Κοσμος

Το φάντασμα του αντισημιτισμού στοιχειώνει ξανά την Ευρώπη

Αστέρια του Δαβίδ σε πόρτες στη Γερμανία και «απαγόρευση κυκλοφορίας» στη Γαλλία

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Η έξαρση κρουσμάτων αντισημιτισμού στην Ευρώπη βυθίζει στον φόβο την εβραϊκή κοινότητα

Έξαρση σοβαρών κρουσμάτων αντισημιτισμού παρατηρείται στην Ευρώπη, μετά τη σκληρή απάντηση του Ισραήλ στην πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς, με την εβραϊκή κοινότητα να βρίσκεται σε συναγερμό.

Η προστασία των εβραϊκών χώρων έχει αυξηθεί σε πολλές πόλεις σε όλη την γηραιά ήπειρο, από συναγωγές έως σχολεία και χώρους διασκέδασης.

Ωστόσο, παρά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας, οι εβραϊκές κοινότητες στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία ζουν υπό το καθεστώς φόβου, πρωτόγνωρου για κάποιες γενιές.

Έξαρση αντισημιτισμού στη Γαλλία με εκατοντάδες περιστατικά

Η πολυκοσμία το μεσημέρι και το βράδυ είναι συνηθισμένη στη πολυσύχναστη περιοχή «Little Jerusalem», μία από τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες στα περίχωρα του Παρισιού. Αλλά, πολλοί επιλέγουν να μείνουν στο σπίτι, φοβούμενοι αντισημιτικές επιθέσεις τόσο στη Γαλλία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο βομβαρδισμό της Γάζας.

Ακόμη και οι παραγγελίες για κατ' οίκον παράδοση φαγητού μειώθηκαν, καθώς οι άνθρωποι διστάζουν να ανοίξουν την πόρτα σε κάποιον που δεν γνωρίζουν. «Ο κόσμος δεν βγαίνει πια έξω», είπε ο Jérémy, ένας 33χρονος ιδιοκτήτης εστιατορίου της περιοχής στον Guardian.

Στη Γαλλία, την έδρα της μεγαλύτερης εβραϊκής κοινότητας της Ευρώπης, η αστυνομία κατέγραψε περισσότερες από 320 πράξεις αντισημιτισμού και προχώρησε σε περισσότερες από 180 συλλήψεις, τις πρώτες 10 ημέρες του πολέμου.

Οι αντισημιτικές πράξεις που ερευνώνται, περιλαμβάνουν απειλητικές διαδηλώσεις μπροστά από συναγωγές, περιστατικά λεκτικής κακοποίησης, απειλητικές επιστολές και γκράφιτι με ναζιστικές σβάστικες ή φράσεις όπως «Το να σκοτώνεις Εβραίους είναι καθήκον», αναφέρει ο Γάλλος υπουργός Παιδείας.

Διάχυτος ο φόβος στο Παρίσι μετά την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo

Στο Sarcelles, όπου είναι η έδρα μιας εβραϊκής κοινότητας 12.000 ατόμων, τα κέρδη του Jérémy όπως δηλώνει ο ίδιος, μειώθηκαν κατά 80%, αλλά δεν είναι αυτό που έχει σημασία, όπως είπε στον Guardian. Τον απασχολούσε περισσότερο η γενική αίσθηση του φόβου, ειδικά μετά το 2015, όταν τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση σε σούπερ μάρκετ kosher στο Παρίσι μετά την επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo.

Οι πελάτες του αραίωσαν, επίσης, μετά την επίθεση το 2012 σε εβραϊκό σχολείο στην Τουλούζη, κατά την οποία τρία παιδιά και ένας ραβίνος πυροβολήθηκαν από τον Μοχάμεντ Μεράχ, έναν ένοπλο που είχε δηλώσει πίστη στην Αλ Κάιντα.

Ο 70χρονος Aaron, ο οποίος προτίμησε να μην δώσει το πραγματικό του όνομα, είπε στον Guardian ότι ζούσε στο Sarcelles για 30 χρόνια, από τότε που μετακινήθηκε από το Μαρόκο, και εργαζόταν ελέγχοντας τους κανονισμούς kosher σε διάφορες εκδηλώσεις. «Μπορείς να νιώσεις το κλίμα φόβου», είπε. «Τα πάντα είναι άδεια, οι άνθρωποι δεν βγαίνουν έξω το βράδυ. Είναι σαν να υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτός ο τύπος φόβου είναι καινούργιος».

Η Sisi, μια υπάλληλος καταστήματος στα 50 της, η οποία επίσης δεν ήθελε να δημοσιευτεί το πραγματικό της όνομα, είπε: «Τα παιδιά μου είναι 19 και 23. Δεν τα αφήνω να κυκλοφορήσουν τη νύχτα, και ειδικά στο Παρίσι».

