Κοσμος

Πάνω από 1.000 οι νεκροί από τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ κήρυξε επίσημα πόλεμο κατά της Χαμάς - Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μεσανατολικό: Αυξάνονται οι νεκροί και από τις δύο πλευρές στην αιματηρή σύγκρουση Ισραήλ και Χαμάς

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας κήρυξε και επισήμως πόλεμο κατά της Χαμάς, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και από της Παλαιστίνης αυξάνεται.

Η επίσημη κήρυξη του πολέμου κατά της Χαμάς θα επιτρέψει στην ισραηλινή κυβέρνηση να προβεί σε ευρύτερη κινητοποίηση των στρατιωτικών εφεδρειών, να υιοθετήσει ένα μεγαλύτερο φάσμα στρατιωτικών επιλογών και να προσδιορίσει συγκεκριμένους πολεμικούς στόχους, σύμφωνα με την Washington Post.

Παράλληλα, σε περισσότερους από 1.000 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε χθες η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.

Ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανήλθε σε 700, όπως μετέδωσαν ισραηλινοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Ο αριθμός των Παλαιστίνιων νεκρών ανέρχεται σε 370, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.

Σκοτώθηκε υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς σκοτώθηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα που ακολούθησαν την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης στο Ισραήλ.

Η σορός του Αϊμάν Γιούνις ανασύρθηκε σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού του, το οποίο βομβαρδίστηκε, στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κέντρο της Γάζας, επιβεβαίωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Εμπλοκή και της ιρανικής Χεζμπολάχ

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες στην υπό ισραηλινή κατοχή περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα, λέγοντας ότι είναι «αλληλέγγυα» προς τον παλαιστινιακό λαό.

Το Ισραήλ ανταπάντησε σήμερα με πλήγματα πυροβολικού στον νότιο Λίβανο.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ Χάσεμ Σαφιεντίν είπε ότι «τα όπλα και οι ρουκέτες» της οργάνωσής του είναι με τους ένοπλους Παλαιστίνιους της Χαμάς που πραγματοποίησαν χθες επίθεση στο Ισραήλ.

«Η ιστορία μας, τα όπλα μας και οι ρουκέτες μας είναι μαζί σας. Ό,τι έχουμε είναι μαζί σας», είπε ο Σαφιεντίν σε εκδήλωση στο προπύργιο της Χεζμπολάχ, Ντάχιεχ, στα περίχωρα της Βηρυτού σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους παλαιστίνιους μαχητές.

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν βοήθεια στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαληθεύσουν αναφορές ότι αρκετοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίθεση τη χειρότερη από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, «αλλά υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά. Αυτός ήταν ένας πόλεμος από κράτος σε κράτος, από χώρα σε χώρα, από στρατό σε στρατό. Πρόκειται για μια τεράστια τρομοκρατική επίθεση που στοχεύει Ισραηλινούς αμάχους στις πόλεις τους, στα σπίτια τους».

Στιγμιότυπο από τη Γάζα © ΕΡΑ/MOHAMMED SABER

«Όπως είδαμε, κυριολεκτικά σέρνουν ανθρώπους πέρα από τα σύνορα με τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος σε αναπηρικό καροτσάκι, γυναίκες και παιδιά. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τον αντίκτυπο που έχει αυτό σε ολόκληρο το Ισραήλ».

Τέλος, ο Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι αναμένονται ανακοινώσεις - ακόμα και εντός της ημέρας - για πρόσθετη αμερικανική βοήθεια προς το Ισραήλ. «Εξετάζουμε συγκεκριμένα πρόσθετα αιτήματα που έχουν υποβάλει οι Ισραηλινοί - νομίζω ότι είναι πιθανό να ακούσετε περισσότερα γι' αυτό αργότερα σήμερα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Σολτς: Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία αύξησε την προστασία των ισραηλινών και εβραϊκών θεσμών στη Γερμανία,.

Ο Σολτς είπε ότι η Γερμανία στέκεται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ και σημείωσε ότι η χώρα είχε το δικαίωμα να αμυνθεί ενάντια στις «βάρβαρες επιθέσεις» - αν και απηύθυνε προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση, κάνεις να μην πυροδοτήσει τη σύγκρουση.

Επίσης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είναι νωρίτερα τηλεφωνική συνομιλία με τους ηγέτες Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ιταλίας και Ουκρανίας. 

Σύμφωνα με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι Σολτς, Σούνακ, Μελόνι και Ζελένσκι εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα «για όσο χρειαστεί». 

Δραματική έκκληση από τη μητέρα Γερμανίδας

Μια 22χρονη Γερμανίδα θεωρείται ότι βρίσκεται βαριά τραυματισμένη και όμηρος της Χαμάς μετά τις χθεσινές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Η οικογένειά της, η οποία ζει στο Ισραήλ, απευθύνει έκκληση για βοήθεια. Τέσσερις ακόμη Γερμανοί πολίτες κρατούνται από την οργάνωση.

