Κοσμος

Δραματικές εικόνες στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο του Ισραήλ - Σοροί χωρίς κεφάλια, σε μεταλλικά κουτιά

Θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες για την αναγνώριση των θυμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πτώμα μέσα σε σεντόνια θάβονται σε αυτοσχέδιου τάφους στο Ισραήλ
«Βλέπουμε πρωτοφανείς εικόνες βαρβαρότητες»: Δηλώνει ιατροδικαστής που εξετάζει πτώματα στο Ισραήλ © Doaa Albaz/Anadolu / Getty Images

Ισραήλ: Η κατάσταση στο Ιατροδικαστικό Ινστιτούτο - Τα ακέφαλα πτώματα, τα σκόρπια ανθρώπινα μέλη και διαπίστωση της βαρβαρότητας

Δραματικές είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το ιατροδικαστικό ινστιτούτο του Τελ Αβίβ, όπου πτώματα παραμένουν αταυτοποίητα από τις 7 Οκτωβρίου, αφού κανείς δεν τα έχει εξετάσει ή αναγνωρίσει μέχρι και σήμερα. 

Πριν εξεταστούν από τους ειδικούς, τα πτώματα τοποθετούνται σε φορεία, μέσα σε πλαστικούς, μαύρους σάκους. Ορισμένοι από τους σάκους είναι πολύ μικροί, σε παιδικό μέγεθος. Στον καθένα τους τοποθετείται ένα νούμερο. Τα φορεία φτάνουν από παντού, τα σπρώχνουν άνδρες, κυρίως Ορθόδοξοι Εβραίοι που δήλωσαν εθελοντές. Η θρησκεία τους ορίζει ότι ένας νεκρός δεν επιτρέπεται να ενταφιαστεί παρά μόνο εάν το σώμα είναι πλήρες. Για αυτό, κάνουν ό,τι μπορούν. «Αποφασίσαμε να δείξουμε αυτήν τη φρίκη επειδή υπάρχουν άνθρωποι που μας κατηγορούν ότι ψευδόμαστε και δείχνουμε οστά σκύλων», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του ινστιτούτου, ο γιατρός Χεν Κούγκελ, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τους λυγμούς του. Δείχνει ένα σωρό οστών και σάρκας, δεμένων μεταξύ τους με ηλεκτρικό καλώδιο, το περίβλημα του οποίου έχει λιώσει. «Στον αξονικό τομογράφο βλέπουμε καθαρά δύο σπονδυλικές στήλες. Αυτήν ενός άνδρα ή μιας γυναίκας –δεν το ξέρουμε– και ενός παιδιού. Η στάση των σωμάτων δείχνει ότι ο ενήλικας προσπάθησε να προστατεύσει τον μικρό. Τους έδεσαν και μετά τους έκαψαν ζωντανούς», εξηγεί. Ο γιατρός Κούγκελ κλαίει. «Κάνω αυτή τη δουλειά εδώ και 31 χρόνια. Ποτέ δεν είδα τέτοια βαρβαρότητα, τέτοια ωμότητα, τέτοια μανία. Είναι απλώς φριχτό», λέει.

Ακέφαλα πτώματα φτάνουν προς εξέταση από τους ιατροδικαστές

Εκτός από τους επτά ιατροδικαστές του Ινστιτούτου του Τελ Αβίβ, στην προσπάθεια ταυτοποίησης των νεκρών μετέχουν ένας ανθρωπολόγος, ένας ακτινολόγος, οκτώ γενετιστές και καμιά τριανταριά εθελοντές. Όλοι τους δηλώνουν έκπληκτοι επειδή οι πνεύμονες των θυμάτων είναι γεμάτοι με καπνό. Άλλα πτώματα φέρουν σημάδια από σφαίρες στην πλάτη. Κάποιοι αντιστάθηκαν, έδωσαν μάχη στήθος με στήθος με τους επιτιθέμενους, όπως μαρτυρούν τα σημάδια στα χέρια τους. «Δεν ξέρουμε πόσα μωρά, ούτε πόσοι ηλικιωμένοι σκοτώθηκαν. Υπάρχουν πολλά πτώματα χωρίς κεφάλι. Θα χρειαστούμε λίγο χρόνο για να τους ταυτοποιήσουμε όλους», παραδέχεται ο γιατρός Κούγκελ.

