- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα ζητούμενο (και) στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Δραματικές συνθήκες περιγράφουν ανθρωπιστικές οργανώσεις
Η διασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα είναι αφόρητες αποτελεί άμεσο ζητούμενο - Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή (26 και 27 Οκτωβρίου) με αντικείμενο τον πόλεμο στο Ισραήλ
Η διπλωματική προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την Γάζα αποτελούν βασικό ζητούμενο και αναμένεται να απασχολήσουν τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή (26-27 Οκτωβρίου), στην οποία θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών υπογραμμίζει την ανάγκη αποφυγής επικίνδυνης περιφερειακής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον επισημαίνει ότι η επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας που βασίζεται στη λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, ενώ σημειώνει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση - αυτό περιλαμβάνει την εξέταση των συνεπειών της για τη συνοχή των κοινωνιών μας, την ασφάλειά μας και τις μεταναστευτικές κινήσεις».
Ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «απαιτούν την άμεση προσοχή μας, χωρίς να μας αποσπούν την προσοχή από τη συνεχή υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Η ευθύνη μας είναι να παραμείνουμε ενωμένοι και συνεκτικοί και να ενεργούμε σύμφωνα με τις αξίες μας όπως κατοχυρώνονται στις Συνθήκες». Επιπροσθέτως, τονίζει ότι «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι μια τραγωδία».
«Εκφράσαμε την κοινή μας θέση στη δήλωσή μας της 15ης Οκτωβρίου. Στη συνάντησή μας αναμένω να καταδικάσουμε για άλλη μια φορά με τον πιο έντονο τρόπο τις βάναυσες και αδιάκριτες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Θα επαναλάβουμε επίσης την έκκλησή μας για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», επισημαίνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Προσθέτει ότι η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρή ανησυχία. «Πρέπει να συζητήσουμε πώς να διασφαλίσουμε επειγόντως την αποτελεσματική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την πρόσβαση στις πιο βασικές ανάγκες» σημειώνει.
«Κραυγή» αγωνίας για τις συνθήκες στη Γάζα
Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν κοινό έδαφος για την κατάσταση στο Ισραήλ, στη Γάζα οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι Παλαιστίνιοι και εργάζονται τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων επιδεινώνονται ραγδαία.
H Μάρτα Λορένζο, διευθύντρια της Yπηρεσία Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) στην Ευρώπη υποστηρίζει σε συνέντευξή της στο Euronews ότι: «Αυτά που ακούμε είναι τρομακτικά. Η κατάσταση είναι πολύ, πολύ δύσκολη. Έχουμε δει έναν μαζικό εκτοπισμό ανθρώπων με πρωτοφανή τρόπο. Πρέπει να σκεφτούμε ότι υπάρχουν τώρα πάνω από 600.000 άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία μας και άλλες εγκαταστάσεις της UNWRA, που είναι η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.
»Μπορούσαμε κανονικά να φιλοξενήσουμε όχι περισσότερους 150.000 και τώρα έχουμε φτάσει στις 600.000», λέει η Λορένζο συμπληρώνοντας ότι ο εκτοπισμός είναι μεγαλύτερος από αυτό και ότι υπολογίζεται πως υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, τόσο στα βόρεια όσο και στα νότια.
'For us this means we are going to have to make very difficult choices as of now on what we prioritise,' said the UN agency in Gaza, as warned it was running out of fuel for its humanitarian operationshttps://t.co/ibpA6oSDXr
— Financial Times (@FT) October 25, 2023
Έλλειψη νερού, τροφής, καυσίμων στη Γάζα
Οι συνθήκες διαβίωσης αυτή τη στιγμή στη Γάζα είναι εξωπραγματικές, λέει στο euronews η κ. Λορένζο. Εκτός από την έλλειψη νερού, οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν παραπάνω από ένα κομμάτι ψωμί για να γευματίσουν την ημέρα.
«Ακραίες συνθήκες. Όχι μόνο επειδή λείπουν τα βασικά δηλαδή η τροφή και το νερό, αλλά και οι βασικές συνθήκες υγιεινής, αλλά και επειδή φοβούνται πολύ. Τα καταφύγια μας είναι γεμάτα με γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, άνδρες και είναι όλοι πολύ, πολύ φοβισμένοι. Ήρθαν χωρίς τίποτα, κυριολεκτικά χωρίς τίποτα, γιατί δεν είχαν χρόνο να φύγουν και δεν ξέρουν για πόσο καιρό θα μείνουν εκεί.
»Τώρα, για να σας δώσω μια ιδέα, ο μέσος όρος του νερού για ένα άτομο την ημέρα είναι τρία λίτρα νερού για κάθε άτομο και αυτό για τα πάντα, δηλαδή για το μαγείρεμα, την κατανάλωση και την υγιεινή.Έχουμε κάποια καταφύγια στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν περισσότερο από ένα λίτρο νερό κάθε μέρα πολύ λιγότερο δηλαδή από τον πήχη που θέτουν τα διεθνή κριτήρια. Και το γεύμα είναι συνήθως ένα κομμάτι ψωμί».
