Κοσμος

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Ισραήλ - Προετοιμάζεται η χερσαία επέμβαση στη Γάζα

Μετρούν απώλειες Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ηχούν διαρκώς οι αντιαεροπορικές σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και σε πόλεις κοντά στη Γάζα - Ισοπεδωμένος ο παλαιστινιακός θήλακας, σφαγή αμάχων σε ισραηλινά κιμπούτς

Σε τρίες εστίες - Γάζα, Λίβανο και Συρία - επικεντρώνεται η κλιμάκωση των χτυπημάτων από και προς το Ισραήλ την πέμπτη ημέρα της σοβαρής και πολύνεκρης σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Στα σύνορα με τον Λίβανο εμμένουν οι εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις, με τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ρουκέτες ακριβείας ως «αντίποινα» για τη δολοφονία μελών της και το Ισραήλ να απαντάει με νέους βομβαρδισμούς σε πόλεις του νότιου Λιβάνου.

Εξάλλου, με αφορμή την έλευση του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Gerald R. Ford» στην Ανατολική Μεσόγειο, η Χεζμπολάχ κατηγορεί τις ΗΠΑ για την ισραηλινή επιθετικότητα, καθιστώντας τες υπεύθυνες «για τη δολοφονία, το έγκλημα και την πολιορκία».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η ομοβροντία αεροπορικών επιθέσεων στη Γάζα, ενώ το Ισραήλ ετοιμάζεται και για χερσαία εισβολή στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βρίσκεται υπό πολιορκία από στεριά, θάλασσα και αέρα, με τους εσωτερικά εκτοπισμένους να ξεπερνούν τις 260.000.

Χτες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δέχθηκε και χτυπήματα από τη Συρία«Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτές οι οβίδες εκτοξεύθηκαν από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις, από κάποια από τις πολλές ιρανικές πολιτοφυλακές που υπάρχουν (στη Συρία) και είναι ευπρόσδεκτες από το συριακό καθεστώς ή από τη Χεζμπολάχ ή κάποια άλλη οργάνωση. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι απαντήσαμε στα πυρά και ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι ήρεμη», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Σήμερα εξακολουθούν να ηχούν σειρήνες για αεροπορική επίθεση τόσο στο βόρειο Ισραήλ (άρα με προέλευση από τον Λίβανο ή τη Συρία) όσο και στην οικονομική πρωτεύουσα Τελ Αβίβ. Αεροπορικές επιθέσεις δέχεται τις τελευταίες ώρες και η πόλη Ασκελόν, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, το μεσημέρι της Τετάρτης νοσοκομείο της πόλης δέχθηκε πλήγματα από ρουκέτες.

O αριθμός των νεκρών

Ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών έχει εκτοξευτεί στους 1.200, ενώ πάνω από 2.700 άνθρωποι είναι τραυματίες. Τα θύματα είναι κυρίως άμαχοι, που σκοτώθηκαν μέσα στα σπίτια τους, στους δρόμους ή στο ρέιβ πάρτι στην έρημο.

Από την πελυρά του, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 1.055 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 5.184 έχουν τραυματιστεί στον αποκλεισμένο θύλακα.

Θολό είναι ακόμη το τοπίο για τον αριθμό των πολιτών τρίτων χωρών που έχουν σκοτωθεί, κρατούνται όμηροι ή χρήζουν ιατρικής περίθαλψης και βοήθειας.

Eικόνα ισοποδέσωσης στη Γάζα

Εντελώς ισοπεδωμένη είναι η πόλη της Γάζας μετά το ισραηλινό σφυροκόπημα από αέρα και θάλασσα. Παράλληλα, το μόνο εργοστάσιο ρεύματος της χώρας ξέμεινε από καύσιμα, ενώ το Ισραήλ έχει ήδη κόψει νερό, ρεύμα, ίντερνετ και τρόφιμα από τον θήλακα.

Πέρα από την πόλη της Γάζας, έχουν πληγεί και η πόλη Χαν Γιούνις και ο καταυλισμός προσφύγων Μπουρέιζ.

Κάτοικοι των περιοχών αυτών ζητούν βοήθεια μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και καταγγέλλουν ότι πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει, έχοντας παγιδεύσει έως και 50 ανθρώπους, ενώ οι διασώστες δεν μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια. Kάποιοι καταγγέλλουν ότι «έβρεξε» βόμβες φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο νεκροτομείο της Χαν Γιούνις πτώματα κείτονται στο πάτωμα με τα ονόματά τους γραμμένα στις κοιλιές τους. Οι γιατροί έχουν ζητήσει από τους συγγενείς να παραλαμβάνουν τα πτώματα το συντομότερο δυνατό διότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για τους νεκρούς.

Δημόσιο κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους εκτοπισμένους βομβαρδίστηκε. Οι επιζώντες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς. «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές, όπως βλέπετε χτυπάνε παντού», δήλωσε ο Άλα Αμπού Τάιρ 35 ετών που είχε αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς περισσότερα από 22.600 σπίτια και 10 δομές υγείας ενώ έχουν υποστεί ζημιές 48 σχολεία.

Πάντως, όπως αποκάλυψε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την παροχή διαδρόμου βοηθείας προς τους άμαχους της Γάζας.

Τα δολοφονικά χτυπήματα της Χαμάς

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές και στο Ισραήλ μετά τις απανωτές πυραυλικές επιθέσεις της Χαμάς. Σε δορυφορικές εικόνες αποτυπώνεται η μεγάλη έκταση των πυρκαγιών που ξέσπασαν μετά τα αλλεπάλληλα πυρά. 

H απόλυτη φρίκη φαίνεται ότι έλαβε χώρα στο κιμπούτς Κφαρ Αζά, όπου ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η Χαμάς προχώρησε σε σφαγή αμάχων.

Δημοσιογράφοι από δυτικά μέσα ενημέρωσης έγιναν μάρτυρες ενός σκηνικού αποκάλυψης: καμένα ή κατεστραμμένα σπίτια, πυρπολημένα αυτοκίνητα και -το φρικτότερο όλων- σοροί από ολόκληρες οικογένεις, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, βρεφών και ηλικιωμένων.

Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης στο Ισραήλ

Το Ισραήλ σχηματίζει κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και υπουργικό συμβούλιο διαχείρισης πολέμου, ανακοίνωσαν από κοινού ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Μπένι Γκαντζ.

Όπως μετέδωσαν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γκάλαντ και ο Γκαντς θα συμμετέχουν στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Ο Γκάντι Άιζενκοτ, μέλος του κόμματος του Γκαντζ και πρώην αρχηγός του επιτελείου του IDF, μαζί με τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, θα έχουν τον ρόλο του παρατηρητή.

Οι αρχές του τακτικού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας, όπως ορίζει ο νόμος, θα παραμείνουν αμετάβλητες. Το κόμμα του Γκαντζ θα έχει πέντε υπουργούς στην κυβέρνηση χωρίς χαρτοφυλάκια.

O Eρντογάν αποκαλεί «σφαγή» την απόκριση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς ήταν μια δυσανάλογη απάντηση που ισοδυναμεί με «σφαγή».

Με την Άγκυρα να προσφέρεται να μεσολαβήσει, ο Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με περιφερειακές δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους. Ωστόσο η πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια διαμεσολάβηση.

Μιλώντας στο κυβερνών κόμμα AKΡ στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως ακόμη και ο πόλεμος έχει μια "ηθική" αλλά η έξαρση που σημειώνεται από το Σαββατοκύριακο την παραβίασε «πολύ σοβαρά».

«Εμποδίζοντας τους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές ανάγκες τους και βομβαρδίζοντας κατοικίες όπου ζουν άμαχοι --με λίγα λόγια, διεξάγοντας μια σύγκρουση χρησιμοποιώντας κάθε επαίσχυντη μέθοδο - δεν είναι πόλεμος, είναι σφαγή», είπε, αναφερόμενος στο Ισραήλ που διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στη Γάζα και καταστρέφει υποδομές.

Ο Ερντογάν επέκρινε τις «δυσανάλογες» επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ως «στερούμενες κάθε ηθικής βάσης» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην παίρνει «τυφλά» το μέρος της μίας πλευράς. Αφήνοντας το υποκείμενο θέμα άλυτο θα οδηγηθούμε σε νέες, πιο βίαιες συγκρούσεις, προειδοποίησε.

«Κάνουμε έκκληση στις χώρες στην Αμερική, στην Ευρώπη και στις άλλες περιοχές να πάρουν μια θέση ανάμεσα στα μέρη που θα είναι δίκαιη, αμερόληπτη, και στη βάση ανθρωπιστικών ισορροπιών. Όλοι θα πρέπει να απόσχουν από ενέργειες που θα τιμωρήσουν συνολικά τον παλαιστινιακό λαό, όπως η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ

«Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξή του στο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας παράλληλα ότι «όλες οι χώρες της Συμμαχίας πρέπει να έχουν μια σαφή θέση».

«Η συζήτηση για την Ουκρανία γίνεται τη στιγμή που υπάρχει η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη βάρβαρη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, ιδίως του αμάχου πληθυσμού. Η Ελλάδα αντιλαμβάνεται πλήρως τις θεμιτές προσδοκίες των Παλαιστίνιων, μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Όμως οι βάρβαρες επιθέσεις, όπως αυτή της Χαμάς, υποθηκεύουν ακριβώς αυτές τις προσδοκίες. Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση. Αυτό πρέπει να το κάνουν όλες οι χώρες της συμμαχίας μας. Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία αξιών, δεν είναι μόνο μια αμυντική Συμμαχία. Η βάρβαρη επίθεση της Χαμάς πρόσβαλε ακριβώς αυτές τις αξίες που το ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηρίζει. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ασφάλεια. Πρέπει όλες οι χώρες της Συμμαχίας να έχουν μια σαφή καθαρή θέση στο πεδίο», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.