Κοσμος

Βρετανικό Μουσείο: Οδεύει στην ψηφιοποίηση των συλλογών λόγω κλοπών

Το έργο θα διαρκέσει πέντε χρόνια

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βρετανικό Μουσείο: Ψηφιοποιεί μεγάλο μέρος των συλλογών - Το έργο θα διαρκέσει πέντε χρόνια

Το Βρετανικό Μουσείο δήλωσε σήμερα πως σχεδιάζει να ψηφιοποιήσει το σύνολο των συλλογών του, επικαλούμενο την ανάγκη να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στον τεράστιο κατάλογό του αφού ανέφερε τον Αύγουστο ότι 2.000 αντικείμενα είχαν κλαπεί ή αγνοείτο η τύχη τους.

Το μουσείο, ένα από εκείνα με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τις κλοπές που έφεραν στο προσκήνιο εσωτερικές αποτυχίες και οδήγησαν τον διευθυντή του στην έξοδο.

«Έχουμε κάνει βήματα ώστε να βελτιώσουμε την ασφάλεια και είμαστε τώρα σίγουροι πως μια τέτοια κλοπή δεν μπορεί ποτέ να συμβεί ξανά», ανέφερε σε δήλωσή του ο προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Μαρκ Τζόουνς.

«Αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως η ασφάλεια των συλλογών, με μια ευρύτερη έννοια, μπορεί να επιτευχθεί απλώς κλειδώνοντας τα πάντα. Είναι πεποίθησή μου πως η πιο σημαντική απάντηση στις κλοπές είναι να αυξηθεί η πρόσβαση».

Η ανακοίνωση ήρθε καθώς ο πρόεδρος του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν απαντούσε σε ερωτήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού για το πώς συνέβησαν οι κλοπές και τι βήματα γίνονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα συμβούν ξανά.

Το μουσείο απέλυσε ένα μέλος του προσωπικού εξαιτίας του συμβάντος, το οποίο ερευνάται επίσης από τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Η προτεινόμενη ψηφιοποίηση θα διαρκέσει πέντε χρόνια, με 2,4 εκατομμύρια αρχεία που θα πρέπει να μεταφορτωθούν ή να αναβαθμιστούν. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν συνολικά τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια αντικείμενα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του μουσείου.

Τι είχε δηλώσει ο Μάρκ Τζόουνς όταν διορίστηκε ως προσωρινός διευθυντής

Ο Μαρκ Τζόουνς αντικατέστησε τον Γερμανό ιστορικό της τέχνης, Χάρτβιχ Φίσερ ο οποίος παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα λόγω παραλείψεων στην έρευνα για την κλοπή τεχνουργημάτων από το μουσείο.

«Είμαι ευτυχής και με τιμά το γεγονός ότι μου προσφέρθηκε η ευκαιρία να εργασθώ με το συμβούλιο και με συναδέλφους στο Μουσείο για να εγγυηθούμε τη μελλοντική ασφάλεια των συλλογών και να αποκαταστήσουμε τη φήμη αυτού του σπουδαίου μουσείου»

Ο διορισμός του Τζόουνς, ο οποίος είχε προηγουμένως διατελέσει διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Σκωτίας και του Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου (V&A), έγινε αφού εγκρίθηκε προηγουμένως από τη βρετανική κυβέρνηση.

Ανακτώνται κάποια εκ των 2.000 κλοπιμαίων από το Βρετανικό Μουσείο

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο 4 του BBC ότι έχουν αρχίσει να ανακτώνται κάποια από τα περίπου 2.000 αντικείμενα που πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί από το Μουσείο.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε πέσει θύμα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα για την αποτροπή τους» είπε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράστηκαν το 2021 και δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, ο κ. Όσμπορν είπε ότι ήταν «πιθανό» οι ανώτεροι υπάλληλοι του μουσείου «δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι υπήρχε κάποιος εκ των έσω» που έκλεβε θησαυρούς. Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι «δεν είναι όλα τα αντικείμενα καταγεγραμμένα και καταχωρημένα σωστά» και πρόσθεσε ότι «κάποιος που γνωρίζει τι δεν έχει καταγραφεί, έχει μεγάλο… πλεονέκτημα, στην περίπτωση που θέλει να κλέψει αντικείμενα».

Επιπλέον, ο κ. Όσμπορν αναγνώρισε ότι το περιστατικό έχει βλάψει τη φήμη του μουσείου. Το Μουσείο, ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου, δέχεται πιέσεις από τότε που αποκάλυψε ότι ορισμένοι θησαυροί αναφέρθηκαν ως «αγνοούμενοι, κλεμμένοι ή κατεστραμμένοι». Τα αντικείμενα που λείπουν χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα π.Χ. έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. και φυλάσσονταν κυρίως για ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς σκοπούς, όπως είχε ανακοινώσει το Μουσείο.