Κοσμος

WSJ: Πώς σχεδίασε η Χαμάς την επίθεση στο Ισραήλ - Είχε στην κατοχή της απόρρητα έγγραφα και χάρτες

Πολύμηνος σχεδιασμός, μόνο λίγοι ήξεραν ακριβώς πότε θα διεξαχθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καπνός από βομβαρδισμούς πίσω από μιναρέ στη Γάζα
Καπνός από βομβαρδισμούς πίσω από μιναρέ στη Γάζα © EPA/MOHAMMED SABER

Wall Street Journal: Έγγραφα και χάρτες που μαρτυρούν σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και με στόχο τους αμάχους για την επίθεση της Χαμάς

Λεπτομέρειες έρχονται στη δημοσιότητα το τελευταίο 24ωρο για το πώς σχεδιάστηκε η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το περασμένο Σάββατο, σε μια επιχείρηση που χαρακτηρίζεται «καλοσχεδιασμένη» από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Η Wall Street Journal αποκαλύπτει ότι οι μαχητές της Χαμάς είχαν στη διάθεσή τους χάρτες των πόλεων και των στρατιωτικών βάσεων του Ισραήλ που είχαν ως στόχο, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν ακόμα και οδηγούς για τα αδύναμα σημεία των ισραηλινών τεθωρακισμένων οχημάτων.

Οι σχετικοί χάρτες και τα έγγραφα στα αραβικά βρέθηκαν σε σορούς μαχητών της Χαμάς που συνελέγησαν από τα σημεία της επίθεσης. Όπως διαπιστώνει η αμερικανική εφημερίδα, η Χαμάς δεν είχε βάλει απλά στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάστεις, αλλά σκόπευε εξαρχλης να επιτεθεί σε αμάχους και να πάρει ομήρους.

«Ήξεραν ακριβώς ποιοι θα ήταν οι στόχοι», δήλωσε ο Michael Milshtein, πρώην αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και επικεφαλής του Φόρουμ Παλαιστινιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. «Το επίπεδο του σχεδιασμού υπερέβη όλες τις προηγούμενες επιθέσεις της Χαμάς», σημείωσε.

Λεπτομερείς χάρτες για επιθέσεις σε αμάχους

Ενδεικτικό στοιχείο της προετοιμασίας της ισλαμιστικής οργάνωσης αποτελεί έγγραφο 14 σελίδων, με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023, το οποίο περιγράφει σχέδιο διείσδυσης και ομηρίας κατοίκων στο Μεφαλσίμ, ένα κιμπούτς κοντά στη Γάζα.

To σχέδιο προέβλεπε ότι δύο ομάδες των πέντε ατόμων υπό έναν διοικητή θα εκτελούσαν την επιχείρηση την «ώρα χ, ημέρα ψ». Χάρτες και αεροφωτογραφίες της πόλης περιέχονται στο έγγραφο, το οποίο αναφέρει ότι υπήρχαν 1.000 «πολίτες» που φρουρούνταν από μια εθελοντική δύναμη ασφαλείας.

Στο ίδιο έγγραφο καταγράφονταν και λεπτομέρειες για την εγγύτητα των ισραηλινών δυνάμεων και τον χρόνο αντίδρασής τους που είχε υπολογιστεί σε 3 με 5 λεπτά.

Επιπλέον, με βάση το σχέδιο, μέλη της ομάδας επίθεσης ορίστηκαν να ανοίξουν τρύπες σε έναν φράχτη ασφαλείας, ενώ οι υπόλοιποι θα τους κάλυπταν με πυρά. Μόλις έμπαινε μέσα η δύναμη, «θα έπαιρνε αιχμαλώτους και θα τους κρατούσε ως ομήρους για διαπραγματεύσεις», αναφέρει το σχέδιο.

«Καλά σχεδιασμένη» και «περίπλοκη» η επιχείρηση της Χαμάς

Ο Εγιάλ Πίνκο, πρώην αξιωματικός των υπηρεσιών ασφαλείας, λέει ότι το σχέδιο της Χαμάς για το Μεφαλσίμ δείχνει «πολυπλοκότητα, συστηματική συλλογή πληροφοριών, χρήση ανθρώπινων πηγών, χρήση ανοιχτών πηγών πληροφοριών και πληροφοριών που ελήφθησαν μέσω κυβερνοεπιθέσεων».

