- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Εκστρατεία για να διασωθεί το ατελιέ του Παρισιού όπου έζησαν και εργάστηκαν Γκογκέν και Μοντιλιάνι
Χρήζει επείγουσας ανακαίνισης ο χώρος που στέγασε το κίνημα «École de Paris»
Παρίσι: Έκκληση χρηματοδότησης για το ατελιέ όπου εργάστηκαν διάσημοι ζωγράφοι και γλύπτες, ανάμεσά τους οι Πολ Γκογκέν και Αμεντέο Μοντιλιάνι.
Το Atelier 11 στο Cité Falguière του Παρισιού, το οποίο αποτέλεσε σπίτι χώρο εργασίας διάσημων ζωγράφων και γλυπτών από τη δεκαετία του 1870, χρειάζεται επείγουσα ανακαίνιση.
Εκεί συνάντησε τη Ρωσίδα ερωμένη του, τη διάσημη ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα ο Ιταλός ζωγράφος Αμεντέο Μοντιλιάνι. Ο Κονσταντίν Μπρανκούζι, ο Χαΐμ Σουτίν και ο Πολ Γκογκέν έζησαν και εργάστηκαν επίσης στο στούντιο σε διάφορες περιόδους πριν γίνουν διάσημοι.
Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1870, το Cité Falguière ήταν μια κοινότητα καλλιτεχνών σε ένα αδιέξοδο στο Μονπαρνάς, όπου όσοι είχαν βαρεθεί τη Μονμάρτρη ή δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά τα ενοίκιά της μετακόμισαν στα νότια της γαλλικής πρωτεύουσας για να ζωγραφίσουν και να σμιλέψουν γλυπτά, δημιουργώντας αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως κίνημα «École de Paris».
Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 οι μπουλντόζες μπήκαν μέσα, καταστρέφοντας πολλά από τα ιστορικά ατελιέ για την κατασκευή πολυκατοικιών. Αυτά που έχουν απομείνει, με εξαίρεση το Atelier 11, έχουν μετατραπεί σε ιδιωτικές κατοικίες.
Τώρα ακτιβιστές που πέρασαν 60 χρόνια ανεπιτυχώς ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές για να το χαρακτηρίσουν ως κτίριο ιστορικού ενδιαφέροντος, οργάνωσαν μια εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων για να το αποκαταστήσουν και να συνεχίσουν τον ρόλο του ως σπιτιού και χώρου εργασίας για επισκέπτες καλλιτέχνες.
«Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε αυτό το μέρος σε μουσείο, αλλά να παραμείνει στους καλλιτέχνες»
Η Τζέσικα Τσίλο, η οποία συντονίζει το έργο ανακαίνισης για τις μη κερδοσκοπικές ενώσεις l'AiR ARTS και Cité Falguière, δήλωσε:
«Η καρδιά αυτού του πρότζεκτ είναι να διατηρηθεί αυτή η κληρονομιά με ζωντανό και ενεργό τρόπο. Δεν θέλουμε να μετατρέψουμε αυτό το μέρος σε μουσείο, αλλά να παραμείνει ένας χώρος για τους καλλιτέχνες που θα έρχονται και θα δουλεύουν και θα είναι ένας χώρος δημιουργίας.
«Ελπίζουμε ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας που δημιουργήσαμε για σύγχρονους καλλιτέχνες, και με τον όρο καλλιτέχνες δεν εννοούμε μόνο ζωγράφους και γλύπτες, αλλά και πολυεπιστημονικούς δημιουργούς, συμπεριλαμβανομένων χορευτών, συγγραφέων, κινηματογραφιστών, να διατηρήσει ζωντανό το καλλιτεχνικό πνεύμα της École de Paris».
Ο Γκωγκέν δημιούργησε το στούντιό του στην κοινότητα το 1877, ακολουθούμενος από τον Μοντιλιάνι, του οποίου η Ρωσίδα ερωμένη ήταν η ποιήτρια Άννα Αχμάτοβα, εκεί ολοκλήρωσε και το γλυπτό του «Καρυάτιδα».