Η 65χρονη Lydie, η οποία ζει στο Sarcelles από παιδί, είπε: «Στο κτίριο που ζω, όλοι είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλον, ανεξάρτητα από την θρησκεία τους ή την καταγωγή τους. Όλοι έχουμε επηρεαστεί πολύ, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε. Ελπίζω ότι το πρόβλημα εκεί δεν θα έρθει εδώ, στη Γαλλία».

Η Γερμανία δεσμεύτηκε να προστατεύσει την εβραϊκή κοινότητα απο τον αντισημιτισμό

Στη Γερμανία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διερευνά μία «απόπειρα σοβαρού εμπρησμού» αφού δύο δράστες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους έριξαν δύο βόμβες μολότοφ σε μια συναγωγή στο κέντρο του Βερολίνου τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι μολότοφ έσκασαν σε ένα πεζοδρόμιο δίπλα στο κτίριο. Κανείς δεν τραυματίστηκε.

Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δεσμεύτηκε να αυξήσει ακόμη περισσότερο την προστασία εβραϊκών χώρων, δηλώνοντας: «Δεν θα δεχθούμε ποτέ να γίνονται επιθέσεις εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων».

Διαδηλωτές μπροστά από μία συναγωγή στο Βερολίνο © EPA / CLEMENS BILAN

Το Κεντρικό Συμβούλιο Εβραίων της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η επίθεση στο κτίριο, το οποίο χρησίμευε επίσης ως νηπιαγωγείο και κοινοτικό κέντρο, είχε αφήσει τις οικογένειες από τις κοντινές γειτονιές «σοκαρισμένες και αναστατωμένες». Το περιστατικό έγινε αφότου το αστέρι του Δαβίδ βρέθηκε μαρκαρισμένο στις προσόψεις πολλών κτιρίων σε όλη την πόλη.

Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων περιέγραψε αυτά τα περιστατικά ως «ιδιαίτερα προβληματικά», δεδομένου ότι είναι φανερό πως αποσκοπούν στον εκφοβισμό των ανθρώπων.

«Στο Βερολίνο πολλά σπίτια όπου μένουν Εβραίοι είχαν μαρκαρισθεί εξωτερικά από ένα αστέρι του Δαβίδ», είπε εκπρόσωπος του Συμβουλίου. «Αυτό είναι, φυσικά, ένα ιδιαίτερα οδυνηρό πράγμα που συμβαίνει στη Γερμανία, καθώς συνδέεται άμεσα με τον εξοστρακισμό των Εβραίων που έλαβε χώρα τη δεκαετία του 1930», πρόσθεσε.

Στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς, ο Σολτς υποσχέθηκε μια προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στον αντισημιτισμό. Όποιος βρεθεί να επαινεί τη Χαμάς ή να καίει την ισραηλινή σημαία θα διωχθεί, είπε σε ομιλία του. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ευθύνη της Γερμανίας έναντι του Ισραήλ, μετά το Ολοκαύτωμα, στο οποίο δολοφονήθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι.

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και στην Ιταλία

Στην Ιταλία, στην περιοχή του γκέτο της Ρώμης, που θεωρείται μια από τις παλαιότερες εβραϊκές γειτονιές στον κόσμο εκτός της Μέσης Ανατολής, τα γεγονότα στο Ισραήλ συνέπεσαν με την 80η επέτειο της συγκέντρωσης και προώθησης των Εβραίων της Ρώμης στο γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη περιοχή του γκέτο, όπου στεγάζεται μια από τις μεγαλύτερες συναγωγές στην Ευρώπη, εν μέσω φόβων για επιθέσεις εναντίον της εβραϊκής κοινότητας της Ιταλίας. Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη και έχει μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών, δήλωσαν οι ντόπιοι.

Ιταλοί καραμπινιέρηδες προστατεύουν την συναγωγή της Γένοβας © EPA / LUCA ZENNARO

«Είχαμε ίσως 100-200 ακυρώσεις τις τελευταίες ημέρες επειδή οι άνθρωποι φοβούνται να έρθουν στο γκέτο», δήλωσε ο Michele Pavoncello στην Guardian, ιδιοκτήτης του Nonna Betta, ένα από τα πιο δημοφιλή εβραιο-ρωμαϊκά εστιατόρια στη γειτονιά. «Δεν διευκρίνισαν όλοι τον λόγο, αλλά κάποιοι είπαν ότι δεδομένης της κατάστασης, δεν αισθάνονται ασφαλείς».

Βλέποντας την αύξηση του αντισημιτισμού και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ο Pavoncello είπε: «Είναι σαν να επιστρέφουμε πίσω στον χρόνο. Ο κόσμος λέει ότι δεν είναι αντισημιτισμός αλλά αντισιωνισμός. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο».