- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Στιγμές τρόμου για νέους από όλο τον κόσμο που διασκέδαζαν στο φεστιβάλ κοντά στη Λωρίδα της Γάζας
Σε τόπο τραγωδίας μετατράπηκε ένα μουσικό φεστιβάλ στην έρημο του νότιου Ισραήλ, όπου ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν και έσπειραν τον τρόμο το Σάββατο.
Οι πληροφορίες παραμένουν προς το παρόν συγκεχυμένες, ωστόσο μαρτυρίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 250 νεκρούς και δεκάδες αιχμαλώτους από όλο τον κόσμο που βρίσκονταν στο φεστιβάλ rave μουσικής Supernova. Ο χώρος του φεστιβάλ βρισκόταν στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στο Κιμπούτς Ρέιμ, όχι μακριά από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, το πρώτο σημάδι ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ήταν όταν ακούστηκε η σειρήνα για αεροπορική επίθεση. Σε βίντεο από τα social media, φαίνονται νέοι και νέες να διασκεδάζουν ανέμελα υπό τους ήχους εκκωφαντικής μουσικής, ενώ από πίσω τους φαίνονται μαύροι καπνοί.
«Έκλεισαν το ηλεκτρικό ρεύμα και ξαφνικά από το πουθενά μπήκαν μέσα οι μαχητές με πυροβολισμούς, ανοίγοντας πυρ προς κάθε κατεύθυνση. Πενήντα τρομοκράτες έφτασαν με βαν, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές», ανέφερε μάρτυρας στο ισραηλινό Channel 12.
Ακολούθησε το χάος: ο κόσμος προσπάθησε να φύγει από τον χώρο, τρέχοντας στην άμμο και μπαίνοντας στα αυτοκίνητά τους για να φύγουν. Ωστόσο, τον χώρο είχαν περικυκλώσει τζιπ με ενόπλους, οι οποίοι πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση.
Κρύβονταν στα δέντρα, υποκρίθηκαν ότι ήταν νεκροί
Πολλοί από τους νέους που βρίσκονταν στο φεστιβάλ κρύφτηκαν σε θάμνους, δέντρα και χωράφια, ενώ άλλοι υποκρίθηκαν ότι ήταν νεκροί, όπως η Έσθερ Μπορότσοφ.
Η νεαρή δήλωσε στο Reuters ότι ένας νέος προσπάθησε να τη βοηθήσει σταματώντας το αμάξι του. Ωστόσο, κάποιος τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Η Έσθερ έπεσε στο έδαφος και έκανε ότι ήταν νεκρή: «Δεν μπορούσα να κουνήσω τα πόδια μου. Ήρθαν στρατιώτες [του Ισραήλ] και μας πήραν από τους θάμνους».
«Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν τριγύρω μου. Έκανα ησυχία, δεν έκλαψα, δεν έκανα τίποτα», είπε μια άλλη μάρτυρας, η Γκίλι Γιόσκοβιτς.
Άλλοι έκλεισαν τα κινητά τους και σύρθηκαν ανάμεσα στους θάμνους, κάποιοι έκαναν λόγο για «ταινία τρόμου με διάρκεια τεσσάρων με πέντε ωρών».
Γιατρός που έφτασε στο σημείο δήλωσε στο κρατικό Kan News ότι είδε τουλάχιστον 200 σορούς στην περιοχή. «Ήταν σφαγή. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα στη ζωή μου. Ήταν σχεδιασμένη ενέδρα. Καθώς ο κόσμος έβγαινε από τις εξόδους, τρομοκράτες τους περίμεναν και άρχισαν να τους πυροβολούν. Ήξεραν ότι υπήρχαν 3.000 άτομα στο φεστιβάλ, είχαν πληροφορίες».
Η τραγική περίπτωση της Shani Louk
Aνάμεσα στους νεκρούς που βρίσκονταν στο φεστιβάλ θεωρείται ότι βρίσκεται η 22χρονη Γερμανίδα Σάνι Λουκ (Shani Louk)
Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media, εικονίζεται ένα αγροτικό όχημα, στο πίσω μέρος του οποίου είναι ξαπλωμένη και ακίνητη μια νεαρή γυναίκα, φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της, ενώ στα μαλλιά της διακρίνεται αίμα. Γύρω της ένοπλοι Παλαιστίνιοι φωνάζουν «Αλαχού Ακμπάρ» και την παρουσιάζουν ως τρόπαιο στο πλήθος που ζητωκραυγάζει. Άνδρες και παιδιά κυνηγούν το όχημα και ένα μικρό αγόρι φτύνει περιφρονητικά τη γυναίκα.
