Κοσμος

ΓΧΣ: Το Ισραήλ έδωσε προθεσμία 2 ωρών για την εκκένωση νοσοκομείου στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε τοπικά στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι το Ισραήλ έδωσε δύο ώρες διορία στο νοσοκομείο «Al Awda» στη βόρεια Γάζα για να εκκενωθεί

Διορία δύο ωρών για να εκκενωθεί το νοσοκομείο νοσοκομείο Αλ Άουντα (Al Awda) στη Λωρίδα της Γάζας έδωσε το Ισραήλ, όπως αναφέρουν σε έκτακτη ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, την ώρα που έληξε στις 8 το βράδυ το ισραηλινό τελεσίγραφο για εκκένωση της πόλης της Γάζας.

Το προσωπικό των ΓΧΣ εξακολουθεί να περιθάλπει ασθενείς στο εν λόγω νοσοκομείο, με την οργάνωση να καταδικάζει «απερίφραστα αυτή την ενέργεια, τη συνεχιζόμενη αδιάκριτη αιματοχυσία και τις επιθέσεις κατά της ιατρικής φροντίδας στη Γάζα».

«Στα νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας, το ιατρικό προσωπικό αναφέρει ότι τους τελειώνουν τα αναισθητικά φάρμακα και τα παυσίπονα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταφέραμε ιατρικές προμήθειες από τα δίμηνα αποθέματα έκτακτης ανάγκης στο νοσοκομείο Al-Awda και τώρα έχουμε χρησιμοποιήσει αποθέματα τριών εβδομάδων μέσα σε τρεις ημέρες», δήλωσε Darwin Diaz, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

Σημειώνεται ότι τόσο το Al-Awda όσο και το ινδονησιακό νοσοκομείο που υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Γάζα έχουν ήδη πληγεί από αεροπορικές επιδρομές, ενώ η ίδια η κλινική των ΓΧΣ υπέστη κάποιες ζημιές από έκρηξη τη Δευτέρα.

Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια αυτόνομη κλινική και υποστηρίζουν το νοσοκομείο Al-Awda, το νοσοκομείο Nasser και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Παράλληλα, επαναλειτούργησαν ένα επιχειρησιακό χειρουργείο στο Al-Shifa στις 10 Οκτωβρίου για να δέχονται ασθενείς με εγκαύματα και τραύματα, ενώ δώρισαν και ιατρικές προμήθειες στο εν λόγω νοσοκομείο.

«Η αδιάκριτη βία και η συλλογική τιμωρία της Γάζας πρέπει να σταματήσουν»

Εκφράζοντας τη φρίκη τους για τις βάναυσες μαζικές δολοφονίες αμάχων που διαπράττει η Χαμάς και τις μαζικές ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επειγόντως «τον άμεσο τερματισμό της αδιάκριτης αιματοχυσίας, τη δημιουργία ασφαλών χώρων και την ασφαλή διέλευση των ανθρώπων προς αυτούς».

«Στους ανθρώπους πρέπει να παρέχεται ασφαλής πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, όπως τρόφιμα και νερό, καθώς και σε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Σε ανθρωπιστικές προμήθειες όπως φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα, καύσιμα και νερό πρέπει επίσης να επιτραπεί η είσοδος στον θύλακα της Γάζας. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο και να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο σημείο διέλευσης», τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.

Κάνοντας λόγο για «συλλογική τιμωρία με τη μορφή της απόλυτης πολιορκίας, των αδιάκριτων βομβαρδισμών και της επικείμενης απειλής μιας χερσαίας μάχης», οι ΓΧΣ τονίζουν ότι η χρόνια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα έχει μετατραπεί σε ολική καταστροφή.

© MSF

Μεταξύ άλλων, ζητούν:

  • να δημιουργηθούν ασφαλείς χώροι
  • να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα
  • να λάβουν ιατρική περίθαλψη οι τραυματίες και οι άρρωστοι
  • να προστατεύονται και να γίνονται σεβαστά οι ιατρικές εγκαταστάσεις και το προσωπικό. 

Παράλληλα, οι ΓΧΣ επισημαίνουν: «Η πολιορκία που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση και η στέρηση τροφίμων, νερού, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ασυνείδητη», τονίζοντας ότι οι άμαχοι της Γάζας δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές καταφύγιο. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα γίνονται μάρτυρες μιας καταστροφής που υπερβαίνει τις προηγούμενες κλιμακώσεις. 

Παράλληλα, στη Δυτική Όχθη, οι ομάδες της ανθρωπιστικής οργάνωσης στις πόλεις Jenin, Hebron και Nablus αξιολογούν συνεχώς τις ιατρικές ανάγκες, καθώς η βία κλιμακώνεται. Τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με εποίκους και με τον ισραηλινό στρατό.

Ο ισραηλινός στρατός επιχείρησε τοπικά στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο

Οι ισραηλινές δυνάμεις διείσδυσαν στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε απόψε ο ισραηλινός στρατός.

«Τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού πραγματοποίησαν τοπικής κλίμακας επιδρομές εντός του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας αναζητώντας τρομοκράτες που εκτοξεύουν ρουκέτες προς το Ισραήλ και εξοπλισμό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Στις επιχειρήσεις αυτές συμμετείχαν μονάδες του πεζικού και άρματα.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για τον εντοπισμό ατόμων που αγνοούνται. Ο στρατός έχει επιβεβαιώσει ότι στη Γάζα κρατούνται τουλάχιστον 120 «αιχμάλωτοι».

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε επίσης ότι σημαντικός αριθμός αμάχων στη Γάζα άρχισε να μετακινείται προς τα νότια «για να σωθεί».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχεδόν καμία απώλεια στο Ισραήλ από τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα, καθώς οι πολίτες υπακούουν στις εντολές και σπεύδουν στα καταφύγια όταν σημαίνει ο συναγερμός.