Στη συνέχεια κατέφθασαν ο Μπρανκούζι από τη Ρουμανία και ο Τσουγκουχάρου Φουτζίτα από την Ιαπωνία, μαζί με καλλιτέχνες από την Ευρώπη, την Αμερική και την Τουρκία, το Ιράν και την Κούβα.
Ο ρωσικής καταγωγής μετανάστης Σουτίν, ο οποίος μοιράστηκε το νούμερο 11 με τον Μοντιλιάνι, ζωγράφισε την πρόσοψη κατά τη διάρκεια της θητείας του, δίνοντας στους αναστηλωτές την ακριβή ιδέα για το πώς ήταν αρχικά.
Ένα μέρος όπου η τέχνη και η ιστορία της τέχνης συναντώνται
Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του Atelier 11 έχουν υπογράψει συμφωνία με την L'AiR ARTS και τη Cité Falguière για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κατοικία και εργαστήριο καλλιτεχνών.
Μια δωρεά 105.000 ευρώ από την Mission Patrimoine, εθνικό οργανισμό που υποστηρίζεται από το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, σημαίνει ότι η ανακαίνιση της πρόσοψης του Atelier 11 μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά χρειάζονται ακόμη 150.000 ευρώ για να ολοκληρωθεί το έργο.
View this post on Instagram
Οι σύλλογοι λένε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο ευρώ για να εκσυγχρονιστεί το εσωτερικό του μικρού τριώροφου κτιρίου και να πληρούνται τα πρότυπα ασφαλείας που είναι απαραίτητα για να συνεχίσουν να επιτρέπουν στους καλλιτέχνες να παραμείνουν και να εργάζονται.
Η έκκληση για δωρεές εποπτεύεται από το Fondation du Patrimoine (Ίδρυμα Κληρονομιάς) που έχει συσταθεί για να βοηθήσει ενώσεις και οργανισμούς να διατηρήσουν ιστορικά κτίρια.
Η Στεφανί Νανταλό, ιστορικός τέχνης και πρόεδρος του Συλλόγου Cité Falguière, δήλωσε: «Αυτό το ατελιέ διοικούνταν από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες για 150 χρόνια και θέλουμε να το συνεχίσουμε. Δεν είναι απλώς ένας μοναδικός χώρος, είναι μια κοινότητα ανθρώπων, ένα μέρος όπου η τέχνη και η ιστορία της τέχνης συναντώνται».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατηγορούν την πλατφόρμα ότι εξέθεσε τα έφηβα παιδιά τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο
13.000 χλμ μακριά από την Ουάσινγκτον
«Μην ταξιδεύετε» - Οδηγοί προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους για να σωθούν
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας
Η ιδιαίτερη σχέση της με το «μαύρο Χάρβαρντ»
Τι ισχύει με την καταμέτρηση ψήφων και τι θα γίνει αν υπάρξει ισοπαλία
Ένα απίθανο σενάριο που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824
Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της πόλης – Ακυρώθηκαν πτήσεις
Η Καμίλα Βάσκεζ ανέφερε πως «είναι δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι»
Νεκρός και ο οδηγός του Χιλμί Σεν
Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων
Οι διασώστες ψάχνουν για πτώματα σε υπόγεια γκαράζ
Στο Δουκάτο της Κορνουάλης
Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας τραυματίας
«Έχω μία ψήφο και θα τη χρησιμοποιήσω για να προχωρήσω», είπε ο ηθοποιός
Η δίκη αρχίζει ξανά μετά από παύση μίας εβδομάδας
Οι θεωρίες συνομωσίας, οι αμερικανικές εκλογές και οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ
Ένα από τα θύματα έχει ακρωτηριασμένο χέρι και ένα άλλο φέρει τραύμα στο κεφάλι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.