Κοσμος

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών από το νοσοκομείο στη Γάζα: «Παντού νεκροί και ακρωτηριασμένοι»

Στους 471 οι νεκροί, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατρός απελπισμένος με τα χέρια στο πρόσωπο σε χώρο δίπλα από το νοσοκομείο της Γάζας - Κηλίδες με αίματα δίπλα του
Γιατρός απελπισμένος με τα χέρια στο πρόσωπο σε χώρο δίπλα από το νοσοκομείο της Γάζας - Κηλίδες με αίματα δίπλα του © EPA

Γιατροί μιλούν για τη φρίκη της έκρηξης στο νοσοκομείο της Γάζας

Ο επικεφαλής της κλινικής ορθοπεδικής χειρουργικής του Νοσοκομείου Αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Γάζα, ο Φαντέλ Ναΐμ, είχε μόλις τελειώσει μια επέμβαση όταν άκουσε τον κρότο από τεράστια έκρηξη και φωνές για βοήθεια από την πτέρυγά του που ήταν γεμάτη κόσμο.

«Ο κόσμος ερχόταν τρέχοντας μέσα στην πτέρυγα των χειρουργείων φωνάζοντας "βοηθήστε μας, βοηθήστε μας, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μέσα στο νοσοκομείο"», είπε ο γιατρός, ο οποίος είδε το νοσοκομείο γεμάτο ακρωτηριασμένα πτώματα και τραυματίες.

«Προσπαθούσαμε να σώσουμε όποιον γινόταν να σωθεί, αλλά ήταν τόσο πολλοί για να μπορεί (να αντεπεξέλθει) η ομάδα του νοσοκομείου», συνέχισε.

Δείτε βίντεο-ντοκουμέντο των ΝΥΤ από την επίθεση στο νοσοκομείο:

Ο γιατρός Ιμπραχίμ αλ Νάκα ήταν περήφανος για το ηλικίας ενός αιώνα νοσοκομείο βαπτιστών. Σε μια περιοχή σύγκρουσης, αυτό ήταν ανοιχτό για πιστούς όλων των θρησκειών και λειτουργούσε για τους ασθενείς του και εκκλησία και τζαμί.

Χθες, άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο για να γλιτώσουν βρήκαν τον θάνατο εκεί.

«Το μέρος αυτό συνιστούσε ένα ασφαλές καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά, για αυτούς που γλίτωσαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μέσα σε αυτό το νοσοκομείο, για αυτούς που έβλεπαν αυτό το μέρος ως ασφαλές καταφύγιο», σημείωσε ο Νάκα.

Τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας
Τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας © EPA

«Χωρίς προειδοποίηση το νοσοκομείο αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο. Δεν ξέρουμε πώς λεγόταν το βλήμα, αλλά είδαμε τα αποτελέσματά του όταν έβαλε στόχο παιδιά και τα έκανε κομμάτια».

Ο Βρετανοπαλαιστίνιος γιατρός Γάσαν Αμπούσιταχ δήλωσε ότι άκουσε τον ήχο πυραύλου λίγο πριν από τεράστια έκρηξη και τότε το ταβάνι της αίθουσας χειρουργείων κατέρρευσε πάνω του και πάνω σε άλλους γιατρούς. Στον περίβολο μπορούσε να δει παντού πτώματα και ανθρώπινα μέλη. Παρείχε νοσηλεία σε έναν άνδρα που είχε χάσει τα πόδια του.

Σύμφωνα με τον Αμπούσιταχ, το ιατρικό σύστημα της Γάζας έχει καταρρεύσει και γιατροί αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τους βασικούς πόρους. «Έχουμε εξαντληθεί. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται συνεχώς», είπε.

Μπαλάκι οι κατηγορίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Άσραφ Αλ-Κίντρα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση ότι 471 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 314 τραυματίστηκαν στο «ισραηλινό μακελειό», όπως το χαρακτήρισε, στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Άραμπι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σήμερα ανασύρονταν ακόμη πτώματα από τα συντρίμμια.

Πριν από την χθεσινή έκρηξη στο νοσοκομείο, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα είχαν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε 11 ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών.

Το blame game μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης συνεχίζεται: Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χθεσινή έκρηξη στο νοσοκομείο ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, η οποία με τη σειρά της αρνείται την ευθύνη.

«Φαίνεται η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας να έγινε από την άλλη πλευρά», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του από το Ισραήλ, απευθυνόμενος στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών τους πριν από λίγη ώρα. 

Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών από το νοσοκομείο στη Γάζα: «Παντού νεκροί και ακρωτηριασμένοι»
Χτυπήθηκε νοσοκομείο στη Γάζα © EPA/HAITHAM IMAD

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για τις εξελίξεις στο Ισραήλ και την επίθεση στο νοσοκομείο, ενώ δήλωσε εξοργισμένος. «Με βάση αυτά που έχω δει φαίνεται σαν να έγινε από την άλλη ομάδα, όχι από εσάς. Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι...».

«Όλος ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει: Βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα είναι αυτοί που επιτέθηκαν στο νοσοκομείο στη Γάζα και όχι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις. Αυτοί που δολοφόνησαν βάναυσα τα παιδιά μας, δολοφονούν επίσης τα δικά τους παιδιά», δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.