- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Τούρκο πρόεδρο - Τα επόμενα βήματα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε και επίσημα το «πράσινο φως» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού σήμερα (23.10) υπέγραψε το σχετικό πρωτόκολλο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συζήτηση του ζητήματος από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκίας.
Υπογραφή του πρωτοκόλλου λίγες ημέρες μετά την επιβεβαιώσει προς το ΝΑΤΟ
Στις αρχές Οκτωβρίου η Τουρκία είχε επιβεβαιώσει στο NATO τη δέσμευσή της να επικυρώσει την εισδοχή της Σουηδίας στον διεθνή οργανισμό, όπως προέβλεπε συμφωνία που κλείστηκε στη σύνοδο της συμμαχίας στο Βίλνιους τον Ιούλιο.
Στη σύνοδο του Βίλνιους, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει το αίτημα επικύρωσης της εισδοχής της Σουηδίας στο κοινοβούλιο της χώρας του. Όμως δεν έγινε τίποτα τέτοιο αφότου οι Τούρκοι κοινοβουλευτικοί ξανάρχισαν τις εργασίες τους, στις αρχές Οκτωβρίου. «Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας (Γιασάρ Γκιουλέρ) επιβεβαίωσε πως η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τήρηση της συμφωνίας που κλείστηκε στο Βίλνιους για την οριστικοποίηση της εισδοχής της Σουηδίας» στη στρατιωτική συμμαχία, είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ στον Τύπο. «Αναμένω τώρα η τουρκική κυβέρνηση να καταθέσει το πρωτόκολλο εισδοχής στο κοινοβούλιο και να συνεργαστεί μαζί του για να εγγυηθεί την ταχεία επικύρωσή του», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Τουρκία παίζει το χαρτί της Σουηδίας για να εξασφαλίσει πράσινο φως από τις ΗΠΑ όσον αφορά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν δεν εναντιώνεται σε αυτή, όμως την εμποδίζει το αμερικανικό Κογκρέσο. Σύμφωνα με άλλο διπλωμάτη του NATO, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει εξάλλου να προβάλλει επιχειρήματα που συνδέονται με τον αντιτρομοκρατικό αγώνα για να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στη διαδικασία έγκρισης της εισδοχής της Σουηδίας.
Η Άγκυρα κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι είναι υπερβολικά ανεκτική έναντι κουρδικών κινημάτων παρόντων στη Σουηδία, τα οποία η Τουρκία πολεμά εν ονόματι του αγώνα κατά της «τρομοκρατίας».