Κοσμος

Σύμβουλος Νετανιάχου: «Η ειρήνη αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Χαμάς»

«Η Ισλαμική Τζιχάντ υπεύθυνη για το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πλήγμα στο νοσοκομείο προήλθε από την Ισλαμική Τζιχάντ
Το νοσοκομείο ΑΛ Αχλί, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε την Τρίτη 17 Οκτωβρίου © EPA / MOHAMMED SABER

Ο ανώτατος σύμβουλος του Νετανιάχου, Μαρκ Ρέγκεβ δείχνει την Ισλαμική Τζιχάντ ως υπεύθυνη για το πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο ανώτατος σύμβουλος του Νετανιάχου και πρώην πρέσβης του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μαρκ Ρέγκεβ, παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ μετά το πολύνεκρο χτύπημα του νοσοκομείου στη Γάζα. Επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε σήμερα το Ισραήλ, ότι το πλήγμα προήλθε από την Ισλαμική Τζιχάντ, εξηγώντας ότι δεν είναι μόνο η Χαμάς που δραστηριοποιείται στην περιοχή, αλλά υπάρχουν και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για το χτύπημα στο νοσοκομείο.

«Δεν ήταν ένα αεροπορικό πλήγμα από το Ισραήλ, δεν ήταν ούτε όμως και η Χαμάς. Υπάρχει μία μικρότερη τρομοκρατική οργάνωση από τη Χαμάς στη Γάζα η οποία ονομάζεται Ισλαμική Τζιχάντ και αποτελεί την μικρή αδελφή της Χαμάς», εξήγησε.

«Όσοι υποστηρίζουν την Χαμάς θα πληρώσουν βαρύ τίμημα»

Ο ίδιος χαρακτηρίζει δεδομένο έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο με την Χαμάς, ανάλογο με αυτό κατά του ISIS και όταν ρωτήθηκε για τη στάση χωρών, όπως η Τουρκία και τον τρόπο που τοποθετούνται έναντι τη Χαμάς, προειδοποίησε ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

«Χώρες οι οποίες κατά το παρελθόν είχαν επαφές με την Χαμάς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τις διακόψουν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποδείξει ότι είναι εχθροί της πολιτισμένης ανθρωπότητας και κανείς δεν θα πρέπει να τους αποδίδει επίσημο καθεστώς αναγνώρισης. Χώρες οι οποίες συνεχίζουν να γίνονται καταφύγιο για την Χαμάς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να πληρώσουν βαρύ τίμημα», προειδοποίησε ο Μαρκ Ρέγκεβ.

«Το Ιράν χρηματοδότης της Χαμάς»

«Η Χαμάς σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν είναι χειρότερη από τον ISIS, σε ότι αφορά τη βαρβαρότητα που επέδειξαν κατά αθώων πολιτών. Η Χαμάς ωστόσο έχει ένα έθνος-χορηγό. Το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτήν και την χρηματοδοτεί», τόνισε ο Μαρκ Ρέγκεβ.

Στο ερώτημα αν είναι επιβεβαιωμένη η εμπλοκή του Ιράν, ο ισραηλινός σύμβουλος απάντησε: «Δεν έχουμε σαφή εμπλοκή του Ιράν στην σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Όταν όλος ο κόσμος από την Αθήνα, το Λονδίνο έως και την Ουάσιγκτον καταδίκασαν τις θηριωδίες της 7ης Οκτωβρίου, το Ιράν δεν τις καταδίκασε… αντίθετα πανηγύρισε. Για το Ιράν αυτό ήταν κάτι το θετικό».

Υπαρξιακή απειλή για την Χαμάς, η ειρήνη στην Μέση Ανατολή

Η πιθανότητα ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας ήταν το κίνητρο πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ισλαμιστικής οργάνωσης, εξήγησε ο σύμβουλος του Νετανιάχου. «Για αυτούς η ειρήνη αποτελεί μία υπαρξιακή απειλή. Ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τη Χαμάς στις θηριωδίες και τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, ήταν ο φόβος τους για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας».

Τέλος, για το τι θα συμβεί στο άμαχο πληθυσμό που προσπαθεί να αποδράσει από την περιοχή ο Μαρκ Ρέγκεβ απάντησε: «Προτρέπουμε τους αμάχους να φύγουν από τις περιοχές όπου μαίνονται οι συγκρούσεις. Η βόρεια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας είναι μία από αυτές τις περιοχές. Εκεί υπάρχει μία υπόγεια πόλη που στεγάζει την πολεμική μηχανή φτιαγμένη από τσιμέντο, το οποίο έφτασε εκεί ως δωρεά από την διεθνή κοινότητα προκειμένου να χτιστούν σπίτια και το οποίο κατέληξε τελικά στην κατασκευή υπογείων τρομοκρατικών εγκαταστάσεων».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.