Κοσμος

Γαλλικό Πρακτορείο: Ισραηλινά τανκς έφτασαν στα περίχωρα της Γάζας

Το Ισραήλ βομβάρδισε πάνω από 600 στόχους της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα το τελευταίο 24ωρο

Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σε πλήρη εξέλιξη οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας - Σφοδρές μάχες, ο στρατός του Ισραήλ μιλά για «δεκάδες» νεκρούς μαχητές της Χαμάς

Τα ισραηλινά τανκς βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, όπως αναφέρει το AFP.

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Δεκάδες τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Αυτή η πρωθητική κίνηση του ισραηλινού στρατού ακολουθεί την σειρά των επιχειρήσεων διείσδυσης των χερσαίων δυνάμεων των τελευταίων ημερών στην Λωρίδα της Γάζας

Η συνοικία αλ-Ζεϊτούν βρίσκεται στον νοτιοανατολικό τομέα της πόλης της Γάζας. Σε κανονικούς καιρούς, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 130.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης. Ομως η περιοχή όπου έχουν φθάσει τα ισραηλινά τανκς είναι αραιοκατοικημένη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης και η αεροπορία βομβάρδισαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου των κεντρικό οδικό άξονα, ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες και αχρηστεύοντάς τον.

Τα ισραηλινά τανκς έχουν αναπτυχθεί σε δύο ζώνες της οδού Σαλαχεντίν. Η μία ζώνη βρίσκεται στο ύψος της πλατείας «των Μαρτύρων», σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας και ή άλλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την μεθόριο.

Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν έκαναν λόγο για συγκρούσεις με ενόπλους της Χαμάς.

Δεκάδες κτίρια δυτικά του κεντρικού αυτού οδικού άξονα, της οδού Σαλαχεντίν, έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών.

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύκτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει την Λωρίδα της Γάζας από Bορρά προς Nότο.

Το Ισραήλ χτύπησε 600 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες 24 ώρες ο στρατός του Ισραήλ έχει πλήξει πάνω από 600 στόχους (αποθήκες όπλων, δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων, κρησφύγετα) της Χαμάς στον παλαιστινιακό θήλακα.

Η Χαμάς έκανε λόγο από την πλευρά της για «σφοδρές μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας για τρίτη συνεχή νύκτα, αφού το Ισραήλ αύξησε και διεύρυνε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του «σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες» και «προσπάθησαν να τους επιτεθούν». Μαχητικό αεροσκάφος έπληξε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονταν «πάνω από 20 τρομοκράτες».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως η αεροπορία του έπληξε «στρατιωτικές δομές της Χαμάς», ενώ έκανε λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα προς την κατεύθυνση του κεντρικού και του νότιου Ισραήλ.

Άλλο αεροσκάφος έπληξε χώρο εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στον τομέα όπου βρίσκεται το πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ. Το αλ Άζχαρ βρίσκεται στην καρδιά της πόλης της Γάζας και στο επίκεντρο των επιθέσεων του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

Χιλιάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί ήδη στον παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Το 1,4 εκατ. των κατοίκων του έχει εκτοπιστεί βίαια.

Ισραηλινά πλήγματα ισοπέδωσαν χθες τουλάχιστον δέκα πύργους στην συνοικία Ταλ-αλ-Χάουα, στον νοτιοδυτικό τομέα της πόλης Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, στην επίθεση της Χαμάς σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν έκτοτε στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας (ο απολογισμός αυτός δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί).

Καταγγελία ότι βομβαρδίστηκε περιοχή με νοσοκομείο

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, βομβαρδίστηκε επανειλημμένα περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και χιλιάδες πολίτες που έχουν καταφύγει στη δομή υγείας.

«Λάβαμε απειλές» από πλευράς Ισραήλ, που απαίτησε να «εκκενώσουμε αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς, καθώς επρόκειτο να βομβαρδιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασάρ Μουράντ, ο διευθυντής του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Ισραηλινά πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιές στην ίδια συνοικία σε νοσοκομείο ειδικευμένο στην αντιμετώπιση του καρκίνου που χρηματοδοτείται από την Τουρκία, δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Σόμπι Σέικ.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύβει όπλα και μαχητές, κάτι που η ίδια η οργάνωση έχει διαψεύσει.

Ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι «στρατεύματα σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες και οι οποίοι προσπάθησαν να τους επιτεθούν».

Ένα αεροσκάφος οδηγούμενο από στρατεύματα που βρίσκονταν επί του πεδίου στοχοθέτησε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου υπήρχαν «περισσότεροι από 20 τρομοκράτες της Χαμάς», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Αντικείμενο έριδας η ανθρωπιστική βοήθεια

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, αφού πήρε την εξουσία η Χαμάς.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, χθες Κυριακή μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας 33 φορτηγά με βοήθεια, η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή από την 21η Οκτωβρίου, όταν επετράπη να εισέλθουν τα πρώτα. Έκτοτε, έχουν φθάσει 117 φορτηγά, κατά την καθημερινή ενημέρωση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Επρόκειτο για βοήθεια «ευπρόσδεκτη» αλλά ανεπαρκή, τόνισε το OCHA, που φοβάται «νέα καταστροφική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και «ταραχές».