Τα Ηνωμένα Έθνη εγγυόνται ότι τα καύσιμα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους
Κομβική για την υπηρεσία είναι επίσης η έλλειψη των καυσίμων, χωρίς τα οποία δεν μπορούν να προσφερθούν βασικές υπηρεσίες εκτός από αυτή της μετακίνησης.
«Τα καύσιμα είναι ένα κρίσιμο αγαθό για μας τώρα γιατί χωρίς καύσιμα, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τις αντλίες νερού. Επομένως, δεν μπορούμε να φέρουμε καθαρό νερό στους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε τα εργοστάσια αφαλάτωσης. Και χωρίς καύσιμα δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε νερό με τα φορτηγά μας.
»Τα καύσιμα είναι πολύ σημαντικά για τα νοσοκομεία. Τα καύσιμα είναι επίσης πολύ σημαντικά για τη λειτουργία των αρτοποιείων. Οπότε μπορεί να έχουν σιτάρι, αλλά αν δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό, δεν θα είναι σε θέση να παράγουν ψωμί», τονίζει, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να εγγυηθούν ότι αν επιτραπεί να δοθούν καύσιμα στην Λωρίδα της Γάζας θα χρησιμοποιηθούν για ανθρωπιστικούς λόγους και όχι από τη Χαμάς, όπως φοβάται το Ισραήλ.
WARNING: GRAPHIC CONTENT
— Reuters (@Reuters) October 25, 2023
Israel intensified its overnight bombing of southern Gaza, where officials said record numbers of Palestinians were killed again as world leaders called for a pause in fighting to allow aid into Gaza https://t.co/kfTKgHAZ3a pic.twitter.com/MjbHqfgV4a
Η ανθρωπιστική βοήθεια που έφτασε δεν ήταν επαρκής
Η κ. Λορένζο χαρακτηρίζει σταγόνα στον ωκεανό την ανθρωπιστική βοήθεια που πέρασε τις προηγούμενες ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς πριν από τον πόλεμο ήταν πολλαπλάσια ενώ δεν βρίσκονταν όλοι οι κάτοικοι του θύλακα σε άμεσο κίνδυνο, επομένως τώρα που είναι περίπου 2 εκατομμύρια σε άμεσο κίνδυνο, η βοήθεια είναι αδύνατον να επαρκεί.
Εκτός από το νερό, τα τρόφιμα και τα καύσιμα, άμεσες είναι οι ανάγκες για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. «Μας τελειώνουν τα ιατρικά εφόδια, δηλαδή βασικά φάρμακα όπως, για παράδειγμα, παρακεταμόλη ή αντιβιοτικά. Έχουμε δει παιδιά με οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Κυρίως αυτά που είναι κάτω των πέντε ετών.
»Έχουμε καταγράψει 18.000 χρόνιους ασθενείς. Ανθρώπους που χρειάζονται για παράδειγμα ινσουλίνη. Έχουμε αρκετή ινσουλίνη μόνο για μια εβδομάδα ακόμα και μετά θα μας τελειώσει η ινσουλίνη», υπογραμμίζει η Μάρτα Λορένζο εκτιμώντας παράλληλα ότι οι βασικές ιατρικές προμήθειες δεν θα κρατήσουν για πολλές εβδομάδες ακόμα.
Gaza's hospitals treating emergency cases only as fuel runs low https://t.co/UBgPA09DpJ
— BBC News (World) (@BBCWorld) October 25, 2023
Απαραίτητη η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός
Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει, είναι απαραίτητο να γίνει κατάπαυση του πυρός και να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.
«Πουθένα στη Γάζα δεν υπάρχει ασφάλεια. Και μάλιστα, έχουμε γίνει μάρτυρες χτυπημάτων και στο νότο και στο βορρά και στην κεντρική περιοχή και στις εγκαταστάσεις μας. Είναι πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους να πάρουν τη σωστή απόφαση. Ποια είναι η σωστή απόφαση; Να μείνουν ή να φύγουν; Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν για διάφορους λόγους.
»Μιλάμε για ηλικιωμένους, μιλάμε για έγκυες γυναίκες, για ασθενείς που βρίσκονται στο νοσοκομείο. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε κώμα. Υπάρχουν άνθρωποι που πρέπει να κάνουν αιμοκάθαρση και είναι συνδεδεμένοι με μηχανήματα. Άνθρωποι που δεν μπορούν να κινηθούν. Και υπάρχουν άνθρωποι που επίσης δεν μετακινούνται γιατί δεν ξέρουν πού να πάνε», σημειώνει.
Νετανιάχου: Είναι θέμα χρόνου η χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας
Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση. Αρκέστηκε να πει πως το πράσινο φως θα δώσει το πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί.
Τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακή ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι».
Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών. «Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.