Κοσμος

Υπέρ της λύσης δύο κρατών ο Τζο Μπάιντεν - «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά»

Επιμένουν οι ΗΠΑ ότι έχουν στοιχεία ότι το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα δεν προήλθε από το Ισράηλ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ
Ο Τζο Μπάιντεν στο Τελ Αβίβ © ΕΡΑ/MIRIAM ALSTER

Όσα δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν μετά την επίσκεψή του στο Ισράηλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα, τη λύση για το Μεσανατολικό, την παροχή επιπλέον αμερικανικής βοήθειας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα

Υπέρ της λύσης δύο κρατών για το Μεσανατολικό δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δήλωση που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή.

«Ενσυνείδητα κράτη όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν μετρώνται μόνο με το παράδειγμα της ισχύος. Εμείς μετριόμαστε με τη δύναμη του παραδείγματός μας, και γι' αυτό, όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε μια πορεία έτσι ώστε το Ισραήλ και ο παλαιστινιακός λαός να μπορούν και οι δύο να ζήσουν με ασφάλεια και σιγουριά, με αξιοπρέπεια και ειρήνη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το CNN, λίγο προτού αναχωρήσει από τη χώρα.

Στη συνέχεια, κάλεσε το Ισραήλ να μην επαναλάβει τα «λάθη» που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο Αμερικανός πρόεδρος έγραψε ότι έθεσε «δύσκολες ερωτήσεις» στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Ισραήλ«Έθεσα δύσκολες ερωτήσεις, ως φίλος του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να αποθαρρύνουμε τους παράγοντες που θέλουν να διευρύνουν αυτή τη σύγκρουση», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Nέα βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ: «Δεν θα μείνουμε άπραγοι»

Αφού συναντήθηκε με οικογένειες απαχθέντων, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει εντός αυτής της εβδομάδας από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια δέσμη βοήθειας «άνευ προηγουμένου» για το Ισραήλ. Τόνισε η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Σήμερα κλαίμε μαζί σας. Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, ότι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.

ΗΠΑ: Η ανάλυσή μας έδειξε ότι το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα

Επιπροσθέτως, ο Μπάιντεν απέδωσε εκ νέου την ευθύνη για το χτύπημα στο νοσοκομείο στη Γάζα σε «ρουκέτα που αστόχησε», την οποία εκτόξευσε «τρομοκρατική οργάνωση» σε παλαιστινιακό έδαφος.

«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι (το χτύπημα) ήταν αποτέλεσμα μιας ρουκέτας που ξέφυγε από τον έλεγχο και εκτοξεύτηκε από τρομοκρατική οργάνωση στη Γάζα», δήλωσε ο Μπάιντεν, στηρίζοντας την εκδοχή του Ισραήλ που κατηγορεί την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ για το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο.

Παρομοίως, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι μια ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων από τις ΗΠΑ δείχνει ότι «το Ισραήλ δεν ευθύνεται για τη χθεσινή έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας».

Η αξιολόγηση βασίζεται σε αναλύσεις που έκαναν οι αμερικανικές αρχές από εναέριες εικόνες, υποκλοπές και πληροφορίες από ανοιχτές πηγές, δήλωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφάλειας, Άντριεν Γουάτσον σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες.

Η Ισλαμική Τζιχάντ και η Χαμάς έχουν διαψεύσει αυτή την εκδοχή κατηγορώντας το Ισραήλ για το πλήγμα.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι δεν θα εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας

Παράλληλα, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι το Ισραήλ ενέκρινε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας «το συντομότερο δυνατόν», κάτι που επιβεβαίωσε και η ισραηλινή κυβέρνηση.

«Υπό το πρίσμα του αιτήματος του (Αμερικανού) προέδρου (Τζο) Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τη μεταφορά ανθρωπιστικών προμηθειών από την Αίγυπτο, εφόσον αυτές είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα στον άμαχο πληθυσμό στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το Ισραήλ «δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας», εάν «δεν γίνει η επιστροφή των ομήρων» που έχει πιάσει η Χαμάς.

ΟΗΕ: Βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα που ζητούσε διακοπή των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή για να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν βέτο σε ένα ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Η Ουάσινγκτον, κατά παράδοση, προστατεύει το Ισραήλ, τον στενό σύμμαχό της, από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που θεωρεί ότι είναι σε βάρος του.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είχε ζητήσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός για να καταστεί εφικτή η απελευθέρωση των ομήρων και να προωθηθεί βοήθεια στη Γάζα.

Το σχέδιο ψηφίσματος καλούσε το Ισραήλ (χωρίς να κατονομάζει τη χώρα) να ανακαλέσει τη διαταγή του προς τους πολίτες και το προσωπικό του ΟΗΕ στη Γάζα να μετακινηθούν στα νότια, ενώ καταδίκαζε τις «τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς». Καταδίκαζε επίσης κάθε μορφή βίας και εχθροπραξιών σε βάρος αμάχων και κάθε τρομοκρατική ενέργεια, ενώ ζητούσε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε, επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.