Η Ρικάρντα Λουκ από το Ράβενσμπουργκ της Βάδης-Βυρτεμβέργης θεωρεί ότι η νεαρή γυναίκα που φαίνεται σε βίντεο ξαπλωμένη φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της σε φορτηγό με τέσσερις ένοπλους Παλαιστίνιους είναι η 22χρονη κόρη της, Σάνι Λουκ.

«Σήμερα το πρωί η κόρη μου απήχθη με μια ομάδα τουριστών στο νότιο Ισραήλ. Μας έστειλαν ένα βίντεο, στο οποίο μπορώ να αναγνωρίσω ξεκάθαρα την κόρη μας. Αναίσθητη, στο αυτοκίνητο με τους Παλαιστίνιους, καθώς οδηγούσαν προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ζητώ οποιαδήποτε βοήθεια, οποιοδήποτε νέο», δήλωσε η κυρία Λουκ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κόρη της είναι ακόμη ζωντανή και θα αφεθεί ελεύθερη.

Η νεαρή γυναίκα παρακολουθούσε το βράδυ της Παρασκευής φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής με χιλιάδες Ισραηλινούς στην έρημο Νέγκεβ, όταν τα ξημερώματα η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή με ρουκέτες. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για κατάσταση πανικού στον χώρο του φεστιβάλ, με ενόπλους να πυροβολούν εναντίον του πλήθους και κόσμο να τρέχει πανικόβλητος προς κάθε κατεύθυνση.

Στο βίντεο που κυκλοφορεί μέσω της πλατφόρμας Χ (πρώην Twitter) εικονίζεται ένα αγροτικό όχημα, στο πίσω μέρος του οποίου είναι ξαπλωμένη και ακίνητη μια νεαρή γυναίκα, φορώντας μόνο τα εσώρουχα και τις μπότες της, ενώ στα μαλλιά της διακρίνεται αίμα. Γύρω της ένοπλοι Παλαιστίνιοι φωνάζουν «Αλαχού Ακμπάρ» και την παρουσιάζουν ως τρόπαιο στο πλήθος που ζητωκραυγάζει. Άνδρες και παιδιά κυνηγούν το όχημα και ένα μικρό αγόρι φτύνει περιφρονητικά τη γυναίκα.

Η κυρία Λουκ, μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, εξήγησε ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την γερμανική υπηκοότητα της κόρης της (ο πατέρας της είναι Ισραηλινός), προκειμένου να αναλάβουν δράση οι γερμανικές αρχές. Βρίσκεται, όπως είπε, σε επικοινωνία με την γερμανική πρεσβεία στο Ισραήλ και με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος, της γερμανικής Αστυνομίας. Στο μεταξύ, ανέφερε, η πιστωτική κάρτα της κόρης της χρησιμοποιήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, όπως την ενημέρωσε η τράπεζα.

Αιχμάλωτοι της Χαμάς θεωρείται όμως ότι βρίσκονται και άλλοι γερμανοί πολίτες. Σύμφωνα με την BILD, πρόκειται για την Ντόρον-Κατς-'Ασερ, τις δύο κόρες της (3 και 5 ετών) και τη μητέρα της. Ο σύζυγός της αναγνώρισε την οικογένειά του σε βίντεο με αμάχους που συλλαμβάνονται από άνδρες της Χαμάς.

Νεκροί και αιχμάλωτοι από χώρες της Δύσης

Ένας 20χρονος Βρετανός από το βόρειο Λονδίνο, ο οποίος υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό, σκοτώθηκε χθες στα σύνορα της Γάζας, επιβεβαίωσε η οικογένειά του, ενώ ένας άλλος Βρετανός αγνοείται, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο.

Η Jewish News έγραψε ότι ο Νάθανελ Γιανγκ είναι ένας από τους πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε επίθεση παλαιστίνιων ενόπλων.

Ανακοίνωση της οικογένειάς του στο Facebook αναφέρει: «Είμαστε συντετριμμένοι που πρέπει να μοιραστούμε μαζί σας ότι ο μικρός αδελφός μας Νάθανελ Γιανγκ σκοτώθηκε χθες στα σύνορα της Γάζας».

Η πρεσβεία ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος Βρετανός αγνοείται από νωρίς χθες Σάββατο. Η μητέρα του, Λίζα, δήλωσε στην Jewish News ότι ο 26χρονος Τζέικ Μάρλοου ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια σε ένα μουσικό φεστιβάλ και ότι τελευταία φορά είχε επικοινωνία μαζί του μέσω γραπτού μηνύματος.

