Κοσμος

Mήνυμα από το κελί της έβγαλε η νομπελίστρια της Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί

«Το χιτζάμπ, η κύρια πηγή κυριαρχίας και καταπίεσης»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ναργκίς Μοχαμαντί: Η νομπελίστρια της Ειρήνης κατάφερε να βγάλει κρυφά ένα μήνυμα από το κελί της - «Το χιτζάμπ, η κύρια πηγή κυριαρχίας και καταπίεσης»

«Η νίκη είναι σίγουρη»: H ιρανή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών και νομπελίστρια της Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί κατάφερε να βγάλει κρυφά από το κελί της φυλακής της ένα μήνυμα, στο οποίο καταφέρεται έντονα εναντίον της εξουσίας στην Τεχεράνη.

Στο μήνυμα αυτό, που αναγνώσθηκε στα γαλλικά από την κόρη της, την Κιάνα Ραχμανί, και δημοσιοποιήθηκε από τον επίσημο ιστότοπο του Νόμπελ, η 51χρονη Μοχαμαντί, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, εκφράζει «την ειλικρινέστερη ευγνωμοσύνη» της στη νορβηγική επιτροπή του Νόμπελ, επικρίνει και πάλι την υποχρέωση των γυναικών στο Ιράν να φοράνε μαντίλα και καταφέρεται εναντίον των ιρανικών αρχών.

«Το χιτζάμπ, η κύρια πηγή κυριαρχίας και καταπίεσης»

«Το υποχρεωτικό χιτζάμπ είναι η κύρια πηγή κυριαρχίας και καταπίεσης στην κοινωνία, έχοντας στόχο να διατηρήσει και να διαιωνίσει μια αυταρχική θρησκευτική διακυβέρνηση», δηλώνει μέσω της 17χρονης κόρης της, η οποία έχει καταφύγει στη Γαλλία με την υπόλοιπη οικογένειά της.

«Μια κυβέρνηση που εδώ και 45 χρόνια έχει θεσμοποιήσει τη στέρηση και τη φτώχεια στην κοινωνία. Μια κυβέρνηση θεμελιωμένη στο ψέμα, την απάτη, την πονηριά και τον εκφοβισμό. Μια κυβέρνηση που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο με τις πολεμοχαρείς πολιτικές της», προσθέτει.

Η Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία έχει συλληφθεί 13 φορές και καταδικασθεί πέντε φορές συνολικά σε 31 χρόνια στη φυλακή και σε 154 μαστιγώσεις, ενώ από το 2021 βρίσκεται και πάλι στη φυλακή, είναι ένα από τα κύρια πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.

Η κινητοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας γυναίκες έβγαλαν τη μαντίλα, έκοψαν τα μαλλιά τους και διαδήλωσαν στους δρόμους, ξέσπασε με το θάνατο, πέρυσι, της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Ιρανής Μαχσά Αμινί, μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη για μη σεβασμό του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα. Η αμφισβήτηση κατεστάλη σκληρά.

«Η δύναμη αυτού του κινήματος βρίσκεται στη δράση των γυναικών του Ιράν. Ξέρουμε τι θέλουμε, περισσότερο και καλύτερα απ' αυτό που δεν θέλουμε», τονίζει η Ναργκίς Μοχαμαντί.

17χρονη Ιρανή μαθήτρια το νέο θύμα της αστυνομίας ηθών 

Το Σάββατο (28.10), μια άλλη νεαρή Ιρανή, η 17χρονη μαθήτρια Αρμίτα Γαραουάντ, κατέληξε μέσα σε αμφιλεγόμενες συνθήκες αφού έμεινε ένα μήνα σε κώμα.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν πως δέχθηκε επίθεση μέσα στο μετρό από την αστυνομία ηθών που είναι αρμόδια για να επιβάλλει την εφαρμογή της υποχρέωσης των γυναικών να φορούν δημόσια τη μαντίλα, ενώ οι αρχές διαψεύδουν και κάνουν λόγο για μια αδιαθεσία.

«Εμείς, ο ιρανικός λαός, έχουμε φιλοδοξίες για δημοκρατία, για ανθρώπινα δικαιώματα και για ισότητα. Η Ισλαμική Δημοκρατία είναι το κύριο εμπόδιο στην πραγματοποίηση αυτού του εθνικού αιτήματος», δηλώνει επίσης η Ναργκίς Μοχαμαντί.

«Προσπαθούμε με την αλληλεγγύη και με τη δύναμη μιας μη βίαιης και ακάθεκτης διαδικασίας να ξεπεράσουμε αυτή την αυταρχική θρησκευτική κυβέρνηση και να αναζωογονήσουμε την τιμή του Ιράν και την εθνική αξιοπρέπεια», υπογραμμίζει.

«Η νίκη δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σίγουρη», καταλήγει.

Δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο η Μοχαμαντί κατάφερε να βγάλει το μήνυμά της από τη φυλακή Εβίν, στην οποία κρατείται.

Απούσα από την τελετή απονομής του Νόμπελ 

Η επιτροπή του Νόμπελ την τίμησε με το βραβείο για την Ειρήνη στις 6 Οκτωβρίου εγκωμιάζοντας «τη μάχη της εναντίον της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και τον αγώνα της για την προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους».

Η Κιάνα Ραχμανί, η οποία ανέγνωσε το μήνυμα διάρκειας δέκα λεπτών που έστειλε η Ναργκίς Μοχαμαντί, και ο δίδυμος αδελφός της, ο Άλι, θα εκπροσωπήσουν τη φυλακισμένη μητέρα τους στην τελετή απονομής του βραβείου στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Νόμπελ.