Κοσμος

Η 85χρονη όμηρος που έδωσε το χέρι της στον απαγωγέα της Χαμάς

«Έζησα μια κόλαση» δήλωσε η γυναίκα που αφέθηκε ελεύθερη

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ισραήλ: Η περιγραφή της 85χρονης ομήρου της Χαμάς - «Έζησα μια κόλαση» δήλωσε η γυναίκα που αφέθηκε ελεύθερη

«Έζησα μία κόλαση στα τούνελ της Χαμάς» δήλωσε η 85χρονη όμηρος που αφέθηκε ελεύθερη, τη στιγμή που η Χαμάς προειδοποιεί ότι «οι όμηροι θα απελευθερωθούν μόλις σταματήσουν οι βομβαρδισμοί».

Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς με την απελευθέρωση των δύο γυναικών και φαίνεται να τους δίνουν φαγητό και νερό φαίνεται πως είναι αληθινό, δήλωσε η 85χρονη Γιοσεβέντ Λίφσιτζ. 

Η ηλιωκένη που παρέμεινε όμηρος για 17 ημέρες, όχι μόνο έδωσε το χέρι της για να αποχαιρετήσει μασκοφόρο ένοπλο της Χαμάς, αλλά του ευχήθηκε «Σαλόμ», που στη γλώσσα της σημαίνει ειρήνη και αρμονία, επίσης «γεια» και «αντίο». «Επειδή μας φέρθηκαν πολύ καλά», ήταν η εξήγηση που έδωσε η 85χρονη, όταν ρωτήθηκε γιατί έσφιξε το χέρι του τρομοκράτη της Χαμάς σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, όπου αναρρώνει.

Το βίντεο το βράδυ της Δευτέρας δείχνει τη Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, και την Nουρίτ Κούπερ, 79 ετών, να παραδίδονται στον Ερυθρό Σταυρό στο πέρασμα της Ράφα, στη Γάζα. Τότε η Γιοσεβέντ στράφηκε σε έναν από τους μασκοφόρους ένοπλους, απλώνοντας το χέρι της.

Η Ισραηλινής καταγωγής γυναίκα, ο σύζυγος της οποίας παραμένει στα χέρια της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Τελ Αβίβ, ότι κατά την απαγωγή της έζησε μια κόλαση. Την χτύπησαν και την ξάπλωσαν σε μια μοτοσικλέτα για να την αρπάξουν. Στη συνέχεια ωστόσο, οι απαγωγείς φέρθηκαν γενικά καλά στους ομήρους. Τους επισκεπτόταν ακόμα και γιατρός που τους έφερνε τα φάρμακά τους. Το φαγητό τους ήταν λευκό τυρί και αγγούρι.

«Με πήραν όμηρο, δεν υπήρχε διάκριση μεταξύ ηλικιωμένων και νέων. Ήταν πολύ οδυνηρό» ©

Η 85χρονη όμηρος που απελευθερώθηκε είπε: «Ήμασταν πέντε άτομα (σε ένα δωμάτιο) και για κάθε άτομο υπήρχε ένα άτομο που το φύλαγε. Μας φέρθηκαν καλά και φρόντιζαν για όλες τις ανάγκες μας».

Οι 17 μέρες ομηρίας και οι περιγραφές όσων έζησε

Μετά από 17 ημέρες ομηρίας, η Λίφσιτζ είναι η πρώτη όμηρος που περιγράφει τι έζησε στα χέρια της Χαμάς κι όχι μόνο. Δίνει σημαντικά στοιχεία από τις συνθήκες ομηρίας της, που μπορεί να βοηθήσουν τον ισραηλινό στρατό καθώς το δίκτυο τούνελ της Χαμάς αποτελεί πρόκληση σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης.

«Η μητέρα μου λέει ότι την έβαλαν πάνω σε μία μοτοσυκλέτα… Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού οι απαγωγείς τη χτύπησαν με ξύλα. Μέχρι να φτάσουμε στις σήραγγες, περπατήσαμε για χιλιόμετρα σε βρεγμένο έδαφος. Υπάρχει ένα τεράστιο σύστημα από τούνελ, που μοιάζει σαν ιστός αράχνης» είπε η κόρη της Γιοσεβέντ Λίφσιτζ.

Μαζί με την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ, επίσης Ισραηλινής καταγωγής, οδηγήθηκαν σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ λίγο μετά την απελευθέρωσή τους. Οι γιατροί επιβεβαίωσαν την καλή τους κατάσταση.

«Είναι σε πολύ καλή κατάσταση» διαβεβαίωσε για την κλινική εικόνα των δύο ομήρων που απελευθερώθηκαν, ο επικεφαλής των νοσηλευτών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στο Τελ Αβιβ.

Η 85χρονη περιέγραψε πώς την έφεραν στη Γάζα μέσω μιας πύλης, ενώ είπε ότι στη μεταφορά της απέκτησε μώλωπες και δυσκολευόταν να αναπνεύσει © EPA

Οι δύο ηλικιωμένες είχαν απαχθεί μαζί με τους συζύγους τους από τα σπίτια τους στο κιμπούτς Νιρ Οζ, κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, εκεί όπου ζούσαν 70 χρόνια. Ο εγγονός της 85χρονης ηλικιωμένης δεν μπορεί να πιστέψει ότι η γιαγιά του δεν είναι πια ανάμεσα στους 200 ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Είμαστε όλοι πολύ συγκινημένοι και χαρούμενοι για την ανακοίνωση ότι η γιαγιά μου αλλά και η Νουρίτ Κούπερ και οι δύο από το κιμπούτς κοντά στο Οζ, επιστρέφουν κοντά μας» είπε ο γιός της 85χρονης ομήρου που απελευθερώθηκε.

Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ δεν ξεχνούν τους ομήρους. Όπως τα γενέθλια του Ohad που τα περνά στα χέρια της Χαμάς.

«Ελπίζω να γιορτάζει με κάποιο τρόπο. Ελπίζω η μητέρα του να τον έχει αγκαλιά, ο Θεός να τους έχει καλά. Πρέπει να τους ελευθερώσουν τώρα, σήμερα» λέει η γιαγιά του 9χρονου.

Το παιδί βρίσκεται μαζί με την μητέρα του και τους παππούδες του σε κάποιο τούνελ της Λωρίδας της Γάζας.