Κοσμος

«Όλα είναι έτοιμα»: Το Ισραήλ δίνει σήμα για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Ανοίγει τις επόμενες ώρες η διάβαση της Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους, συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα με Λίβανο

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισοπεδωμένη η πόλης της Γάζας
Ισοπεδωμένη η πόλης της Γάζας © EPA/MOHAMMED SABER

Ισραήλ: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ενώ οι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι προσμένουν την ανθρωπιστική βοήθεια

Ενδείξεις ότι πλησιάζει η χερσαία επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα δίνει τις τελευταίες ώρες το κυβερνητικό επιτελείο της χώρας. Την ίδια ώρα, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι περιμένουν την ανθρωπιστική βοήθεια που τους υποσχέθηκαν ΗΠΑ και Αίγυπτος και ο Τζο Μπάιντεν απευθύνει διάγγελμα υπέρ του Ισραήλ και της Ουκρανίας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε στρατεύματα του Ισραήλ στα σύνορα με τη Γάζα και ανεβάζοντας σχετικό βίντεο στο X αναφέρει ότι «όλα (είναι) έτοιμα».

Παράλληλα, ο Νιρ Μπαρκάτ, υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, ανέφερε σήμερα ότι ο στρατός της χώρας έχει το «πράσινο φως» να εισβάλει στη Γάζα όταν είναι έτοιμος, ενώ πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες για τους ομήρους και τους αμάχους είναι δευτερεύοσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να φέρουμε πίσω τους αιχμαλώτους μας, αλλά η πρώτη και τελευταία προτεραιότητα είναι η καταστροφή της Χαμάς», είπε σε συνέντευξη στο ABC News.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ, είπε σε πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω».

«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί», είπε ο υπουργός.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και την Αίγυπτο σχετικά με τη δημιουργία ασφαλών ζωνών εντός της Γάζας «όπου αθώοι πολίτες μπορούν να είναι ασφαλείς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ματ Μίλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισε ο πόλεμος, στην πλειονότητά τους άμαχοι που σκοτώθηκαν την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, ενώ ο αριθμός των ομήρων που απήγαγαν οι μαχητές της αναθεωρήθηκε σήμερα προς τα πάνω σε 203 - ανάμεσά τους και 30 παιδιά.

Ανοίγει την Παρασκευή η διάβαση της Ράφα για την ανθρωπιστική βοήθεια

Η μεθοριακή διάβαση της Ράφα, η μοναδική που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, θα ανοίξει αύριο, Παρασκευή, για να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα που σφυροκοπείται από τον ισραηλινό στρατό εδώ και 13 ημέρες, ανέφερε ένα τηλεοπτικό κανάλι που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληφοροριών.

Στη συνοριακή διάβαση της Ράφα ανάμεσα στην Αίγυπτο και τη Γάζα, Αιγύπτιοι επισκεύαζαν σήμερα τις ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς προκειμένου να περάσουν τα φορτηγά με τη βοήθεια, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το AFP, ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί εκεί σήμερα το πρωί ελπίζοντας ότι θα ξανανοίξει το μεθοριακό πέρασμα.

Δεκάδες φορτηγά περιμένουν στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας
Δεκάδες φορτηγά περιμένουν στα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας © EPA/KHALED ELFIQI

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι συμφώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι να αφήσουν οι αιγυπτιακές αρχές να περάσουν «έως και 20 φορτηγά». Ο αριθμός αυτός ωστόσο κρίθηκε «παντελώς ανεπαρκής» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Απόψε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθυνθεί στους Αμερικανούς από τον Λευκό Οίκο σε μια προσπάθεια να τους συσπειρώσει ώστε να στηρίξουν το Ισραήλ και την Ουκρανία.

Σε απελπισία οι Παλαιστίνοι

Με τη χερσαία επιδρομή να επίκειται και τις ώρες μέχρι να έρθει η ανθρωπιστική βοήθεια να περνάνε αργά, οι Παλαιστίνοι βρίσκονται σε όλο και πιο δυσχερή κατάσταση, ενώ το Ισραήλ συνέχισε να σφυροκοπά και σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα ενημέρωσης της Χαμάς μετέδωσαν ότι πολλοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σε αεροπορικό πλήγμα σε κατοικία στη Χαν Γιούνες στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί και δεν έχουν νερό, τροφή ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά την πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ στις 9 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία βρισκόταν ήδη υπό αποκλεισμό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος από τότε που η Χαμάς ανέβηκε εκεί στην εξουσία, το 2007.

Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Από τον συνολικό απολογισμό, σκοτώθηκαν 1.524 παιδιά και 1.000 γυναίκες, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ασράφ αλ Κούντρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι 44 υγειονομικοί εργαζόμενοι σκοτώθηκαν στη Γάζα, ενώ τέσσερα νοσοκομεία είναι εκτός λειτουργίας και 14 υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουν επίσης σταματήσει τη λειτουργία τους.

«Δεν υπάρχουν αποθέματα φαρμάκων σε κανένα από τα νοσοκομεία στη Γάζα», είπε ο ίδιος και έκανε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να επισπεύσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου «έχουν πάρει φωτιά»

Στο άλλο μέτωπο του πολέμου, αυξάνεται ο ρυθμός των επιθέσεων στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

«Τα σύνορα έχουν πάρει φωτιά από το απόγευμα. Αρκετές επιθέσεις έχουν εξαπολυθεί σε διάφορους τομείς από τα ανατολικά έως τα δυτικά. Πριν από λίγες ώρες, οι ισραηλινές θέσεις χτυπήθηκαν από αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους από τη Χεζμπολάχ. Υπήρξαν επίσης πάνω από 20 ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς προς το βόρειο Ισραήλ. Επίσης, υπήρξε καταιγισμός ρουκετών προς το Κιριάτ Σμόνα στα ανατολικά. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις τραυματίες εκεί», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera, Αλί Χασέμ.

Israel says air strikes targeted Hezbollah positions near villages in southern Lebanon on Wednesday

Και πρόσθεσε: «Βλέπουμε περισσότερες επιθέσεις σε καθημερινή βάση. Πριν βλέπαμε μία, δύο, τρεις. Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε, έξι επιθέσεις. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση. Η Χεζμπολάχ, ενώ επιτίθεται στις ισραηλινές θέσεις στα σύνορα, επικεντρώνεται επίσης στο χτύπημα ορισμένων συσκευών επικοινωνίας και εργαλείων όπως οι κάμερες [...] Φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερες [ισραηλινές] ενισχύσεις στον Βορρά»

Οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στον Λίβανο συνέστησαν στους πολίτες τους σήμερα να απομακρυνθούν άμεσα από τη χώρα.

Νεκροί Παλαιστίνοι σε καταυλισμό προσφύγων στη Δυτική Όχθη

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινές δυνάμεις στον καταυλισμό προσφύγων Νουρ Σαμς στην πόλη Τουλκάρμ της Δυτικής Όχθης, όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στον καταυλισμό, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και αριθμού ενόπλων συνεχίζονται, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Από τη μεριά του Ισραήλ, ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.