«Η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε χθες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, αφού επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου στοιβάζεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους παλαιστίνιους άμαχους.

«Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί χωρίς καθυστέρηση πως οι άμαχοι θα λάβουν τροφή και φάρμακα», πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Μπροστά στη φοβερή έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποίησε χθες Κυριακή εναντίον του κινδύνου κατάρρευσης «της δημόσιας τάξης» την επομένη λεηλασίας αποθηκών και κέντρων διανομής βοήθειας.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυε πως ξεκινά «η δεύτερη φάση του πολέμου» με σκοπό να «καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες και η ηγεσία της Χαμάς», την οποία η χώρα του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατηγόρησε χθες τη Χαμάς πως προσπαθεί να «χειραγωγήσει ψυχολογικά», εκμεταλλευόμενη τους ομήρους που κρατά, τους ισραηλινούς πολίτες, αφού η παλαιστινιακή οργάνωση διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο να τους απελευθερώσει όλους, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση όλων των Παλαιστινίων στις φυλακές του Ισραήλ.

Δυτική Όχθη: Eπιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν

Στο κόκκινο βρίσκεται επίσης η ένταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967, όπου σχεδόν 120 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από την 7η Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, επεσήμανε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa, «περισσότερα από 100 στρατιωτικά οχήματα και δύο εκσκαφείς» του ισραηλινού στρατού συμμετείχαν σε αυτή την επιδρομή στη Τζενίν και τον καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται εκεί. Η Τζενίν θεωρείται προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων και είναι στόχος τακτικών επιδρομών από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Οι τέσσερις Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού ήταν ηλικίας 23 με 28 ετών, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας. Εννέα ακόμη τραυματίστηκαν.

Drones του ισραηλινού στρατού πετούσαν πάνω από τη Τζενίν στη διάρκεια της επιδρομής, ενώ αναπτύχθηκαν «ελεύθεροι σκοπευτές στα κτίρια» γύρω από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, ένας τοίχος του περιβόλου του οποίου κατεδαφίστηκε από τους εκσκαφείς του στρατού, σύμφωνα με το Wafa.

Χθες, Κυριακή, πέντε Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από τα πυρά του στρατού του Ισραήλ στη διάρκεια άλλης επιδρομής στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το Σάββατο ένας 40χρονος Παλαιστίνιος που μάζευε ελιές σκοτώθηκε από Ισραηλινό έποικο σε χωριό που βρίσκεται κοντά σε εβραϊκό οικισμό στην περιοχή της Ναμπλούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και τον τοπικό δήμαρχο.

Κλιμάκωση με Συρία

Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε «στόχους» στη Συρία σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών.

«Πολεμικό αεροσκάφος επιτέθηκε πριν λίγη ώρα στους εκτοξευτήρες από τους οποίους εξαπολύθηκαν πλήγματα από το συριακό έδαφος εναντίον του ισραηλινού εδάφους χθες το βράδυ», επεσήμανε ο στρατός σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι πολλές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ από το συριακό έδαφος και έπεσαν «σε ανοικτό χώρο», χωρίς να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό Kan, τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο την επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της Συρίας.

Σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Άμυνας επεσήμανε ότι «ο ισραηλινός στρατός» «εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από το κατεχόμενο Γκολάν, στοχοθετώντας δύο θέσεις των ενόπλων δυνάμεών μας στην επαρχία Ντεράα». Το υπουργείο πρόσθεσε ότι προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο «ένα τάγμα του πυροβολικού» στην επαρχία Ντεράα.

Η μη κυβερνητική οργάνωση διευκρίνισε ότι συριακές και παλαιστινιακές οργανώσεις που συνδέονται με τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ εκτοξεύουν ρουκέτες από τη συγκεκριμένη συριακή επαρχία.

Στο «κόκκινο» η ένταση και με Λίβανο

Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις, παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως η σιιτική Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες ότι κατέρριψε χρησιμοποιώντας πύραυλο αέρος-εδάφους ένα ισραηλινό drone πάνω από το ισραηλινό έδαφος. Σήμερα επεσήμανε ότι ένας μαχητής της σκοτώθηκε, ανεβάζοντας σε 47 τον αριθμό των μελών της που έχουν σκοτωθεί από την αρχή του τρέχοντος πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο από τη δική του πλευρά περί νέων πυρών από τον Λίβανο προς τον τομέα της Χαρ Ντοβ και της Κιριάτ Σιμόνα και πρόσθεσε πως τα ανταπέδωσε.

Χθες ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, προειδοποίησε πως ο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», κάτι που ενδέχεται να ωθήσει άλλα μέρη να «περάσουν στη δράση».