Κοσμος

Αδιάκοπη η ένταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, με τον στρατό να περιμένει το σήμα για την επιδρομή στη Γάζα

Η Χαμάς εκτόξευσε 20 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ από τον Λίβανο, πύραυλοι και από τη Χεζμπλάχ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνός από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε χωριά του Λιβάνου
Καπνός από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε χωριά του Λιβάνου © EPA/WAEL HAMZEH

Ισραήλ: Με τον στρατό να περιμένει την πολιτική απόφαση για τη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, μεγάλο μέρος της έντασης έχει μεταφερθεί στα σύνορα με τον Λίβανο

Καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη για ένατη ημέρα, μετά την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη σε αναμονή αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διαρκής είναι η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο.

Όπως φαίνεται, η χερσαία επιδρομή στη Γάζα έχει μπει σε «pause», με τους ΝΥΤ να μεταδίδουν ότι αυτό συνέβη λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Πάντως, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους, την ώρα που το νέο τελεσίγραφο για εκκένωση προς τους Παλαιστίνιους έληξε στη 1 το μεσημέρι.

Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας
Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας © EPA/ABIR SULTAN

Την ίδια ώρα, πριν από λίγο, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο Τζο Μπάιντεν ήρθαν σε συμφωνία για να επανέλθει η υδροδότηση σε περιοχές της Γάζας, ενώ αυξάνονται οι φωνές δυτικών ηγετών που ζητούν σύνεση στην απάντηση του Ισραήλ στις φρικαλεότητες της Χαμάς.

Και ενώ σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν στο νότιο, κεντρικό και βόρειο Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, είπε ότι «η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς».

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, προειδοποίησε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα σύνορα με τη Γάζα, πως ο πόλεμος με τη Χαμάς «θα είναι σφοδρός, φονικός, ένας πόλεμος ακριβείας που θα αλλάξει την κατάσταση μόνιμα».

Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς ξεπέρασε τους 1.400, ενώ οι παλαιστινιακές αρχές δήλωσαν ότι από 2.450 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην εκστρατεία βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά της Γάζας.

Μυρίζει μπαρούτι η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο

Καθώς λοιπόν η χερσαία επιδρομή στη Γάζα φαίνεται να έχει αναβληθεί προς το παρόν, η ένταση έχει μεταφερθεί κυρίως στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου, όπου ο ισραηλινός στρατός και η Χεζμπλάχ, με τη βοήθεια της Χαμάς, επιδίδονται σε ανταλλαγή πυρών και ρουκετών.

Καπνός από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε χωριά του Λιβάνου
Καπνός από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε χωριά του Λιβάνου © EPA/WAEL HAMZEH

Ελικόπτερα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν επίθεση σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πραγματοποιούν πολεμικά ελικόπτερα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Aπό την άλλη, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε πως εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο εναντίον δύο ισραηλινών οικισμών στα βόρεια της «κατεχόμενης Παλαιστίνης». Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε  ότι έβαλε στο στόχαστρό της έναν στρατώνα στο κιμπούτς Χανίτα, «σε απάντηση για τη δολοφονία και τον τραυματισμό» δημοσιογράφων στον νότιο Λίβανο.

Αντιαρματικοί πύραυλοι έχουν, επίσης, εκτοξευτεί από τον Λίβανο με στόχο ισραηλινές θέσεις κοντά στα σύνορα, με τις στρατιωτικές αρχές του Ισραήλ να ανακοινώνουν πάντως ότι αναχαίτισαν πέντε από τις εννέα ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν, πλήττοντας το σημείο εκτόξευσης.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται να διεξάγει πόλεμο στο βόρειο μέτωπό της και, εάν η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δείξει αυτοσυγκράτηση, το Ισραήλ θα σεβαστεί την κατάσταση στα σύνορα όπως είναι σήμερα.

Ο εκπρόσωπος των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο ABC ότι συμβουλεύει τη Χεζμπολάχ να παρακολουθήσει στενά αυτό που συμβαίνει στη Χαμάς, προειδοποιώντας την παράλληλα να μην «ξεπεράσει τα όρια».

Ο στρατός περιμένει την «πολιτική απόφαση» για τη χερσαία επιδρομή στη Γάζα

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βομβαρδίζεται συνεχώς σε αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Επιπλέον, εκκενώθηκε η Σντερότμια πόλη 30.000 κατοίκων που βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ταυτοποίησε 126 ομήρους που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά την πολύνεκρη επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος.

Οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν αρχικά ότι περίπου 150 Ισραηλινοί και αλλοδαποί κρατούνταν από τη Χαμάς στη Γάζα. Αξιωματούχοι εξήγησαν ότι ο αριθμός αυτός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω αφού εντοπίστηκαν πτώματα αγνοουμένων στο νότιο Ισραήλ και ενδέχεται ακόμη να αλλάξει.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, 22 όμηροι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα. Η οργάνωση είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε τους ομήρους για κάθε απροειδοποίητο πλήγμα του Ισραήλ σε κατοικίες Παλαιστινίων. Ο Χεχτ είπε ακόμη ότι 286 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και «ανθρωπιστικά ζητήματα» με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός υπογράμμισε «τη στρατιωτική ισχύ» του Ισραήλ και την «αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.