Κοσμος

FT: Παράταση του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εξετάζει η Ε.Ε.

Ανησυχία για αύξηση της τιμής στον απόηχο του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του έκτακτου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει την εφαρμογή του μέτρου επιβολής ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο, εν μέσω ανησυχιών ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και το σαμποτάζ ενός αγωγού στη Βαλτική ενδέχεται να οδηγήσουν σε αύξηση τις τιμές και πάλι φέτος τον χειμώνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η οποία επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε σε αναφορά που δόθηκε σε διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις για αρνητικές συνέπειες» από τότε που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο και ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα σχεδόν κατά 90% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι.

Το πλαφόν εισήχθη μετά από πολλές εβδομάδες τεταμένων συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών, με τη Γερμανία και την Αυστρία να έχουν αρχικά αντιταχθεί στην εισαγωγή του, υποστηρίζοντας ότι θα στρεβλώσει τις αγορές και θα επιδεινώσει την κρίση προσφοράς. Ωστόσο, η Κομισιόν τονίζει ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη και πως το πλαφόν δεν επηρέασε τις εισαγωγές φυσικού αερίου στο μπλοκ.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει φέτος»

Ανώτεροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της Ε.Ε. είπαν στους FT ότι παρά την πτώση των τιμών της ενέργειας και την αποθήκευση φυσικού αερίου της Ε.Ε. σε επίπεδα ρεκόρ, οι προμήθειες αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και πιθανές πράξεις δολιοφθοράς στις υποδομές φυσικού αερίου.

«Δεν ξέρουμε τι θα γίνει φέτος. Έχουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και δεν ξέρουμε πώς αυτό θα επηρεάσει τις εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος υπέστη σαμποτάζ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ήταν μια άλλη ανησυχία.

Όπως γράφουν οι FT, το έγγραφο, το οποίο εστάλη στην Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο, ζητά να παραταθεί η χωριστή νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που εισήχθη κατά τη διάρκεια της κρίσης και η οποία επέτρεψε στα κράτη-μέλη να επιταχύνουν την αδειοδότηση αιολικών πάρκων και ηλιακών πάρκων.

«Ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας δείχνει επίσης την ευπάθεια της Ευρώπης λόγω της εξάρτησής της από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κρίσιμες εισαγωγές πρώτων υλών. Αυτή η εξάρτηση αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα», αναφέρει η έκθεση της Κομισιόν.

Ζητά επίσης χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για καλύτερες συνδέσεις με την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γειτονικές περιοχές της Ε.Ε.

Η Γερμανία και η Γαλλία ηγούνται επίσης μιας ευρύτερης πίεσης προς την Επιτροπή να επεκτείνει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που επέτρεψαν στις κυβερνήσεις να καταβάλουν μεγάλα ποσά στήριξης στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας ως αποτέλεσμα του πολέμου. Τα μέτρα αυτά πρόκειται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Εσθονία και Φινλανδία έστειλαν επιστολή στον Ευρωπαίο επίτροπο ανταγωνισμού, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει ανάγκη ούτε νομική βάση» για την επέκταση των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων.

Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τον Νοέμβριο ποια από τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα θα παραταθούν. Ήδη έχουν παραταθεί τα εθελοντικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο του 2024.