Κοσμος

Ανάλυση BBC: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Τα συμπεράσματα μέσα από βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αναπηρικό καρότσι και ρούχα πεταμένο και σπασμένο σε χώρο έξω από το νοσοκομείο της Γάζας που δέχθηκε επίθεση
Αναπηρικό καρότσι και ρούχα πεταμένο και σπασμένο σε χώρο έξω από το νοσοκομείο της Γάζας που δέχθηκε επίθεση © EPA

Ισραήλ - Επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας: Η ανάλυση του BBC - Όσα γνωρίζουμε και όσα αγνοούμε

Μία πρώτη ανάλυση για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, Αλ Αχλί, επιχειρεί να κάνει το BBC, λαμβάνοντας υπόψιν το οπτικό υλικό, τα έως τώρα στοιχεία, αλλά και μαρτυρίες πολιτών. 

Όπως αναφέρεται στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο δίκτυο πριν από λίγες ώρες, το BBC Verify προσπαθεί να διαλευκάνει τι είναι και τι δεν είναι γνωστό – εξετάζοντας βίντεο, στατικές εικόνες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών. Επιπλέον, ένας δημοσιογράφος του BBC βρίσκεται στο σημείο της έκρηξης αν και υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές στο Ισραήλ και τη Γάζα δίνουν εντελώς διαφορετικές εκδοχές για μια έκρηξη. 

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Σύμφωνα με το BBC, η έκρηξη στο νοσοκομείο συνέβη γύρω στις 19:00 τοπική ώρα την Τρίτη. Ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποτίθεται ότι δείχνει το χτύπημα. Ήταν το πρώτο σημαντικό οπτικό στοιχείο που προέκυψε από το περιστατικό. Ζωντανά πλάνα από το δίκτυο μέσων ενημέρωσης Al-Jazeera που προβλήθηκαν στις 18:59 τοπική ώρα έδειξαν ένα έντονο φως να υψώνεται στον ουρανό πάνω από τη Γάζα. Πιθανώς να προέρχεται από έναν πύραυλο, ο οποίος φαίνεται να εκρήγνυται ή να αποσυντίθεται. Άλλα πλάνα που εμφανίστηκαν στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν αυτό που φαίνεται να είναι η ίδια έκρηξη από διαφορετικές γωνίες και αποστάσεις.

Tα ευρήματα όπως αναφέρει το BBC είναι ασαφή, καθώς τα στοιχεία που αναλύθηκαν από το BBC Verify δεν συνάδουν με αυτό που θα περίμενε κανείς από μια τυπική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Για παράδειγμα, η απουσία ενός μεγάλου κρατήρα βόμβας. Ο J Andres Gannon, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, στις ΗΠΑ, λέει ότι η έκρηξη φαίνεται να είναι μικρή, πράγμα που σημαίνει ότι η θερμότητα που παράγεται από την πρόσκρουση μπορεί να προκλήθηκε από καύσιμα πυραύλων που έχουν απομείνει και όχι από έκρηξη, ενώ ο Justin Bronk, ανώτερος ερευνητής στο Royal United Services Institute (Rusi) στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμφωνεί.

Οι φωτογραφίες από τη Γάζα

Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, το BBC αναφέρει ότι ήταν σε θέση να ταιριάξει τις λεπτομέρειες των κτιρίων και τη διάταξη του χώρου του νοσοκομείου Al Ahli με δημόσια διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες, για να διαπιστώσει ότι το νοσοκομείο ήταν η σκηνή της έκρηξης. Φαίνεται ότι η έκρηξη συνέβη σε μια αυλή που αποτελεί μέρος του χώρου του νοσοκομείου. Οι εικόνες του εδάφους μετά την έκρηξη δεν δείχνουν σημαντικές ζημιές στα γύρω κτίρια του νοσοκομείου. Αυτό που δείχνουν οι εικόνες περιλαμβάνει σημάδια φωτιάς και καμένα οχήματα.

Ο Canon Richard Sewell, κοσμήτορας του Κολλεγίου του Αγίου Γεωργίου στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο BBC ότι περίπου 1.000 εκτοπισμένοι είχαν βρει καταφύγιο στην αυλή όταν χτυπήθηκε και περίπου 600 ασθενείς και προσωπικό βρίσκονταν μέσα στο κτίριο.

Ο δημοσιογράφος του BBC Rushdi Abualouf πήγε στο νοσοκομείο Al Ahli. Μάρτυρες εκεί αναφέρουν σκηνές καταστροφής και λένε ότι τα πτώματα εξακολουθούν να συλλέγονται. Ένας άνδρας του είπε ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονταν στο νοσοκομείο όταν συνέβη η έκρηξη.

Τι δεν γνωρίζουμε για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

Ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία είναι η φύση του κρατήρα που άφησε πίσω του η έκρηξη. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) λένε ότι η απουσία ενός μεγάλου κρατήρα ή η ζημιά από έκρηξη σε παρακείμενα κτίρια, αποδεικνύει ότι η έκρηξη δεν προκλήθηκε από τα όπλα του. «Ένα άλλο σημαντικό μέρος των στοιχείων που λείπουν είναι τα θραύσματα πυραύλων. Τα βλήματα είναι συχνά αναγνωρίσιμα από τα συντρίμμια του κελύφους τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της προέλευσης του βλήματος. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε δει αυτά τα στοιχεία». 

Διαβάστε περισσότερα για τις εξελίξεις στο Ισραήλ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.