Μια οικογένεια Ουκρανών ξεκληρίστηκε. Είχαν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη χώρα τους. Η ταυτότητά τους παραμένει άγνωστη. Υπάρχουν επίσης κάποιοι Αμερικανοί πολίτες. «Ίσως να έχουμε και άλλες εθνικότητες», σχολιάζει ο ιατροδικαστής Χάγκαρ Μιζράχι. Η διεύθυνση του ινστιτούτου ζητά από τους δημοσιογράφους «να φερθούν υπεύθυνα, να μη δώσουν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες που θα μπορούσαν να αναστατώσουν τις οικογένειες των θυμάτων». Η Νούριτ Μπούμπιλ είναι η επικεφαλής της ομάδας των γενετιστών. Όπως λέει, στο Ινστιτούτο έχουν σταλεί εκατοντάδες πτώματα και τα περισσότερα έχουν ήδη αναγνωριστεί. «Κάποιες φορές είναι δύσκολο επειδή τα θύματα ήταν δεμένα μεταξύ τους. Είναι πιθανό μέσα σε έναν σάκο να έχουμε δύο ή και τρία πτώματα», πρόσθεσε.

Πριν από τη μεταφορά τους στο ινστιτούτο, ορισμένα πτώματα στάλθηκαν στη στρατιωτική βάση της Σούρα, κοντά στη Ράμλα, όπου έγινε μια πρώτη προσπάθεια ταυτοποίησης ή τοποθετήθηκαν σε ψυγεία. Ανάμεσα στους γιατρούς, τους ιατροδικαστές και τους εθελοντές, ο πρώην μεγάλος ραβίνος του στρατού, ο Ίσραελ Βάις, αν και συνταξιούχος τώρα πια, έφτασε για να βοηθήσει. «Ανοίγω την πόρτα του καταψύκτη, βλέπω τους νεκρούς, αισθάνομαι την οσμή, την αφήνω να γεμίσει τους πνεύμονες και την καρδιά μου, αλλά αυτό που αισθάνομαι περισσότερο είναι οδύνη για τον χαμό τους», λέει ο ραβίνος. Ο Βάις και άλλα μέλη της ομάδας του που εξέτασαν τα σώματα λένε ότι πολλά από τα θύματα βασανίστηκαν ή βιάστηκαν. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτόν τον ισχυρισμό από άλλη, ανεξάρτητη πηγή.

«Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου τέτοια φρίκη», διαβεβαιώνει ο ραβίνος, μπροστά από τους καταψύκτες όπου είναι τοποθετημένα, στον καθέναν από αυτούς, έως και 50 πτώματα. «Είδα μωρά, γυναίκες και άνδρες αποκεφαλισμένους. Είδα μια έγκυο που της άνοιξαν την κοιλιά και ξερίζωσαν το έμβρυο», λέει.

Θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες για την αναγνώριση των θυμάτων

Για την αναγνώριση των θυμάτων, οι ειδικοί βασίζονται στο DNA, τα δακτυλικά αποτυπώματα ή τα οδοντιατρικά αρχεία. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, έχουν αναγνωριστεί μέχρι στιγμής το 90% των στρατιωτών που σκοτώθηκαν και λιγότεροι από τους μισούς πολίτες. Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί βρίσκονται εκεί για να βοηθήσουν τους ειδικούς στο τέλος της ημέρας, όταν ολοκληρώνουν τη δουλειά τους. Ο στρατός έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες μέχρι να αναγνωριστούν όλα τα θύματα και να ανακοινωθεί ο οριστικός απολογισμός των νεκρών. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.