- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ιαπωνία: Αντιδράσεις για το υλικό που προβάλλουν οι influencers - Δεν πληρώνουν εισιτήρια, προσποιούνται τους «αρρώστους» και όλα με τη κάμερα ανά χείρας
Οι επισκέπτες που καταφθάνουν στην Ιαπωνία ολοένα και αυξάνονται. Μεταξύ αυτών και πολλοί «influencers» οι οποίοι για την δημιουργία περιεχομένου στα προφίλ τους κάνουν πράγματα που έχουν εξοργίσει τους αρμόδιους φορείς.
Πιο συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι εξαπατούν τους εισπράκτορες εισιτηρίων τρένων για να ταξιδέψουν δωρεάν και να κρατήσουν «αρχείο» για να το δημοσιεύσουν στα προφίλ τους ή παριστάνουν ακόμα τους άστεγους για να πάρουν μετρητα. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στη χώρα, καθώς ο αριθμός των τουριστών πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα.
Αυξάνονται τα φαινόμενα εξαπάτησης από τους «influencers»
Μια σιδηροδρομική εταιρεία στην Ιαπωνία ερευνά ισχυρισμούς ότι μια ομάδα τεσσάρων δημοφιλών ξένων YouTubers είχε ταξιδέψει μεγάλες αποστάσεις με τρένο χωρίς να πληρώσει. Ένας από τους ύποπτους για παράκαμψη κομίστρου, γνωστός στο διαδίκτυο ως Fidias, δημοσίευσε ένα βίντεο στους 2,38 εκατομμύρια συνδρομητές του το Σαββατοκύριακο που δείχνει τον ίδιο και άλλους τρεις να αποφεύγουν το προσωπικό που εργάζεται σε σιδηροδρομικό σταθμό και να τρώνε δωρεάν φαγητό.
Σε ένα απόσπασμα, κλειδώνεται στην τουαλέτα ενός τρένου και προσποιείται ότι είναι άρρωστος όταν τον προκαλεί ένας ελεγκτής εισιτηρίων.
Ο Κύπριος YouTuber, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Φειδίας Παναγιώτου, επιβιβάζεται στη συνέχεια σε άλλο τρένο, υποσχόμενος να ξανακάνει το ίδιο κόλπο.
Ένα άλλο κλιπ δείχνει τον αυτοαποκαλούμενο «επαγγελματία στα λάθη» να προσποιείται ότι είναι επισκέπτης ξενοδοχείου, ώστε να μπορεί να τρώει εκεί δωρεάν πρωινό.
Σε ένα απόσπασμα στο X, πρώην γνωστό ως Twitter, ακούγεται να καυχιέται ότι μόλις μίλησε για να μπει σε έναν ιαπωνικό μπουφέ πέντε αστέρων στο ξενοδοχείο στο Κιότο. «Και φεύγουμε από το ξενοδοχείο χωρίς να μας πιάσουν και χωρίς κανένα πρόβλημα».
«Αν υπάρχουν πολλοί ξένοι σαν κι αυτόν, δεν θα τους θέλουμε πια»
Άλλα σημεία του βίντεο δείχνουν την ομάδα να ζητιανεύει χρήματα από τον κόσμο για να πληρώσει τα εισιτήρια.
Ενώ οι οπαδοί του Παναγιώτου χειροκρότησαν την τόλμη του, η αντίδραση από άλλους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν συντριπτικά αρνητική, με ορισμένους να τους κατηγορούν ότι καταχράστηκαν τη φήμη της Ιαπωνίας για την ασφάλεια και τη φιλοξενία.
«Εμφανίστηκε άλλος ένας παράξενος, ενοχλητικός YouTuber από το εξωτερικό. Εκτός από αυτόν τον τύπο, τον Φειδία, θα πρέπει να συλληφθούν και οι άλλοι τρεις», ανέφερε κάποιος.
Ένας άλλος έγραψε: «Η Ιαπωνία είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο. Δεν θέλω οι επισκέπτες να καταστρέφουν το περιβάλλον. Αν υπάρχουν πολλοί ξένοι σαν κι αυτόν, δεν θα τους θέλουμε πια».
Μέτρα για τη μείωση του υπερτουρισμού έχει πάρει η κυβέρνηση
Ο συνωστισμός σε δημοφιλή σημεία επίσκεψης, καθώς και η κακή συμπεριφορά, όπως η κατανάλωση αλκοόλ στο δρόμο και η ρίψη απορριμμάτων, έχουν ωθήσει την κυβέρνηση να καταρτίσει μέτρα για τη μείωση του υπερτουρισμού, συμπεριλαμβανομένων απότομων αυξήσεων στα εισιτήρια των τρένων και εκστρατειών για την προσέλκυση επισκεπτών σε λιγότερο γνωστές αγροτικές περιοχές.
