Κοσμος

Μαζικές διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες υπέρ της Παλαιστίνης (εικόνες)

Δεύτερη ημέρα συγκεντρώσεων και πορειών μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαζική διαδήλωση στη Ντάκα του Μπανγκλαντές
Μαζική διαδήλωση στη Ντάκα του Μπανγκλαντές © EPA/MONIRUL ALAM

Κύμα οργής σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν και σήμερα σε πολλές πόλεις αραβικών χωρών, σε ένδειξη αλληλεγγύης στους Παλαιστινίους, στον απόηχο του βομβαρδισμού χθες βράδυ του νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων αμάχων και έχει προκαλέσει ένα κύμα οργής σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο.

Αραβικές χώρες κατηγόρησαν το Ισραήλ για το χτύπημα στο νοσοκομείο, με το Ισραήλ να ρίχνει την ευθύνη για το πλήγμα στην παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ.

Σημειώνεται ότι συγκέντρωση και πορεία θα γίνει και στην Αθήνα σήμερα, Τετάρτη (18/10), στις 18:30, στην πλατεία Κολοκοτρώνη. 

Στα μαύρα οι διαδηλωτές στη Δυτική Όχθη

Μετά τις χθεσινοβραδινές επεισοδιακές διαδηλώσεις στη Ραμάλα, όπου Παλαιστίνιοι ήρθαν σε σύγκρουση με αστυνομικές δυνάμεις, σειρά είχε σήμερα ειρηνική διαδήλωση στη Ναμπλούς όπου οι συγκεντρωμένοι ντύθηκαν στα μαύρα σε ένδειξη πένθους.

Μαζικές διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες υπέρ της Παλαιστίνης (εικόνες)

Διαδηλώσεις σε πόλεις της Αιγύπτου - Προσευχή στο πέρασμα της Ράφα

Στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα, την Αίγυπτο, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σε διάφορες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρόλο που στην χώρα οι διαδηλώσεις είναι παράνομες.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είχε προειδοποιήσει: «αν ζητήσω από τον αιγυπτιακό λαό να βγει στους δρόμους, θα βγουν εκατομμύρια».

Σημειώνεται πως Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν υπογράψει συμφωνίες ειρήνης.

Στη Ράφα, το συνοριακό πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας, εργαζόμενοι ανθρωπιστικών οργανώσεων που περιμένουν να εισέλθουν στον παλαιστινιακό θύλακα, συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν στην μνήμη των θυμάτων του βομβαρδισμού του νοσοκομείου, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ταραχές στον Λίβανο

Με δακρυγόνα και νερό υπό πίεση επιχείρησαν οι δυνάμεις ασφαλείας του Λιβάνου να απωθήσουν χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στην αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό, εκφράζοντας την οργή τους για την επίθεση του Ισραήλ, όπως λένε, σε ένα νοσοκομείο στη Γάζα όπου σκοτώθηκαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι.

Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν να φτάσουν στην πρεσβεία, καθώς οι δρόμοι γύρω από το κτίριο, στα βόρεια προάστια της Βηρυτού, είχαν αποκλειστεί με οδοφράγματα.

Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες. Άλλοι εκτόξευαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων. Στα πλάνα που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση φαίνονται φλόγες να υψώνονται σε ένα κτίριο κοντά στα οδοφράγματα.

Στη νότια Βηρυτό οργανώθηκε επίσης μια διαδήλωση από τη Χεζμπολάχ.

Ετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις στην Τουρκία

Νέες πορείες υπέρ της Παλαιστίνης προετοιμάζονται σήμερα στην Τουρκία, μετά τις χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τουλάχιστον 10 άλλες πόλεις.

Χτες, η συγκέντρωση έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη είχε επεισοδιακή κατάληξη, με την αστυνομία να ρίχνει σπρέι πιπεριού και νερό, καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 60 άτομα τραυματίστηκαν.

Σήμερα, εν αναμονή των νέων κινητοποιήσεων, γύρω από το προξενείο υπάρχει έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, με εκατοντάδες αστυνομικούς και περίπου 10 οχήματα με εκτοξευτήρες νερού να έχουν αναπτυχθεί πίσω από μεταλλικές μπαριέρες. Η αστυνομία ελέγχει τα στοιχεία όσων ήθελαν να περάσουν από το σημείο εκείνο.

Οργή με τη Γαλλία στην Τυνησία

Στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά σήμερα μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία εκφράζοντας την οργή τους για το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο.

«Η απομάκρυνση του πρέσβη (της Γαλλίας) είναι υποχρέωση», «Γάλλοι και Αμερικανοί είναι σύμμαχοι των Σιωνιστών», φώναζαν ορισμένοι διαδηλωτές, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Μια άλλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι μπροστά από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας, στα βόρεια προάστια της Τύνιδας. Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο πρόεδρος της Τυνησίας Καΐς Σάγιεντ κατήγγειλε τη «διεθνή σιωπή» για τις «γενοκτονίες» που διέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ισραηλινός στρατός κατά των Παλαιστινίων.

Μεγάλη ένταση στην Ιορδανία

Στην Ιορδανία, περίπου 5.000 Ιορδανοί διαδηλώνουν για δεύτερη συναπτή μέρα κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στο Αμάν. Αν και οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία, χρειάστηκε να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα λόγω του αριθμού των οργισμένων διαδηλώτών.

Η Ιορδανία, η οποία έχει υπογράψει συμφωνίες ειρήνης με το εβραϊκό κράτος, δήλωσε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό».

«Ας το πούμε ανοιχτά, δεν θέλουμε πρεσβεία», «Όχι σιωνιστική πρεσβεία στο έδαφος της Ιορδανίας» και «Όχι αμερικανική πρεσβεία στο έδαφος της Ιορδανίας», φώναζαν διαδηλωτές κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες.

Οι διαδηλωτές φώναξαν επίσης συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αποκαλώντας τον «προδότη» και καλώντας τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β' να «ανοίξει τις δύο γέφυρες» που συνδέουν τη χώρα με το Ισραήλ.

Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πάνω στις οποίες είχε γραφτεί στα αραβικά και στα αγγλικά, «εγκληματίες πολέμου» και «συνεργάτες στο έγκλημα».

Δείτε φωτογραφίες από διαδηλώσεις σε μουσουλμανικές χώρες:

Μαζική διαδήλωση στη Ντάκα του Μπανγκλαντές
Μαζική διαδήλωση στη Ντάκα του Μπανγκλαντές © ΕPA/MONIRUL AMAL
Διαδηλωτές έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα
Διαδηλωτές έξω από το κτίριο του ΟΗΕ στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα © ΕΡΑ/CHAMILA KARUNARATHNE
Διαμαρτυρία στις Φιλιππίνες
Διαμαρτυρία στις Φιλιππίνες © EPA/ROLEX DELA PENA
Ντόπιοι και μετανάστες στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Σεούλ
Ντόπιοι και μετανάστες στη Νότια Κορέα διαδήλωσαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στη Σεούλ © ΕΡΑ/JEON-HEON KYUN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.