Κοσμος

Ομοβροντία του Ισραήλ στη Γάζα και στο βάθος φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση στον Βορρά

Η Χαμάς απειλεί με αντίποινα από τον Λίβανο στην προαναγγελθείσα χερσαία επιδρομή στον παλαιστινιακό θύλακα

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βομβαρδισμός στην πόλη της Γάζας
Βομβαρδισμός στην πόλη της Γάζας © EPA/MOHAMMED SABER

Συνεχείς βομβαρδισμοί στη Γάζα - Πυροβόλα, άρματα και ελικόπτερα κατά μήκος των συνόρων

Tο βλέμμα του πλανήτη είναι στραμμένο στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ομοβροντία πυρών και η πολιορκία από το Ισραήλ μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς, ενώ όλοι αναμένουν την προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι σχεδόν κάθε 30 δευτερόλεπτα το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει κατά της Λωρίδας της Γάζας, όπου συνολικά έχουν πέσει 6.000 βόμβες από το Σάββατο.

Τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών έχουν πάρει θέση στους αγρούς, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων το ένα από το άλλο. Κοιτούν προς τα δυτικά. Ο θόρυβος είναι εκκωφαντικός, φλόγες ξεπηδούν με κάθε ριπή. Στο βάθος, ανάμεσα στην αντάρα και τη σκόνη που σηκώνουν τα άρματα τελευταίας γενιάς Merkava, διακρίνεται πυκνός μαύρος καπνός να υψώνεται στον ουρανό, από τη συνοικία Ριμάλ της Γάζας.

Την ίδια ώρα, ελικόπτερα Απάτσι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, εξοπλισμένα με πυραύλους, πετούν σε χαμηλό ύψος και ανά διαστήματα εισέρχονται για λίγο πάνω από τη λωρίδα γης όπου κατοικούν 2,4 εκατ. άνθρωποι.

Ο στρατός έχει τοποθετήσει παντού φράγματα για να περιορίσει τον κίνδυνο διείσδυσης ένοπλων Παλαιστινίων, ενώ υπολογίζεται ότι γύρω από την πολιορκούμενη Γάζα υπάρχουν 300.000 Ισραηλινοί στρατιώτες

Εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης

Οι άμαχοι στα σύνορα της Γάζας έχουν απομακρυνθεί, ενώ το Ισραήλ έριξε φυλλάδια στην πόλη Μπέιτ Λάχια προειδοποιώντας τους κατοίκους της να μεταβούν σε καταφύγια.

Ο ισραηλινός στρατός έχει ξεκαθαρίσει ότι χτυπάει μόνο κτίρια με στρατιωτικό ενδιαφέρον και κεντρικός στόχος είναι η εξάλειψη της κυβέρνησης της Χαμάς. Μεταξύ άλλων, σήμερα κατάφεραν να σκοτώσουν έναν διοικητή της Χαμάς και μια ομάδα επιχειρηματιών που έμεναν μαζί του και συμμετείχαν στην τρομοκρατία κατά του κράτους του Ισραήλ.

«Θα φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου αυτοί που ηγούνται της Γάζας θα αντιμετωπίσουν σοβαρές συνέπειες· θα τη διαλύσουμε. Όσοι παραμένουν εκεί θα πρέπει να καταλάβουν πολύ καλά ότι τέτοιες ενέργειες δεν γίνονται εναντίον του κράτους του Ισραήλ», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, Χερζλ Χαλέβι

Ωστόσο, η προαναγγελθείσα χερσαία επιχείρηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. «Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ.

Οι λόγοι πίσω από αυτή την καθυστέρηση είναι πολλαπλοί. Καταρχάς, πρέπει να συσταθεί πρώτα η κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Ένα βασικό ζήτημα που πρέπει να υπολογίσει η κυβέρνηση αυτή είναι οι όμηροι στη Γάζα και η διάσωσή τους. Επιπλέον, «αγκάθι» για μια χερσαία επιχείρηση είναι το δίκτυο υπόγειων τούνελ της Χαμάς στη Γάζα, σύμφωνα με το BBC.

Τέλος και ίσως πιο σημαντικό, όπως μεταδίδει το βρετανικό κρατικό δίκτυο, είναι το θέμα των αμάχων της Παλαιστίνης, την ώρα που κάνουν τον γύρο του κόσμου εικόνες από την κατεστραμμένη Γάζα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο Τελ Αβίβ, συνέστησε ότι «έχει σημασία πώς θα αμυνθεί το Ισραήλ». Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα είναι «πάντα στο πλευρό» του Ισραήλ, χωρίς περιορισμούς στη βοήθεια που θα στείλουν.