H μητέρα της Σάνι Λουκ, Ρικάρντα, απεύθυνε έκκληση μέσω βίντεο στα social media, από το σπίτι της στο Ράβενσμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
«Σήμερα το πρωί η κόρη μου απήχθη με μια ομάδα τουριστών στο νότιο Ισραήλ. Μας έστειλαν ένα βίντεο, στο οποίο μπορώ να αναγνωρίσω ξεκάθαρα την κόρη μας. Αναίσθητη, στο αυτοκίνητο με τους Παλαιστίνιους, καθώς οδηγούσαν προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ζητώ οποιαδήποτε βοήθεια, οποιοδήποτε νέο», δήλωσε η κ. Λουκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κόρη της είναι ακόμη ζωντανή και θα αφεθεί ελεύθερη.
Η κυρία Λουκ, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, εξήγησε ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την γερμανική υπηκοότητα της κόρης της (ο πατέρας της είναι Ισραηλινός), προκειμένου να αναλάβουν δράση οι γερμανικές αρχές. Βρίσκεται, όπως είπε, σε επικοινωνία με την γερμανική πρεσβεία στο Ισραήλ και με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, της γερμανικής Αστυνομίας. Στο μεταξύ, ανέφερε, η πιστωτική κάρτα της κόρης της χρησιμοποιήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, όπως την ενημέρωσε η τράπεζα.
Άρπαξαν κοπέλα μπροστά στα μάτια του φίλου της
Μια άλλη ιστορία που έχει γίνει viral είναι της ισραηλινής Noa Argamani και του φίλου της Avinatan Or.
Σε βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα social media, μαυροντυμένοι άνδρες φαίνεται να έχουν αρπάξει την Argamani, η οποία φωνάζει «μη με σκοτώσετε», ενώ ο επίσης αιχμάλωτος φίλος της παρακολουθεί ανήμπορος.
Οι απαγωγείς έβαλαν την κοπέλα σε μοτοσικλέτα και απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Ο αδερφός του Avinatan Or δήλωσε στο CNN: «Είδα τη φίλη του Νόα σε βίντεο, τρομοκρατημένη. Δεν μπορώ να φανταστώ τι πέρασε - ούρλιαζε από πανικό πάνω στη μηχανή, ενώ κάτι λωποδύτες την κρατούσαν και δεν την άφηναν. Ο αδερφός μου είναι δύο μέτρα και προπονείται τέσσερις φορές την εβδομάδα, είναι πολύ δυνατός τύπος. Τον κρατούσανε τέσσερα με πέντε άτομα. Φαντάζομαι τους πήγαν στη Λωρίδα της Γάζας».
Νεκροί και αγνοούμενοι από το φεστιβάλ
Ανάμεσα στους αγνοούμενους από το φεστιβάλ είναι ο Βρετανός Τζέικ Μάρλοου, 26 ετών. Η μητέρα του, Λίζα, δήλωσε στην Jewish News ότι ο γιος της ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια στο φεστιβάλ και ότι τελευταία φορά είχε επικοινωνία μαζί του μέσω γραπτού μηνύματος.
«Δούλευε στην ασφάλεια στο φεστιβάλ ρέιβ μουσικής και με πήρε στις 04:30 να μου πει ότι εκτοξεύονται όλες αυτές οι ρουκέτες. Μετά, περίπου στις 05:30, μου έστειλε γραπτό μήνυμα που έλεγε "έχω πολύ κακό σήμα, όλα ΟΚ, θα σε ενημερώνω, στο υπόσχομαι" και ότι με αγαπάει».
Στη Γαλλία, ο Γάλλος βουλευτής Μεγιέρ Χαμπίμπ εκτίμησε ότι ένας 26χρονος Γαλλοϊσραηλινός πιθανόν να συγκαταλέγεται στους αιχμαλώτους της Χαμάς.
«Ένας 26χρονος Γάλλος, ο Αβιοντάν Τ., με καταγωγή από το Μπορντό, αναμφίβολα απήχθη στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς ενώ συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο βουλευτής αναφερόμενος στο ρέιβ πάρτι στην έρημο όπου εργαζόταν και ο αγνοούμενος Βρετανός.