Κοσμος

«Έχω καθήκον να υπερασπιστώ το Ισραήλ»: Έφεδροι εγκαταλείπουν τα πάντα και επιστρέφουν στην πατρίδα τους

Πτήσεις ακόμα και το (εβραϊκό) Σάββατο από ισραηλινές αεροπορικές για να φέρουν πίσω κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ισραηλινοί έφεδροι μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν πτήση για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Ισραηλινοί έφεδροι μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν πτήση για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά την επίθεση της Χαμάς, ο ισραηλινός στρατός αντεπιτίθεται. Τις τελευταίες μέρες έχουν κινητοποιηθεί 360.000 έφεδροι, πολλοί εκ των οποίων από το εξωτερικό.

Κάποιοι ήταν στο ταξίδι του μέλιτος, άλλοι σπούδαζαν στο εξωτερικό, άλλοι οργάνωναν τη ζωή τους σε ξένες χώρες. Αλλά όταν το Ισραήλ κάλεσε τους εφέδρους και κήρυξε τον πόλεμο αυτή την εβδομάδα, η ανταπόκριση ήταν γρήγορη.

Το Ισραήλ έχει καλέσει στο όπλα έως 360.000 εφέδρους μετά την επίθεση του Σαββάτου από εκατοντάδες ενόπλους της Χαμάς. Οι περισσότεροι ήταν ήδη στο Ισραήλ την ώρα της επιστράτευσης -η μεγαλύτερη αυτού του είδους από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Αλλά πολλοί ήταν εκτός χώρας, για διάφορους λόγους και παράτησαν τα πάντα για να επιστρέψουν.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για την πλειονότητα των Ισραηλινών όταν γίνονται 18 ετών. Οι άνδρες υπηρετούν για 32 μήνες και οι γυναίκες για 24. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι μπορεί να κληθούν σε μονάδες εφέδρων έως την ηλικία των 40 - ή και μεγαλύτεροι, στην περίπτωση εθνικής έκτακτης ανάγκης. Σε περιόδους πολέμου, μάχονται δίπλα στα τακτικά στρατεύματα.

«Όλοι έρχονται. Κανείς δεν λέει όχι», δήλωσε ο Γιονάταν Στάινερ, 24 ετών, ο οποίος επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, όπου εργάζεται σε εταιρεία τεχνολογίας, για να υπηρετήσει στην παλιά του μονάδα στον στρατό. «Αυτό είναι διαφορετικό. Είναι χωρίς προηγούμενο, οι κανόνες έχουν αλλάξει», δήλωσε, μιλώντας μέσω τηλεφώνου από τα σύνορα κοντά στον Λίβανο, όπου βρίσκεται το σύνταγμά του.

«Αισθάνομαι υποχρεωμένος να επιστρέψω»

Ο Ντένις βρίσκεται στο Βερολίνο και θέλει κι αυτός να γυρίσει στο Ισραήλ. Όπως πολλοί νεαροί Ισραηλινοί, έτσι και ο 33χρονος είχε κάνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του, όπως λέει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Εδώ και μία δεκαετία περίπου είναι έφεδρος.

Στο Ισραήλ ο Ντένις εργάζεται ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας είχε καταταγεί σε ειδική μονάδα του ισραηλινού στρατού κατόπιν δικής του αίτησης. «Η μονάδα μου ειδικεύεται στον ανταρτοπόλεμο και έχουμε εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε κατάσταση σε οποιοδήποτε σημείο των συνόρων του Ισραήλ», λέει.

Είχε ταξιδέψει στο Βερολίνο για λίγες ημέρες με τη φίλη του Λιτάλ. «Ξυπνήσαμε το πρωί του Σαββάτου σε έναν εφιάλτη». Αναφέρει ξανά και ξανά πόσο τον κάνουν έξω φρενών οι βιαιοπραγίες που βλέπει σε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πόσο οργισμένος είναι που άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πανηγυρίζουν για αυτή τη βία.

«Αισθάνομαι υποχρεωμένος να επιστρέψω, να επιστρατευτώ και να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ», λέει ο Ντένις. Ο πατέρας του τον παρακάλεσε να μείνει στο Βερολίνο.

Η φίλη του, πάντως, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να τον σταματήσει. Καθώς ο Ντένις στέλνει βίντεο από το αεροδρόμιο, φαίνεται λίγο σφιγμένος. Η αναχώρησή του αναβάλλεται αρκετές φορές, ενώ η αρχική πτήση που είχε κλείσει είχε ήδη ακυρωθεί.

Ο Ντένις πηγαίνει εθελοντικά, χωρίς να γνωρίζει πού θα βρίσκεται σε λίγες μέρες. Αυτό που τον ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να φτάσει εκεί. Νιώθει σίγουρος για τον εαυτό του. «Κανείς δεν μπορεί να κάμψει το εβραϊκό και ισραηλινό πνεύμα».

Πτήσεις ακόμα και το (εβραϊκό) Σάββατο

Ο Γιονάταν Μπούνζελ είχε μόλις ολοκληρώσει τη θητεία του φέτος, γεγονός που τον εξαιρεί από την άμεση υπηρεσία εφέδρου, και όπως πολλοί άλλοι Ισραηλινοί που απολύονται από τον στρατό, έφυγε για να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Βρισκόταν στην Ινδία όταν έγινε η επίθεση της Χαμάς και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν υποχρεωμένος να γυρίσει πίσω, μάζεψε τα πράγματά του και πήρε τον δρόμο της επιστροφής, πέντε μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι σχεδίαζε.

Το να φθάσει στο Τελ Αβίβ δεν ήταν τόσο εύκολο όσο περίμενε. Αφού πέταξε στο Ντουμπάι, ανακάλυψε ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα εισιτήρια για το Ισραήλ. Ωστόσο, μια εβραϊκή ΜΚΟ, η La'aretz, παρενέβη και εξασφάλισε θέσεις για τον ίδιο και δύο φίλους του.

Άλλοι Ισραηλινοί αναφέρουν πως τα τοπικά προξενεία τους προσφέρουν δωρεάν εισιτήρια για να επιστρέψουν στην πατρίδα, ενώ αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στα γκισέ της ισραηλινής αεροπορικής εταιρίας El Al στη Νέα Υόρκη και προσφέρονται να αγοράσουν εισιτήρια για όποιον έχει επιστρατευθεί.

Ενώ πολλές ξένες αεροπορικές εταιρίες έχουν ακυρώσει πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν πτήσεις σε δρομολόγια του εξωτερικού για να φέρουν πίσω κόσμο.

Η El Al ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αυτό το Σάββατο πτήσεις από τις ΗΠΑ και την Ασία, ανατρέποντας μια πολιτική 40 ετών που όριζε ότι δεν γίνονται πτήσεις κατά το εβραϊκό Σάββατο. Η αεροπορική εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει σαββατιάτικες πτήσεις από το 1982, αλλά έλαβε ειδική άδεια από ραβίνους, που δήλωσαν ότι η προστασία της ζωής ξεπερνά τους θρησκευτικούς νόμους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Deutsche Welle

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη
Τραμπ 2.0: Γιατί η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διαφορετική από την πρώτη

Ο ίδιος δεν έχει αλλάξει σημαντικά τις θέσεις του για τα κρισιμότερα ζητήματα· αυτό που έχει αλλάξει είναι πως πλέον αποτελεί τον αδιαμφησβήτητο ιδεολογικό φορέα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.