Δύο πολεμικά πλοία και ελικόπτερα θα στείλει και η Βρετανία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δυσχερής η κατάσταση στη Γάζα

Ομοβροντία του Ισραήλ στη Γάζα και στο βάθος φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση στον Βορρά

Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (WFP) προειδοποίησε ότι οι κρίσιμες προμήθειες εξαντλούνται επικίνδυνα στη Λωρίδα της Γάζας

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC- ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας διαθέτει ακόμη καύσιμα προκειμένου να λειτουργούν οι γεννήτριες, αλλά αυτά ενδέχεται να τελειώσουν μέσα σε μερικές ώρες.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ίσραελ Κατς δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει να μπουν στη Γάζα προϊόντα πρώτης ανάγκης ούτε ανθρωπιστική βοήθεια όσο το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν απελευθερώνει τους ανθρώπους που απήχθησαν το Σάββατο από το Ισραήλ. 

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το αν είναι ανοιχτό ή όχι το πέρασμα από την Αίγυπτο προς τη Γάζα, με τους Παλαιστίνιους να κατηγορούν το Ισραήλ για αποκλεισμό -τουλάχιστον για μερικές ώρες- του ανθρωπιστικού διαδρόμου. 

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνούν τους 1.400, εκ των οποίων 447 ήταν παιδιά και 248 γυναίκες. Επίσης, 6.268 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Θηριωδίες της Χαμάς στο Ισράηλ

Απώλειες, βέβαια, υπάρχουν και από την πλευρά του Ισράηλ. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ ανέβηκε στους 1.300. Ως γνωστόν, οι περισσότεροι από αυτούς σφαγιάστηκαν από τη Χαμάς και στο rave party στην έρημο Νεγκέβ, με την πρόσβαση στο σημείο να ανοίγει σήμερα για τους δημοσιογράφους των διεθνών μέσων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cw6l5t46s1ll)

Το μεσημέρι, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με νεκρά μωρά κατηγορώντας τη Χαμάς για θηριωδίες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έδειξε τις φρικτές εικόνες και στον Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτό είναι απλά αχρειότητα με τον χειρότερο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι εικόνες αξίζουν όσο χίλιες λέξεις. Αυτές οι εικόνες ίσως αξίζουν όσο ένα εκατομμύριο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ομοβροντία του Ισραήλ στη Γάζα και στο βάθος φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση στον Βορρά

Οι επιθέσεις κοντά στα σύνορα με τη Γάζα συνεχίζονται. Το μεσημέρι της Πέμπτης, δύο ρουκέτες «Made in Gaza» έπεσαν στην κοντινή κοινότητα Σντερότ, τραυματίζοντας τέσσερις Ισραηλινούς πολίτες, ενώ ο αυτοκινητόδρομος προς το γειτονικό Νετιβότ έχει καταστραφεί.

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων βρίσκεται το κιμπούτς Ναχάλ Οζ, όπου σφαγιάστηκαν γυναίκες και παιδιά.

Απειλή κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που σειρήνες εξακολουθούν και ηχούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο βόρειο Ισραήλ, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο, αλλά και τη Συρία.

Η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου
Η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου © EPA/WAEL HAMZEH

Καθώς η ανταλλαγή χτυπημάτων μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ συνεχίζεται, η Χαμάς κάλεσε σε «γενική κινητοποίηση» στον Λίβανο, όπου βρίσκονται αρκετοί παλαιστίνιοι προσφυγικοί καταυλισμοί και ορισμένες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες.

«Λέμε στον εχθρό, αν τολμήσεις να μπεις στη Γάζα, θα καταστρέψουμε τον στρατό σου», είπε ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος της Χαμάς, απειλώντας με αντίποινα από τον Βορρά σε περίπτωση χερσαίας εισβολής στη Γάζα.

Με την αντίδραση της Χεζμπολάχ να κρίνεται ως «περιορισμένου εύρους» μέχρι στιγμής από αναλυτές, υπάρχει ανησυχία ότι η κατάσταση θα ξεφύγει αν πράγματι γίνει χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Το άνοιγμα ενός νέου μετώπου στο Ισραήλ θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες της χώρας αυτής στη Γάζα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμίρ Αμπντολαχιάν, ο οποίος έκανε λόγο για «γενοκτονία» αναφερόμενος στην πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας.

«Μπαρούτι» μυρίζει και στη Δυτική Όχθη, με τα περιστατικά ανταλλαγής πυροβολισμών να αυξάνονται. Σήμερα σημειώθηκε επεισόδιο με πυροβολισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με δύο Ισραηλινούς αστυνομικούς και δύο Παλαιστίνιους να τραυματίζονται.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.