Κοσμος

Νύχτα σφοδρών συγκρούσεων και αγωνίας στη Γάζα - Φόβοι για τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών

«Υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων», λένε οργανώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο ουρανός πάνω από τη Γάζα φωτίζεται από τις ρουκέτες κατά της διάρκεια των σφοδρών συγκρούσεων τη νύχτα της 27ης Οκτωβρίου 2023
Σφοδρές συγκρούσεις στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας © Ali Jadallah/Anadolu / Getty Images

Ισραήλ: Σφοδρές συγκρούσεις το βράδυ στη Γάζα - Άγνωστη η κατάσταση μετά τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών και φόβοι για διάπραξη ωμοτήτων

Μετά από μία νύχτα σφοδρών συγκρούσεων στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις φέρεται να απέσυραν τις πρώτες πρωινές ώρες τις μονάδες τους από τη βόρεια και κεντρική Γάζα, εκεί όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν οι στρατιωτικές υποδομές της Χαμάς. Η Χαμάς υποστήριξε ότι σκληρές μάχες διεξήχθησαν στην Μπέιτ Χανούν στα βόρεια και στην Αλ Μπουρέιτζ στα κεντρικά, ενώ ο ισραηλινός στρατός μίλησε για εντατικοποίηση των πληγμάτων και επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεών του.

Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο κόπηκαν, με διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν πως αυτή διακοπή εγείρει κίνδυνο συγκάλυψης μαζικών ωμοτήτων. Οι κάτοικοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και πόσιμο νερό, με τους 27 ηγέτες της ΕΕ να ζητούν παύση πυρός προκειμένου να καταστεί δυνατό να περάσουν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει τώρα για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, αναφέροντας πως τα θύματα ξεπερνούν τα 7.300, εκ των οποίων τα 3.000 είναι παιδιά. Πρόκειται για αριθμούς που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από κάποια ανεξάρτητη αρχή. 

Σύμφωνα με τη Χαμάς, οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν σε δύο τομείς. «Αντιμετωπίζουμε τις χερσαίες ισραηλινές εισβολές στο Μπέιτ Χανούν (βόρεια) και το Μπουρέιτζ (κεντρική Γάζα). Σφοδρές συγκρούσεις είναι σε εξέλιξη» ανέφεραν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στην ανακοίνωσή τους.

Αργά το βράδυ, ο ουρανός πάνω από τη Γάζα ήταν πορτοκαλοκόκκινος, από τις εκρήξεις και τις φωτιές που ξέσπασαν από τα ισραηλινά πλήγματα, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τα σφοδρά πλήγματα ξεκίνησαν αργά το απόγευμα και έφτασαν σε πρωτοφανή σφοδρότητα, τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς, πριν από τρεις εβδομάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια ισραηλινή τηλεόραση Kan.

Φόβοι για τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στη Γάζα

Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών και της πρόσβασης στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσει «προκάλυψη» για τη διάπραξη «μαζικών ωμοτήτων», προειδοποίησε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW). «Αυτή η διακοπή κάθε πληροφόρησης υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε η Ντέμπορα Μπράουν, στέλεχος της ΜΚΟ.

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως έχασε κάθε επαφή με το προσωπικό της στη Γάζα. «Αυτή η διακοπή επικοινωνιών σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξασφαλιστούν πληροφορίες και αναγκαία αποδεικτικά στοιχεία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται σε βάρος παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα, και να ακουστούν απευθείας όσοι υφίστανται αυτές τις παραβιάσεις», υπογράμμισε η ΜΚΟ μέσω X (του πρώην Twitter). Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζήτησε με συντριπτική πλειοψηφία να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική εκεχειρία, σημειώνοντας πως φοβάται χιονοστιβάδα ανθρωπίνων δεινών στη Γάζα, ωστόσο η απόφαση δεν είναι δεσμευτική.

Ο Μπάιντεν έτοιμος να διατάξει περαιτέρω δράση μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, διαμήνυσε ότι είναι έτοιμος να διατάξει περαιτέρω δράση, μετά τις επιθέσεις οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις η Ουάσιγκτον περιορίστηκε να ανακοινώσει ότι δεν βάζει κόκκινες γραμμές στο Ισραήλ.

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις για το Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.