- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μπαράκ Ομπάμα: Η παρέμβαση για Ισραήλ - Η κατάσταση στη Γάζα και η μάχη με τη Χαμάς
Ο Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε πριν από λίγες ώρες σε παρέμβαση για τον πόλεμο στο Ισραήλ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σε ανάρτησή του στα social media εξέφρασε τις σκέψεις του για τη στρατηγική του Ισραήλ, ενώ σχολιάζει τη στάση που έχει τηρήσει ο Τζο Μπάιντεν.
Συγκεκριμένα, ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει ότι ορθώς έπραξε ο Τζο Μπάιντεν να διακηρύξει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας το «δικαίωμα» του Ισραήλ «να προστατέψει τους πολίτες του έναντι μιας τέτοιας απρόκλητης βίας. Υποστηρίζω πλήρως την έκκληση του προέδρου Μπάιντεν να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ τον επί μακρόν σύμμαχό μας να κυνηγήσει τη Χαμάς και να καταστρέψει τις στρατιωτικές της δυνατότητες», γράφει χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ομπάμα: «Έχει σημασία πώς θα δώσει το Ισραήλ τη μάχη κατά της Χαμάς»
Ο Μπαράκ Ομπάμα σημειώνει ακόμη ακόμη ότι «ενώ υποστηρίζουμε το Ισραήλ, θα πρέπει να μας είναι ξεκαθάρο ότι έχει σημασία το πώς θα δώσει το Ισραήλ αυτή τη μάχη κατά της Χαμάς». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σχολιάζει ότι η ηγεσία της Χαμάς «δείχνει να κρύβεται σκόπιμα μεταξύ αμάχων, θέτοντας ως εκ τούτου σε κίνδυνο τον ίδιο λαό που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί», αλλά υπογραμμίζει ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει να βλάψει άμαχους Παλαιστίνιους: «Ο κόσμος παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή και όποια Ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική αγνοεί το ανθρώπινο κόστος μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ».
«Χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έχουν ήδη σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», γράφει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Ομπάμα - Τι υποστηρίζει για την κατάσταση στη Γάζα
«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την τροφοδοσία σε τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό απειλεί όχι μόνον να επιδεινώσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση. Μπορεί να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση μελλοντικών γενιών Παλαιστινίων, να διαβρώσει την παγκόσμια υποστήριξη προς το Ισραήλ, να ωφελήσει τους εχθρούς του Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροχρόνιες προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», αναφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα στο κείμενο του. Επιπλέον, απευθύνει έκκληση να επιτραπεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και σημειώνει ότι οι αραβικές χώρες που εργάζονται για την εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Ισραήλ θα πρέπει επίσης να εργαστούν υπέρ του στόχου δημιουργίας κράτους για τους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης.
«Τέλος, ως προς την αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά περίπλοκης κατάστασης όπου τόσοι πολλοί άνθρωποι πονούν και τα πάθη είναι κατανοητό να αναμοχλεύονται, όλοι μας πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιδείξουμε τις καλύτερες αξίες μας και όχι τους χειρότερους φόβους μας. Αυτό σημαίνει ενεργή αντίθεση στον αντισημιτισμό σε όλες του τις μορφές, παντού. Σημαίνει απόρριψη των προσπαθειών για την ελαχιστοποίηση της τρομερής τραγωδίας που μόλις υπέστη ο ισραηλινός λαός, καθώς και της ηθικά χρεοκοπημένης πρότασης ότι οποιαδήποτε αιτία μπορεί με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει τη σκόπιμη σφαγή αθώων ανθρώπων. Σημαίνει απόρριψη του αντιμουσουλμανικού, αντιαραβικού ή αντιπαλαιστινιακού αισθήματος. Σημαίνει άρνηση να συνενωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι με τη Χαμάς ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες (…)
» Σημαίνει να αναγνωρίσουμε ότι το Ισραήλ έχει κάθε δικαίωμα ύπαρξης, ότι ο εβραϊκός λαός έχει αξίωση για μια ασφαλή πατρίδα, όπου έχει αρχαίες ιστορικές ρίζες. και ότι υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες οι προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις κατέβαλαν ουσιαστικές προσπάθειες για να επιλύσουν τη διαφορά και να δώσουν έναν δρόμο για μια λύση δύο κρατών – προσπάθειες που τελικά αποκρούστηκαν από την άλλη πλευρά.
» Σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε ότι οι Παλαιστίνιοι έζησαν επίσης επί γενεές σε αμφισβητούμενα εδάφη, ότι πολλοί από αυτούς όχι μόνο εκτοπίστηκαν όταν σχηματίστηκε το Ισραήλ, αλλά συνεχίζουν να εκτοπίζονται βίαια από ένα κίνημα εποίκων, που πολύ συχνά έχει λάβει σιωπηρή ή ρητή υποστήριξη από την ισραηλινή κυβέρνηση· ότι οι Παλαιστίνιοι ηγέτες που ήταν πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις για μια λύση δύο κρατών, πολύ συχνά είχαν λίγα να επιδείξουν για τις προσπάθειές τους· και ότι είναι δυνατό για ανθρώπους καλής θέλησης να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και να αντιταχθούν σε ορισμένες πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα χωρίς να είναι αντισημίτες.
» Ίσως πάνω από όλα, σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουμε να μην υποθέτουμε πάντα το χειρότερο για αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε. Σε μια εποχή διαρκούς μνησικακίας, τρολαρίσματος και παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια εποχή, όπου τόσοι πολλοί πολιτικοί και άτομα που αναζητούν την προσοχή βλέπουν ένα πλεονέκτημα στο να ρίχνουν λάδι στη φωτιά και όχι να ανάβουν ένα φως, μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε διάλογο με σεβασμό για οποιοδήποτε θέμα – πολύ λιγότερο για ένα θέμα με τόσο υψηλά διακυβεύματα, αφού έχει χυθεί τόσο αίμα. Αλλά αν μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε ανοιχτή την πόρτα της ειρήνης, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για τις μελλοντικές γενιές παιδιών του Ισραήλ και Παλαιστίνιων —καθώς και για τα δικά μας παιδιά—, τότε εναπόκειται σε όλους μας να κάνουμε τουλάχιστον την προσπάθεια να διαμορφώσουμε το πρότυπο, με δικά μας λόγια και ενέργειες, το είδος του κόσμου που θέλουμε να κληρονομήσουν», καταλήγει ο Μπαράκ Ομπάμα.
Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στο Ισραήλ