Κοσμος

Βομβαρδισμοί στη Γάζα, απάντηση με ρουκέτες από Χαμάς - Επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισράηλ

Διακόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα - «Το Ισραήλ εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο στη Γάζα»

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βομβαρδισμός στη Γάζα
(φωτογραφία αρχείου) © EPA/MOHAMMED SABER

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα νωρίς το βράδυ της Παρασκευής - Η Χαμάς υποστηρίζει ότι είναι «οι πιο σφοδροί» από την αρχή του πολέμου

Ο ισραηλινός στρατός «θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του απόψε το βράδυ», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι, καλώντας τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να μετακινηθούν προς τα νότια.

Ο εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί «εθνικό καθήκον» την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα.

Τα πλήγματα στη Γάζα έχουν αυξηθεί «κατά πολύ» και θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο υποναύρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της», είπε στην ανακοίνωση που έκανε από τηλεοράσεως.

Ισχυροί βομβαρδισμοί στη Γάζα

Σφοδροί βομβαρδισμοί ξεκίνησαν περίπου στις 19.00 (ώρα Ελλάδας και τοπική) στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτήν.

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Απάντησε η Χαμάς με ομοβροντία ρουκετών

Λίγο αργότερα, το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, σε απάντηση για τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων», αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Πρώτο «πακέτο» βοήθειας στη Γάζα

Νωρίτερα, ιατρική ομάδα του Ερυθρού Σταυρού εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Συνοδεύοντας ανθρωπιστικό κομβόι πολλών φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια, η ομάδα αυτή αποτελείται από γιατρούς ειδικούς στα τραύματα πολέμου, ανέφερε η ΔΕΕΣ.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα, απάντηση με ρουκέτες από Χαμάς - Επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισράηλ
© EPA/MOHAMMED SABER

Είναι εφοδιασμένοι με υλικό που επιτρέπει την "περίθαλψη 1.000 έως 5.000 ανθρώπων ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων".

Είναι «μια μικρή ανακούφιση, αλλά δεν είναι αρκετή», προειδοποίησε ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ, Φαμπρίτσιο Καρμπόνι. "Θα βοηθήσει να ελαφρυνθεί η 'έντονη πίεση" που υφίσταται το ιατρικό προσωπικό της Γάζας. «Όμως μια ασφαλισμένη και συνεχής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι επιτακτική ανάγκη», είπε.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβεται κάτω από νοσοκομείο

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς ότι «διεξάγει τον πόλεμο από τα νοσοκομεία» της Λωρίδας της Γάζας και ότι χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως «ανθρώπινη ασπίδα».

«Υπάρχουν καύσιμα μέσα στα νοσοκομεία και η Χαμάς τα χρησιμοποιεί για την τρομοκρατική υποδομή της», κατηγόρησε ακόμη ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι. «Οι τρομοκράτες μετακινούνται ελεύθερα μέσα στα νοσοκομεία του παλαιστινιακού εδάφους», πρόσθεσε.

«Οι τρομοκράτες κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο νοσοκομείο αλ-Σίφα» της πόλης της Γάζας, το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού εδάφους, τόνισε ο Χαγκάρι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το ισλαμιστικό κίνημα χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία «ως κέντρα διοίκησης και ως κρησφύγετα» με προσβάσεις στο δίκτυο των υπόγειων σηράγγων που διαθέτει. 

Από την άλλη, η Χαμάς διέψευσε ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία στη Γάζα στον πόλεμο κατά του Ισραήλ, όπως την κατηγόρησε ο ισραηλινός στρατός.

«Οι ισχυρισμοί του εκπροσώπου του στρατού του εχθρού στερούνται οποιασδήποτε βάσης», δήλωσε σε ανακοίνωση ένα ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Εζάτ αλ-Ρίσεκ.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για «εγκλήματα πολέμου»

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το γεγονός ότι «εγκλήματα πολέμου» έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται ακόμα, στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους κατοίκους της Γάζας ως ανταπάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου. Η συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται από το Ισραήλ στο σύνολο του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η εκπρόσωπος, καταγγέλλοντας επίσης τη χρήση εκρηκτικών με μεγάλη ακτίνα δράσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα, απάντηση με ρουκέτες από Χαμάς - Επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισράηλ
© EPA/MOHAMMED SABER

«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να μετακινηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες… και ενώ βρίσκονται υπό πλήρη πολιορκία δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με βίαιες μετακινήσεις, που συνιστούν έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε η ίδια.

Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις «πρέπει να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους όλους τους αμάχους που έχουν συλληφθεί και συνεχίζουν να κρατούνται. Η ομηρεία συνιστά επίσης έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Σαμντσανί.

OHE: Σημαντική και άμεση παροχή βοήθειας

«Πολύ περισσότεροι (άνθρωποι) θα πεθάνουν σύντομα» λόγω της πλήρους πολιορκίας που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), απευθύνοντας έκκληση για «σημαντική και συνεχή» παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τη στιγμή που μιλάμε, πεθαίνουν άνθρωποι στη Γάζα, πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα λόγω των επιπτώσεων της πολιορκίας που έχει επιβληθεί» στον μικρό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Φιλίπε Λαζαρίνι σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.

«Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα αποθέματα φαρμάκων, τροφίμων και νερού εξαντλούνται, λύματα αρχίζουν να ξεχειλίζουν στους δρόμους της Γάζας», δήλωσε ο ίδιος.

Βομβαρδισμοί στη Γάζα, απάντηση με ρουκέτες από Χαμάς - Επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις το Ισράηλ
© EPA/MOHAMMED SABER

Τα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος από τις 21 Οκτωβρίου είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Το σημερινό σύστημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σημαντική και συνεχής βοήθεια, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός προκειμένου η βοήθεια αυτή να μπορέσει να φθάσει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», δήλωσε.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 2.900 παιδιά.

Ερωτηθείς για τους αριθμούς αυτούς, ο Φιλίπε Λαζαρίνι απάντησε ότι, όπως στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, οι αναφορές που δίδονται από τις αρχές της Χαμάς που ασκούν την εξουσία τη Γάζα, «θεωρούνται αξιόπιστες και κανείς ποτέ πραγματικά δεν τις έχει αμφισβητήσει».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο οργανισμός του έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 57 εργαζομένων του στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή της σύγκρουσης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.