Κοσμος

«Διάχυτος και αδυσώπητος», ο ρατσισμός αυξάνεται στην Ευρώπη σύμφωνα με έρευνα

Δημοσκόπηση σε 13 χώρες δείχνει την έκταση των διακρίσεων

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Έρευνα: Ο ρατσισμός αυξάνεται στην Ευρώπη - Το 45% των ερωτηθέντων βιώνει φυλετικές διακρίσεις - Σε ποιες χώρες σημειώνει άλμα η ακροδεξιά.

Ο ρατσισμός είναι «διάχυτος, αμείλικτος» και σε άνοδο στην Ευρώπη, με σχεδόν τους μισούς αφρικανικής καταγωγής κατοίκους κρατών - μελών της ΕΕ που συμμετείχαν σε έρευνα, να αναφέρουν διακρίσεις, από τη λεκτική κακοποίηση των παιδιών τους έως τους αποκλεισμούς από την αγορά ενοικίασης σπιτιών.

Σε κάθε τομέα της ζωής, από τα σχολεία μέχρι την αγορά εργασίας, τη στέγαση και την υγεία, η έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Δικαιωμάτων για άτομα αφρικανικής καταγωγής διαπίστωσε υψηλά επίπεδα διακρίσεων, με μερικά από τα χειρότερα αποτελέσματα να καταγράφονται στην Αυστρία και τη Γερμανία, όπου τα δεξιά κόμματα έχουν αυξηθεί.

Η έρευνα διεξήχθη σε 6.752 άτομα αφρικανικής καταγωγής σε 13 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία. Διαπίστωσε ότι το 45% είχε υποστεί φυλετικές διακρίσεις, μια αύξηση κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες, από 39% το 2016.

Στην Αυστρία και τη Γερμανία, τρεις στους τέσσερις από τους ερωτηθέντες (72% και 76%) δήλωσαν ότι ένιωσαν διακρίσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, σε σχέση με ποσοστά 51% και 52% όταν τέθηκε η ίδια ερώτηση το 2016.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα Alternative für Deutschland έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας, καθώς και η ισχυρότερη αντιπολίτευση μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, ενώ η επιρροή του αυξάνεται.

Στην Αυστρία, το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), που ιδρύθηκε το 1956 και του οποίου ηγήθηκε για πρώτη φορά ένας πρώην ναζιστής λειτουργός και αξιωματικός των SS, προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει.

Διαδήλωση ενάντια σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την παράνομη μετανάστευση © EPA/Andy Rain

Όλο και περισσότερες διακρίσεις βιώνουν λόγω του δέρματός τους οι άνθρωποι

Ο Μάικλ Ο’ Φλάερτι, διευθυντής στον οργανισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, κάλεσε όλες τις χώρες της ΕΕ να συγκεντρώσουν στοιχεία για την ισότητα, μεταξύ άλλων σχετικά με την εθνοτική ή φυλετική καταγωγή, σε μια προσπάθεια περαιτέρω κατανόησης του προβλήματος.

«Είναι σοκαριστικό να μην βλέπουμε καμία βελτίωση από την τελευταία μας έρευνα το 2016», δήλωσε. «Αντιθέτως, οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες διακρίσεις μόνο και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός τους».

Διαδήλωση κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στη Γαλλία © EPA/Teresa Suarez

Όπως υπογράμμισε ο Μάικλ Ο’ Φλάερτι, «ο ρατσισμός και οι διακρίσεις δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στις κοινωνίες μας. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευρήματα για να στοχεύσουν καλύτερα τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν ότι και οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής μπορούν να απολαμβάνουν ελεύθερα τα δικαιώματά τους χωρίς ρατσισμό και διακρίσεις».

Πώς επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων ο ρατσισμός

Ο ρατσισμός που αποκάλυψε ο οργανισμός αναφέρεται ότι επηρεάζει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ένας στους τέσσερις (23%) ερωτηθέντες δήλωσε ότι ένας ιδιώτης ιδιοκτήτης ακινήτου τους είχε εμποδίσει να νοικιάσουν ένα σπίτι λόγω της φυλετικής ή εθνοτικής τους καταγωγής.

Το ένα τέταρτο (23%) των μαύρων ανέφερε ότι κάποιος έκανε προσβλητικά ή απειλητικά σχόλια στο παιδί τους προσωπικά λόγω της εθνοτικής ή μεταναστευτικής του καταγωγής.

Διαδηλωτές κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων στο Άμστερνταμ © EPA/Remko De Waal

Δύο στους πέντε γονείς στην Ιρλανδία (39%), τη Γερμανία και τη Φινλανδία (και οι δύο 38%) και την Αυστρία (37%) ανέφεραν τέτοιες εμπειρίες. Σχεδόν το ένα τρίτο (30%) των εργαζομένων αφρικανικής καταγωγής έχει σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το ποσοστό αυτό λέγεται ότι είναι τριπλάσιο από αυτό του γενικού πληθυσμού σε ολόκληρη την ΕΕ (11%).

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι μαύροι έχουν δυσανάλογα υψηλά προσόντα για τις θέσεις εργασίας στις οποίες εργάζονται. Διαπιστώθηκε ότι το ένα τρίτο (35%) των μαύρων ατόμων με πανεπιστημιακά προσόντα απασχολούνταν σε επαγγέλματα χαμηλής ή μέσης ειδίκευσης σε σύγκριση με το 21% του γενικού πληθυσμού.

Οι ερωτηθέντες στην έρευνα της ΕΕ είτε είχαν γεννηθεί σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής είτε ήταν απόγονοι μεταναστών με τουλάχιστον έναν γονέα γεννημένο στην υποσαχάρια Αφρική.

(Με πληροφορίες του Guardian)