Κοσμος

Άτυπη σύνοδος Ε.Ε. στη Μάλαγα: «Ναι» στη διεύρυνση, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Φον ντερ Λάιεν: Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ είναι «αξιοκρατική»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
΄Σάντσεθ, Μισέλ και φον ντερ Λάιεν σε κοινές δηλώσεις μετά την άτυπη σύνοδο στη Γρανάδα
΄Σάντσεθ, Μισέλ και φον ντερ Λάιεν σε κοινές δηλώσεις μετά την άτυπη σύνοδο στη Γρανάδα © ΕΡΑ

 Υπέρ της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά χωρίς να θέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τάχθηκαν οι ηγέτες του μπλοκ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν σήμερα υπέρ της προσθήκης νέων μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως δεν έθεσαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αλλά προειδοποίησαν τις υποψήφιες χώρες, όπως είναι η Ουκρανία, ότι δεν θα υπάρξουν «παρακαμπτήριες οδοί».

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Γρανάδας, οι ηγέτες των «27» διακήρυξαν ότι η διεύρυνση της Ε.Ε. είναι μια «επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία».

Ταυτόχρονα, όμως, είπαν ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και τα επίδοξα μέλη – η Ουκρανία, η Μολδαβία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων– θα χρειαστεί να κάνουν μεγάλες αλλαγές ώστε να προετοιμαστούν για μια διευρυμένη Ένωση.

«Τα επίδοξα μέλη πρέπει να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους, ιδίως σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Οι χώρες θα πρέπει να πληρούν ορισμένα νομικά, οικονομικά και δημοκρατικά κριτήρια ώστε να ενταχθούν στην Ε.Ε. και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει χρόνια. Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να αναθεωρήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να υποδεχθεί νέα μέλη.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είχε προτείνει η Ένωση να είναι έτοιμη για διεύρυνση μέχρι το 2030, εκτιμώντας ότι ο καθορισμός αυτού του χρονοδιαγράμματος θα ενθαρρύνει τόσο την Ε.Ε. όσο και τις υποψήφιες χώρες να εντείνουν τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές τους. «Το σημαντικό είναι να σταματήσουμε να χρονοτριβούμε», είπε σήμερα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τη λήξη της συνόδου.

Άλλοι ηγέτες όμως δεν αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό αυτήν την ιδέα, επιμένοντας ότι οι υποψήφιες χώρες θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια που θέτει η Ε.Ε.

Σύμφωνα με εσωτερική έκθεση της Ε.Ε., αν οι ισχύοντες κανόνες για τις γεωργικές επιδοτήσεις, την περιφερειακή ανάπτυξη και άλλες δαπάνες εφαρμόζονταν σε μια ένωση 35 μελών, ο προϋπολογισμός της θα αυξανόταν κατά 21%, δηλαδή θα χρειαζόταν επιπλέον 256,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα επτά ετών.

Με βάση την ίδια έκθεση, μόνο η προσχώρηση της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών κατά 186,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα επτά ετών.

Φον ντερ Λάιεν: Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ είναι «αξιοκρατική»

Η διαδικασία μέσω της οποίας οι χώρες μπορούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αξιοκρατική», δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τη Γρανάδα της Ισπανίας, όπου συναντώνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες με αντικείμενα συνομιλιών τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μεταναστευτικό.

«Η διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια αξιοκρατική διαδικασία», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών.

Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι δεν υπάρχουν «παρακαμπτήριες» σχετικά με αυτή τη διαδικασία ένταξης και ότι η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την μάχη ενάντια στους παράνομους διακινητές ανθρώπων.

«Η διαδικασία είναι αξιοκρατική», σχολίασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Υπάρχουν σαφείς κανόνες, ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν», πρόσθεσε.

Αποφασισμένη να περιορίσει την εξάρτηση από τρίτες χώρες η Ε.Ε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι σήμερα να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να τεθούν στην πρώτη γραμμή των νέων, πράσινων και ψηφιακών τεχνολογιών και να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τρίτες χώρες, ιδίως την Κίνα.

Στη διακήρυξή τους, μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου στη Γρανάδα της Ισπανίας, οι ηγέτες αναφέρουν ότι η πανδημία της Covid-19 και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έθεσαν σε δοκιμασία την ανθεκτικότητα της Ένωσης και τώρα χρειάζεται να δώσει ώθηση στην ανταγωνιστικότητά της.

Οι «27» συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να περιορίσουν την εξωτερική εξάρτησή τους σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές και πράσινες τεχνολογίες, τις πρώτες ύλες και τα φάρμακα και να ενισχύουν στις επενδύσεις στην έρευνα και τις δεξιότητες.

«Θα ενισχύσουμε τη θέση μας ως βιομηχανική, τεχνολογική και εμπορική δύναμη, δίνοντας έμφαση ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπου έχουμε ήδη το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή μπορούμε να γίνουμε πρωτοπόροι», αναφέρεται σε αυτό το ανακοινωθέν.

Στο κείμενο αυτό αναμένεται ότι θα βασιστούν τους επόμενους μήνες οι συζητήσεις γύρω από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον αυστηρότερο έλεγχο των εξαγωγών τεχνολογίας, ιδίως των τεχνολογιών εκείνων που είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η Κομισιόν σκοπεύει να συνεργαστεί με τις 27 χώρες μέλη για να αξιολογήσει, μέχρι τα τέλη του έτους, αν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την οικονομική ασφάλεια της Ένωσης που να συνδέεται με τους προηγμένους ημιαγωγούς, την τεχνητή νοημοσύνη, την κβαντική τεχνολογία και τη βιοτεχνολογία.

Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί μέρος της Στρατηγικής για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ασφάλειας που παρουσίασε η Επιτροπή τον Ιούνιο και αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, τη σύναψη συμμαχιών με αξιόπιστους εταίρους και τη χρήση των υφιστάμενων εργαλείων εμπορικής άμυνας.

Τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για το αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα επωφελούνται αθέμιτα από τις επιδοτήσεις εκεί. Είναι πιθανόν να ακολουθήσουν έρευνες και για άλλες κινεζικές εξαγωγές, όπως των ανεμογεννητριών, είπε στο Reuters μια πηγή της Ε.Ε.

Μέρος της συζήτησης θα επικεντρωθεί στο κατά πόσο οι χώρες είναι πρόθυμες να εναρμονίσουν την πολιτική τους για την εθνική ασφάλεια και να μεταφέρουν ορισμένες εξουσίες στις Βρυξέλλες.

Μια άλλη πτυχή είναι ο βαθμός στον οποίο οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές σε ξένες εταιρίες. Χώρες όπως η Σουηδία και η Ολλανδία θέλουν πιο ανοιχτές αγορές ενώ άλλες, όπως η Γαλλία, εστιάζουν στην προστασία των ντόπιων παραγωγών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.