η Οκωβρίου, την ημέρα που ξέσπασε η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Έχουμε χάσει μέχρι στιγμής 72 άτομα προσωπικό», δήλωσε στο CNN ο Philippe Lazzarini, γενικός επίτροπος του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Συνέχισε λέγοντας ότι το προσωπικό της UNRWA στη Γάζα «μοιράζεται τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης… (όπως) οποιοσδήποτε άλλος».

«Αγωνίζονται σε καθημερινή βάση να βρουν το ψωμί, να βρουν το νερό, να προστατέψουν τα παιδιά τους. Και παρά το γεγονός αυτό, και παρά τη μεγάλη απώλεια μέσα σε αυτόν τον οργανισμό, παραμένουν δεσμευμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να παράσχουν υποστήριξη στους άνθρωποι στη Γάζα. Αλλά είναι ένας συνεχής καθημερινός αγώνας», είπε ο Lazzarini.

Την Τετάρτη, η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, Juliette Touma, επανέλαβε τις επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης, λέγοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Γάζα. Κάποιοι υπάλληλοι του προσωπικού σκοτώθηκαν «κατά τη διάρκεια της αποστολής τους και κάποιοι σκοτώθηκαν στο σπίτι», δήλωσε.

Με πληροφορίες από CNN, AP και Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.