Οι επιτιθέμενοι που σκοτώθηκαν στην πόλη Οφακίμ -κοντά στη Γάζα- είχαν επίσης πάνω τους χάρτες και άλλα έγγραφα. Ένας χάρτης που βρέθηκε στο γιλέκο ενός μέλους της Χαμάς έδειξε ότι οι επιτιθέμενοι είχαν βάλει στόχο την πόλη και γνώριζαν τα ορόσημά της, όπως συναγωγές και νηπιαγωγεία.

Ένας άλλος χάρτης που ανακαλύφθηκε στο νότιο Ισραήλ έδειχνε τις τοποθεσίες και τα ονόματα στα αραβικά άλλων πόλεων κοντά στη Γάζα που δέχθηκαν επίθεση από μαχητές, συμπεριλαμβανομένων των Eίν Χασλόσα και Kισουφίμ, μαζί με μια διακεκομμένη κόκκινη γραμμή και τη σημείωση «μονοπάτι της βόρειας διμοιρίας».

Σε μια άλλη ένδειξη περίπλοκων προετοιμασιών, η Χαμάς χρησιμοποίησε drones για να ρίξει χειροβομβίδες στους πύργους παρατήρησης και τα τηλεχειριζόμενα πολυβόλα του Ισραήλ.

Ήξεραν για τις αδυναμίες των ισραηλινών τεθωρακισμένων

Ορισμένα από τα έγγραφα που ανακτήθηκαν υποδηλώνουν ότι η Χαμάς πίστευε ότι θα αντιμετώπιζε σκληρή στρατιωτική αντίσταση από τα ισραηλινά στρατεύματα που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων, ανέφεραν αναλυτές.

Σε μια σελίδα βρέθηκαν φωτογραφίες οκτώ τύπων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού του Ισραηλινού στρατού, μαζί με σύντομες σημειώσεις στα αραβικά σχετικά με το πού να επιτεθούν τα οχήματα και ποια εκρηκτικά να χρησιμοποιήσουν για να έχουν τις καλύτερες πιθανότητες να τα απενεργοποιήσουν.

Η καθοδήγηση που παρέχεται στο έγγραφο υποδηλώνει επίσης ότι ορισμένοι επιτιθέμενοι είχαν λιγοστή εμπειρία έναντι του στρατού του Ισραήλ και χρειάζονταν καθοδήγηση σχετικά με τα όπλα και τις τακτικές που θα χρησιμοποιούσαν εάν συναντούσαν τεθωρακισμένα οχήματα.

Ένα ξεχωριστό έγγραφο επικεντρώνεται σε υποτιθέμενα «αδύναμα σημεία» στο κύριο άρμα μάχης του ισραηλινού στρατού, το Merkava. Στο έγγραφο, αναφέρεται ότι οι επιτιθέμενοι πρέπει να πυροβολούν «σε αυτό από απόσταση 50 μέτρων χρησιμοποιώντας RPG-7 ή άλλα άμεσα όπλα».

Χαμάς: «Η επίθεση στο Ισραήλ προετοιμαζόταν επί μήνες»

Κορυφαίος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε χτες στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) πως προετοιμαζόταν επί μήνες η αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ. «Την ώρα μηδέν τη γνώριζαν ελάχιστοι ηγέτες της Χαμάς», ανέφερε ο Αλί Μπαράκα από τη Βηρυτό.

Υποστηρίζει ότι επιτεύχθηκαν οι στόχοι της επιχείρησης: «Το κίνημα της Χαμάς θεωρεί ότι κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του, υποχρεώνοντας τον εχθρό (Ισραήλ) να αποδεχθεί μελλοντικά συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων». Διαπραγματεύσεις για μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μόνον εφόσον προηγηθεί κατάπαυση του πυρός, διευκρίνισε.

Για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Μπαράκα είπε: «Οι αντιστασιακές ομάδες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στρατιωτικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του κέντρου διοίκησης της Μεραρχίας της Γάζας του σιωνιστικού στρατού, καταφέρνοντας να αιχμαλωτίσουν μεγάλο αριθμό αξιωματικών και οπλιτών».

Παραδέχτηκε λάθη ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, Χερτσί Χαλεβί, παραδέχθηκε χθες για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς που αιφνιδίασαν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες.

«Οι IDF (οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις) έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον», τόνισε ο Χαλεβί, ζητώντας να γίνει μετά τον πόλεμο η αξιολόγηση των λαθών.

Παράλληλα, χτες ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας, Γιοάβ Κις, έγινε το πρώτο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης που παραδέχθηκε λανθασμένους υπολογισμούς που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς. «Αυτό συνέβη υπό την διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε», τόνισε ο Κις σε συνέντευξή του.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.