Κοσμος

«Μας συνδέει βαθιά φιλία»: Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο

Ενίσχυση οικονομικών δεσμών στο επίκεντρο του τετ α τετ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο
© EPA / XINHUA ZHANG LING

Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν στο Πεκίνο - Επιβεβαίωσαν τη «βαθιά φιλία» που τους συνδέει και συζήτησαν για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών τους

Ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ εξήρε το ρεκόρ εμπορίου με τη Ρωσία και τόνισε τη «βαθιά φιλία» του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Πεκίνο. Η συνάντηση είχε σκοπό την εμβάθυνση των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών, που έχουν γίνει πιο στενές μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο του φόρουμ για τον εορτασμό των δέκα χρόνων από την έναρξη της κινεζικής στρατηγικής ανάπτυξης, «Belt and Road», με τον Σι να αναφέρει στον Πούτιν ότι το ετήσιο διμερές εμπόριο μεταξύ των χωρών τους έχει αγγίξει το «ιστορικό υψηλό» των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Την τελευταία δεκαετία, από το 2013 έως σήμερα, είχα 42 συναντήσεις με τον κ. Πούτιν, δημιουργώντας μια ισχυρή σχέση εργασίας και βαθιά φιλία», είπε ο Σι στον Πούτιν, όπως αναφέρει η Financial Times. Ο Ρώσος ηγέτης βρίσκεται στο Πεκίνο για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cwbgueeq0lrd)

Χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα η συνάντηση των δύο ηγετών

Ωστόσο, ο Σι απέφυγε να αναφέρει την φράση «χωρίς όρια» για να περιγράψει την μεταξύ τους εταιρική σχέση, μία φράση η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο τον Φεβρουάριο του 2022, λίγες μέρες πριν την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Σι επίσης δεν είχε αναφέρει την φράση, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τον Μάρτιο, όταν προειδοποίησε τον Πούτιν κεκλεισμένων των θυρών να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

Σε μια ατομική συνέντευξη Τύπου μετά την τρίωρη συνάντησή τους, ο Πούτιν μίλησε για τη σχέση του με τον Σι και είπε ότι συζήτησαν «εμπιστευτικά» θέματα και επαίνεσε τις «επιτυχίες των Κινέζων φίλων μας», λέγοντας ότι «η επιτυχία της Κίνας είναι πραγματικά σημαντική για εμάς».

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να δει την Κίνα να πετυχαίνει μελλοντικά στις αναπτυξιακές της πρωτοβουλίες. Ωστόσο, ακόμη και όταν ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι η Ρωσία και η Κίνα θα υπογράψουν σύντομα ένα «ουσιαστικό» σχέδιο δράσης μέχρι το 2030, η συνάντηση δεν φάνηκε να είχε ουσιαστικά αποτελέσματα για τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν δεν ανέφερε καν το σχέδιο του αγωγού Power of Siberia-2, ένα project που είχε τονίσει ότι ήταν ολοκληρωμένο, στη συνάντησή τους τον Μάρτιο. Ο αγωγός θα βοηθούσε τη Ρωσία να επαναδρομολογήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τα ανατολικά, αφού η Ευρώπη, ο παραδοσιακός προορισμός της, προσπαθεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.

«Η αποτυχία της Κίνας να καταδικάσει την ρωσική εισβολή βλάπτει την εικόνα της»

Η συνάντηση των δύο ηγετών έγινε παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Τζοζέπ Μπορέλ ο οποίος επισκέφθηκε το Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, ότι η αποτυχία της Κίνας να καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία βλάπτει την εικόνα της στην Ευρώπη.

Οι δύο χώρες μοιράζονται επίσης μια παρόμοια φιλοπαλαιστινιακή στάση σχετικά με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Τα δυτικά έθνη ανησυχούν επίσης ότι το αυξανόμενο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία στηρίζει την οικονομία της και βοηθά στη χρηματοδότηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η Κίνα βοηθά οικονομικά το Κρεμλίνο μετά τις δυτικές κυρώσεις

Η Ρωσία αποδέχεται όλο και περισσότερο τον ρόλο της ως κατώτερος εταίρος στη διμερής σχέση, αφού η Κίνα συνεχίζει και βοηθά οικονομικά το Κρεμλίνο από την στιγμή που οι δυτικές κυρώσεις την απέκλεισαν από την παγκόσμια αγορά και τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν αντικαταστήσει τις δυτικές οι οποίες έστελναν κρίσιμα ηλεκτρονικά εξαρτήματα στη Ρωσία, ενώ το Πεκίνο έχει αυξήσει την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου. Οι δύο χώρες συζητούν επίσης τρόπους για να απεξαρτοποιηθούν από το δολάριο και να προχωρήσουν στις μεταξύ τους συναλλαγές σε ρούβλια και γιουάν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.