Κοσμος

Μικρής κλίμακας επιδρομές από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας

Πόσους ομήρους κρατά η Χαμάς

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατεστραμμένα σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας από μικρής κλίμακας επιδρομές
Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν τη νύχτα σε μικρής κλίμακας επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας © EPA / HANNIBAL HANSCHKE

Ισραήλ: Μικρής κλίμακας επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας - Ο αριθμός των νεκρών και οι όμηροι που κρατά η Χαμάς

Σε επιδρομές μικρής κλίμακας στη Γάζα φέρεται ότι προχωρούν τις τελευταίες ώρες οι ισραηλινές δυνάμεις, με τη Χαμάς να υποστηρίζει ότι κατέστρεψε τον εξοπλισμό τους, οδηγώντας τους πίσω στη βάση τους. Οι επιδρομές καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari, υποστήριξε ότι «κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν επιδρομές από δυνάμεις αρμάτων μάχης και πεζικού. Αυτές οι επιδρομές είναι επιδρομές που σκοτώνουν ομάδες τρομοκρατών που προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο στον πόλεμο. Αυτές είναι επιδρομές που πηγαίνουν βαθιά». Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι τουλάχιστον 5.087 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα από τις 7 Οκτωβρίου. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται 2.055 παιδιά. Επιπλέον, ανέφερε ότι 15.273 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το Υπουργείο ανέφερε τον αριθμό των νεκρών το τελευταίο 24ωρο σε 436, μεταξύ των οποίων 182 παιδιά. Επιπλέον υποστήριξε ότι τα περισσότερα από τα θύματα έπεσαν στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή στους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν.

Πόσοι είναι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί σε 222. Ο Χαγκάρι είπε ότι ο συνολικός αριθμός περιλάμβανε έναν όχι ασήμαντο αριθμό ξένων υπηκόων και χρειάστηκε χρόνος για να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους. «Εργαζόμαστε με κάθε τρόπο για να απελευθερώσουμε τους ομήρους και να τους φέρουμε στα σπίτια τους», είπε ο Χαγκάρι. 

Το Ισραήλ έχει θέσει ως στόχο την καταστροφή της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς. «Ενα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Η Γάζα δεν θα διοικείται πλέον από την Χαμάς όταν αυτός ο πόλεμος τελειώσει», διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Εϊλόν Λεβί, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι επιταχύνει τις προετοιμασίες για χερσαία επίθεση.

Τι θα γίνει στη Λωρίδα της Γάζας αν το Ισραήλ «εξαλείψει τη Χαμάς»

Το Ισραήλ δεν έχει αποσαφηνίσει τι θα γίνει στην Λωρίδα της Γάζας αν επιτύχει τον στόχο της «εξάλειψης της Χαμάς». «Συζητούμε με τους εταίρους μας διάφορα ενδεχόμενα», λέει ο ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε διάστημα 16 ετών, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έθεσε ποτέ ως στόχο την «εξάλειψη της Χαμάς», παρά τους επανειλημμένους πολέμους στην Γάζα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το Ισραήλ δεν επικαλέσθηκε ούτε μία φορά το ενδεχόμενο νέας στρατιωτικής κατοχής και ακόμη περισσότερο πολιτικής κατοχής του θύλακα. Το Ισραήλ διατυμπανίζει ότι ο τελικός του στόχος είναι «το τέλος των ευθυνών του Ισραήλ για την τύχη της Λωρίδας της Γάζας και η εγκαθίδρυση μίας νέας πραγματικότητας ασφαλείας για τους πολίτες του Ισραήλ», δήλωσε για πρώτη φορά την Παρασκευή στην Κνεσέτ ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.

Το Ισραήλ θα ήθελε «να παραδώσει τα κλειδιά» της Λωρίδας της Γάζας σε μία «τρίτη πλευρά», που θα μπορούσε να είναι η Αίγυπτος. Ομως, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το Κάιρο θα δεχόταν ένα τέτοιο σενάριο που απορρίπτει άλλωστε εδώ και δεκαετίες, δήλωσε στο AFP πηγή του ισραηλινού υπoυργείου Εξωτερικών που δεν κατονομάζεται. Οπως και δεν θεωρείται καθόλου πιθανό ότι οποιαδήποτε άλλη αραβική ή μουσουλμανική κυβέρνηση θα αποδεχόταν τέτοιον ρόλο. Αλλο σενάριο, αυτό προωθείται από τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, η παράδοση της διακυβέρνησης της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή, με την οποία το Ισραήλ συνεργάζεται στην διαχείριση της Δυτικής Οχθης. «Αλλά δεν υπάρχει ελπίδα η Παλαιστινιακή Αρχή, ήδη εξαιρετικά αντιδημοφιλής και αποδυναμωμένη, να μπορεί να επιστρέψει στην Γάζα έπειτα από μία ισραηλινή εισβολή και να μην αντιμετωπισθεί ως εχθρός», σύμφωνα με τους ειδικούς του Crisis Group.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε νωρίτερα με τις οικογένειες ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς. Οι συγγενείς των ομήρων ζήτησαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να απευθύνει έκκληση για την ασφαλή απελευθέρωσή τους. 

Φωτογραφίες από τη συνάντηση δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Ισραήλ με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που απήχθησαν από τρομοκράτες της Χαμάς πριν από δύο εβδομάδες», έγραψε ο Νόαμ Κατς.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwfukn0jytr5)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε συγκλονισμένος από τις δύσκολες στιγμές που περνούν και για τις τελευταίες επικοινωνίες που είχαν με τους δικούς τους ανθρώπους, όταν ήδη είχαν οδηγηθεί στη Γάζα. Λίγη ώρα αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε -πριν από την αναχώρησή του από το Ισραήλ- τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ (Isaac Herzog), τον οποίο δεν μπόρεσε να συναντήσει σήμερα κατά την παραμονή του στην Ιερουσαλήμ, λόγω του προγράμματος του κ. Χέρτζογκ σε άλλο σημείο της χώρας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνομιλία τους ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον ισραηλινό λαό.

Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Επανέλαβε την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Νετανιάχου

Ακολουθεί ο διάλογος του πρωθυπουργού με τον κ. Νετανιάχου κατά την έναρξη της συνάντησής τους:

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Κύριε πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο, χαίρομαι πολύ που σε βλέπω εδώ. Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ. Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. πρωθυπουργέ, αγαπητέ Bibi. Έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας.

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Σε ευχαριστώ, φίλε μου. Σε ευχαριστώ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwfrywl2tf4x)

Διαβάστε τις τελευταίες εξελίξεις στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.