«Σε ορισμένες περιοχές και κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων, η κακή συμπεριφορά που συνδέεται με τον εισερχόμενο τουρισμό είχε αντίκτυπο στη ζωή των κατοίκων της περιοχής», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Fumio Kishida.
Τα κλιπ του Παναγιώτου εμφανίστηκαν λίγο μετά τη σύλληψη ενός Αμερικανού live streamer, γνωστού ως Johnny Somali, ο οποίος βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να εισβάλλει σε ένα εργοτάξιο στην Οσάκα.
Ο 23χρονος, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Ismael Ramsey Khalid, κατηγορήθηκε για καταπάτηση τον περασμένο μήνα.
Ο ίδιος και ένας άλλος Αμερικανός φέρονται να διέρρηξαν ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης, ανέφεραν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Βίντεο που τραβήχτηκε και δημοσιεύτηκε από τον Khalid τον δείχνει να φωνάζει επανειλημμένα «Φουκουσίμα» σε εργάτες οικοδομών που του ζήτησαν να φύγει.
Άλλα βίντεο του Khalid έχουν προκαλέσει αναστάτωση και οργή στην Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα οποία αστειεύεται για τους ατομικούς βομβαρδισμούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Συνελήφθη εκ νέου αυτόν τον μήνα για βιντεοσκόπηση μέσα σε εστιατόριο στην Οσάκα χωρίς άδεια και για δυνατή μουσική.
Ο φορέας εκμετάλλευσης τρένων JR Kyushu δήλωσε ότι θα μελετήσει το υλικό του Παναγιώτου και των συναδέλφων του YouTubers πριν αποφασίσει αν θα τους καταγγείλει στην αστυνομία. «Είμαστε ενήμεροι για την υπόθεση και διερευνούμε τα γεγονότα που την περιβάλλουν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας.
Ο Παναγιώτου δημοσίευσε αργότερα μια συγγνώμη στο κανάλι του στο YouTube, υποστηρίζοντας ότι δεν κατάφερε να εξοικειωθεί με τα ιαπωνικά πολιτιστικά πρότυπα πριν κάνει τα βίντεο. «Ζητώ συγγνώμη από τους Ιάπωνες αν τους κάναμε να αισθανθούν άσχημα», ανέφερε. «Από εδώ και στο εξής θα κάνω περισσότερη έρευνα στους πολιτισμούς που πηγαίνουμε και θα προσπαθήσω να αποτρέψω να ξανασυμβεί αυτό».
Χρησιμοποιούν τις επισκέψεις τους για να αποκτήσουν διαδικτυακή φήμη
Δεν ήταν σαφές πότε γυρίστηκαν τα βίντεο ή αν οι τέσσερις βρίσκονται ακόμη στην Ιαπωνία.
Ενώ υπάρχει τεράστιος αριθμός δημοφιλών λογαριασμών στο YouTube που ασχολούνται με πτυχές της ζωής στην Ιαπωνία, λίγοι επιδραστικοί παράγοντες έχουν χρησιμοποιήσει τις επισκέψεις τους για να αποκτήσουν διαδικτυακή φήμη.
Το 2017, ο διάσημος YouTuber Logan Paul προκάλεσε εκτεταμένη οργή αφού δημοσίευσε ένα βίντεο που έδειχνε το πτώμα ενός προφανώς αυτοκτονικού θύματος.
Ο «influencer», ο οποίος έκτοτε έχει στραφεί στην πυγμαχία και την επαγγελματική πάλη, χαρακτηρίστηκε «ασεβής» και «αηδιαστικός» αφού αστειεύτηκε με φίλους του για την ανακάλυψη του πτώματος στο δάσος Aokigahara, ένα διαβόητο σημείο αυτοκτονίας στη βάση του όρους Φούτζι. Το βίντεο έλαβε εκατομμύρια προβολές πριν αφαιρεθεί.
Νωρίτερα φέτος, αρκετοί άνθρωποι συνελήφθησαν αφού ανέρτησαν βίντεο στα οποία έκαναν παρέμβαση στο φαγητό σε περιστρεφόμενα εστιατόρια σούσι και άλλα ταχυφαγεία, αναγκάζοντας τη βιομηχανία να λάβει έκτακτα μέτρα υγιεινής.
Ο Ryoga Yoshino, 21 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή αυτόν τον μήνα για ένα βίντεο που τον έδειχνε να πίνει κατευθείαν από ένα κοινό μπουκάλι σάλτσας σόγιας και να κλέβει σούσι από πιάτα καθώς περνούσαν - ένα από πολλά παρόμοια περιστατικά που τα μέσα ενημέρωσης ονόμασαν «τρομοκρατία του σούσι».
Πηγή: Guardian