- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γιατροί χωρίς σύνορα: Ανακοίνωση για την κατάσταση στη Γάζα - «Αυτή τη στιγμή, στη Γάζα, η κατάσταση είναι φρικτή και καταστροφική»
«Φρικτή και καταστροφική» είναι η κατάσταση στη Γάζα, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η «ανθρωπιά είναι η μόνη ελπίδα». Με ανακοίνωσή τους μέσω του διεθνή προέδρου της οργάνωσης Χρήστο Χρήστου, προειδοποιούν για τις δραματικές διαστάσεις που παίρνει η εμπόλεμη κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας. Άνθρωποι είναι παγιδευμένοι χωρίς ρεύμα και νερό ενώ οι γιατροί χειρουργούν χωρίς παυσίπονα.
Πιο αναλυτικά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν:
«Αυτή τη στιγμή, στη Γάζα, η κατάσταση είναι φρικτή και καταστροφική. Τα νοσοκομεία που δεν έχουν εκκενωθεί έχουν υπερφορτωθεί και λειτουργούν με δυσκολία. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπάρχουν ιατρικές προμήθειες.
Οι χειρουργοί στο νοσοκομείο Al-Shifa χειρουργούν τώρα χωρίς παυσίπονα. Οι ασθενείς διακινδυνεύουν τη ζωή τους, είτε φύγουν είτε μείνουν πίσω, και στις δύο περιπτώσεις ίσως πεθάνουν χωρίς ιατρική φροντίδα.
Οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, χωρίς να μπορούν να διαφύγουν, χωρίς να μπορούν να πάνε πουθενά με ασφάλεια. Στερούνται βασικά αγαθά – νερό, τροφή, καταφύγιο, φάρμακα. Αυτό είναι αδιανόητο. Είναι απάνθρωπο.
Ως γιατροί, ανθρωπιστές, άνθρωποι, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε! Φοβόμαστε αυτό που έρχεται. Η μόνη μας ελπίδα είναι η ανθρωπιά.»
Χρήστος Χρήστου, Διεθνής Πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα».
ΠΟΥ: Χρειαζόμαστε επειγόντως πρόσβαση στη Γάζα για τη διανομή βοήθειας
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι χρειάζεται επείγουσα πρόσβαση στη Γάζα για να παραδώσει βοήθεια και ιατρικές προμήθειες, ενώ η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για ανθρωπιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα.
Μιλώντας σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο δρ. Ρίτσαρντ Μπρέναν, περιφερειακός διευθυντής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στο γραφείο του ΠΟΥ στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ συναντάται σήμερα με αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τη «λήψη αποφάσεων» για να επιτραπεί η πρόσβαση στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν.
«Έχουμε βοήθεια νότια της Ράφα και περιμένουμε να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα», δήλωσε, αναφερόμενος στο πέρασμα της Ράφα, ζωτική αρτηρία πριν από τη σύρραξη που τώρα αποτελεί βασική δίοδο για τη μεταφορά απαραίτητων προμηθειών στη Γάζα.
Ο δρ Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ότι 2.800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 11.000 έχουν τραυματιστεί στη Γάζα από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις. Περίπου τα μισά θύματα είναι γυναίκες και παιδιά.
Έχουν γίνει 115 επιθέσεις σε υποδομές υγείας και η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν λειτουργεί, ενώ καταγράφονται ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Η υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ασθένειες ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες για περίπου 350.000 ανθρώπους στη Γάζα με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτης, που πασχίζουν να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.