«Δούλευε στην ασφάλεια στο φεστιβάλ ρέιβ μουσικής και με πήρε στις 04:30 να μου πει ότι εκτοξεύονται όλες αυτές οι ρουκέτες. Μετά, περίπου στις 05:30, μου έστειλε γραπτό μήνυμα που έλεγε "έχω πολύ κακό σήμα, όλα ΟΚ, θα σε ενημερώνω, στο υπόσχομαι" και ότι με αγαπάει».

Η Τζίπι Χοτόβελι, η Ισραηλινή πρεσβευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε νωρίτερα στο δίκτυο Sky News ότι ένας Βρετανός πολίτης βρίσκεται στη Γάζα, αλλά δεν τον κατονόμασε.

«Γνωρίζω ότι το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι όλοι οι αιχμάλωτοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς θα απελευθερωθούν», είπε η ίδια.

Την ίδια ώρα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ στο AFP, δύο Ουκρανές που ζούσαν χρόνια στο Ισραήλ, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς.

Στη Γαλλία, ο Γάλλος βουλευτής Μεγιέρ Χαμπίμπ εκτίμησε ότι ένας 26χρονος Γαλλοϊσραηλινός πιθανόν να συγκαταλέγεται στους αιχμαλώτους της Χαμάς.

«Ένας 26χρονος Γάλλος, ο Αβιοντάν Τ., με καταγωγή από το Μπορντό, αναμφίβολα απήχθη στο νότιο Ισραήλ από τη Χαμάς ενώ συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο βουλευτής αναφερόμενος στο ρέιβ πάρτι στην έρημο όπου εργαζόταν και ο αγνοούμενος Βρετανός.

«Είναι πρόωρο να επιβεβαιώσουμε αυτές τις πληροφορίες», σχολίασε από την πλευρά της η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο BFMTV.

Στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Λαβρόφ ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, μετέβη σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, την μεγαλύτερη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια.

Ο Αμπούλ Γκέιτ, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου κατά τα τελευταία επτά χρόνια της διακυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ, θα έχει συνομιλίες για τη «συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της ένωσης αραβικών κρατών που εδρεύει στο Κάιρο.

Μετά την επίθεση της Χαμάς χθες Σάββατο, η Ρωσία εξέφρασε σοβαρή ανησυχία, καλώντας τόσο την παλαιστινιακή όσο και την ισραηλινή πλευρά να σταματήσουν τη βία και κατηγόρησε τη Δύση για τον αποκλεισμό του Κουαρτέτου στη Μέση Ανατολή.

Η Μόσχα χαρακτήρισε απαραίτητη μια σωστή διαπραγμάτευση για να προετοιμαστεί η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

«Θεωρούμε την τρέχουσα μεγάλης κλίμακας κλιμάκωση ως μια άλλη εξαιρετικά επικίνδυνη εκδήλωση ενός φαύλου κύκλου βίας που προκύπτει από τη χρόνια αδυναμία συμμόρφωσης με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του και τον αποκλεισμό από τη Δύση του έργου του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, που απαρτίζεται από διεθνείς διαμεσολαβητές από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και τον ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Παλαιστινιακή Αρχή υπέβαλε σήμερα υπόμνημα ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ντούντα: Η βία στην περιοχή ωφελεί τη Ρωσία

Το νέο κύμα βίας που έχει ξεσπάσει από χθες μεταξύ της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και του Ισραήλ λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας καθώς αποσπά την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την επιθετικότητα της Μόσχας στην Ουκρανία και μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεταναστευτικές πιέσεις στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Η Πολωνία, ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στις αρχές του 2022, έχει προσφέρει καταφύγιο σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες. Ωστόσο, έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιονδήποτε μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα απαιτούσε από εκείνη να δεχτεί ένα ποσοστό παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στο μπλοκ από άλλες κατευθύνσεις.

«Σίγουρα ωφελεί τη Ρωσία και τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας. Αποσπά την προσοχή του κόσμου... Αλλά πάνω από όλα, φοβάμαι ότι δυστυχώς θα προκαλέσει περαιτέρω πίεση σχετικά με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ντούντα σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat News.

«Θα έχουμε πιθανότατα ένα άλλο κύμα μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, που θα πλήξει την Ευρώπη... Η ασφάλειά μας, η προστασία των συνόρων της Πολωνίας φυσικά, επίσης των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης Σένγκεν, γίνεται ακόμη πιο σημαντική», είπε.

Από τα μέσα του 2021, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία έχουν δει μια αύξηση στον αριθμό μεταναστών κυρίως από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα από τη Λευκορωσία, την οποία κατηγορούν ότι διευκολύνει τέτοιες διελεύσεις, έναν ισχυρισμό που απορρίπτει το Μινσκ.