- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ισραήλ: Πληροφορίες για το κεντρικό αρχηγείο της Χαμάς - Έφτασε το πρώτο «πακέτο» βοήθειας στη Γάζα
Ο εκπρόσωπος των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) αναφέρει το κέντρο των επιχειρήσεων της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, το νοσοκομείο Shifa.
Οι ηγέτες της Χαμάς, έχουν πρόσβαση στο συγκεκριμένο αρχηγείο μέσω μιας υπόγειας σύρραγας. Μάλιστα, το αρχηγείο αυτό είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο του νοσοκομείου.
«Η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως ανθρώπινη ασπίδα» έχει δηλώσει ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι ενώ υπάρχει η δυνατότητα εισόδου στα γραφεία γίνεται μέσω σηραγγών αλλά από αρκετές ομάδες του νοσοκομείου.
Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για «εγκλήματα πολέμου»
Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για το γεγονός ότι «εγκλήματα πολέμου» έχουν διαπραχθεί και διαπράττονται ακόμα, στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου. Ανησυχούμε για τη συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται στους κατοίκους της Γάζας ως ανταπάντηση στις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς, που επίσης συνιστούν εγκλήματα πολέμου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασανί, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.
«Η συλλογική τιμωρία είναι έγκλημα πολέμου. Η συλλογική τιμωρία που επιβάλλεται από το Ισραήλ στο σύνολο του πληθυσμού της Γάζας πρέπει να σταματήσει αμέσως», δήλωσε η εκπρόσωπος, καταγγέλλοντας επίσης τη χρήση εκρηκτικών με μεγάλη ακτίνα δράσης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές. Το να αναγκάζονται οι άνθρωποι να μετακινηθούν κάτω από αυτές τις συνθήκες… και ενώ βρίσκονται υπό πλήρη πολιορκία δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με βίαιες μετακινήσεις, που συνιστούν έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε η ίδια.
Οι ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις «πρέπει να απελευθερώσουν άμεσα και χωρίς όρους όλους τους αμάχους που έχουν συλληφθεί και συνεχίζουν να κρατούνται. Η ομηρεία συνιστά επίσης έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Σαμντσανί.
Πρώτο «πακέτο» βοήθειας στη Γάζα
Ιατρική ομάδα του Ερυθρού Σταυρού εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).
Συνοδεύοντας ανθρωπιστικό κομβόι πολλών φορτηγών που μεταφέρουν βοήθεια, η ομάδα αυτή αποτελείται από γιατρούς ειδικούς στα τραύματα πολέμου, ανέφερε η ΔΕΕΣ.
Είναι εφοδιασμένοι με υλικό που επιτρέπει την "περίθαλψη 1.000 έως 5.000 ανθρώπων ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων".
Είναι «μια μικρή ανακούφιση, αλλά δεν είναι αρκετή», προειδοποίησε ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ, Φαμπρίτσιο Καρμπόνι. "Θα βοηθήσει να ελαφρυνθεί η 'έντονη πίεση" που υφίσταται το ιατρικό προσωπικό της Γάζας. «Όμως μια ασφαλισμένη και συνεχής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια είναι επιτακτική ανάγκη», είπε.
OHE: Σημαντική και άμεση παροχή βοήθειας
«Πολύ περισσότεροι (άνθρωποι) θα πεθάνουν σύντομα» λόγω της πλήρους πολιορκίας που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), απευθύνοντας έκκληση για «σημαντική και συνεχή» παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Τη στιγμή που μιλάμε, πεθαίνουν άνθρωποι στη Γάζα, πολύ περισσότεροι θα πεθάνουν σύντομα λόγω των επιπτώσεων της πολιορκίας που έχει επιβληθεί» στον μικρό θύλακα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Φιλίπε Λαζαρίνι σε συνέντευξη Τύπου στην Ιερουσαλήμ.
«Οι βασικές υπηρεσίες καταρρέουν, τα αποθέματα φαρμάκων, τροφίμων και νερού εξαντλούνται, λύματα αρχίζουν να ξεχειλίζουν στους δρόμους της Γάζας», δήλωσε ο ίδιος.
Τα κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν εισέλθει στο παλαιστινιακό έδαφος από τις 21 Οκτωβρίου είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκή για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού, δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Το σημερινό σύστημα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι σημαντική και συνεχής βοήθεια, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός προκειμένου η βοήθεια αυτή να μπορέσει να φθάσει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη», δήλωσε.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες ότι πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 2.900 παιδιά.
Ερωτηθείς για τους αριθμούς αυτούς, ο Φιλίπε Λαζαρίνι απάντησε ότι όπως στους προηγούμενους πολέμους στη Γάζα, οι αναφορές που δίδονται από τις αρχές της Χαμάς που ασκούν την εξουσία τη Γάζα, «θεωρούνται αξιόπιστες και κανείς ποτέ πραγματικά δεν τις έχει αμφισβητήσει».
Ο ίδιος δήλωσε ότι ο οργανισμός του έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 57 εργαζομένων του στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα από την αρχή της σύγκρουσης.