Κοσμος

Πολωνία και Ουγγαρία μπλόκαραν το ανακοινωθέν της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Για «νόμιμο βιασμό» από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μετανάστες φτάνουν σε παραλία στην Τενερίφη
Μετανάστες φτάνουν σε παραλία στην Τενερίφη © ΕΡΑ/RAMON DE LA ROCHA

Αν και επιτεύχθηκε μια αρχική συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., σε μια συμβολική κίνηση Ουγγαρία και Πολωνία δεν επέτρεψαν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αντιτάχθηκαν με σφοδρότητα σήμερα, στην άτυπη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. στη Γρανάδα, στη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος.

Αν και δεν μπορούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, δύο ημέρες αφού οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποιοι έδωσαν τα χέρια, οι δύο ηγέτες εμπόδισαν την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος.

Η κίνηση αυτή ήταν κυρίως συμβολική, αλλά αφήνει να αναδίδεται ένα άρωμα διχόνοιας.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία απαιτούσαν, χωρίς να το πετύχουν, στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου να γίνεται αναφορά στην αναγκαιότητα ομοφωνίας για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης του Συμφώνου. Επειδή το αίτημά τους δεν έγινε δεκτό, αρνήθηκαν να στηρίξουν το κοινό ανακοινωθέν.

Μετά την εξέλιξη αυτή μια κοινή ανακοίνωση θα αφορά μόνο το άλλο αντικείμενο των συνομιλιών της συνόδου, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Φορτισμένες» δηλώσεις από Όρμπαν - Μοραβιέτσκι

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έφτασε στο σημείο να μιλάει για «βιασμό» στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη σύνοδο. «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει, πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό, συμφωνία; Είναι αδύνατον», τόνισε.

«Δεν φοβόμαστε τις διαταγές που προέρχονται από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο», είπε από την πλευρά του ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. Επανέλαβε επίσης ότι αρνείται να επιβληθεί στη χώρα του ένα σύστημα «εγκατάστασης παράνομων μεταναστών», δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.

«Ως ένας υπεύθυνος πολιτικός, απορρίπτω ολόκληρη την παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής σχετικά με τη μετανάστευση», έγραψε ο Μοραβιέτσκι στο X.

«Αγκάθι» το μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό, ένα από τα ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν τους «27», τέθηκε στην ατζέντα της συνόδου με αφορμή την πρόσφατη άφιξη χιλιάδων μεταναστών στη Λαμπεντούζα, με την Ιταλία να υπενθυμίζει ότι επείγει να υπάρξει μια κοινή, ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση των αφίξεων και στα ισπανικά Κανάρια Νησιά.

Την Τετάρτη, οι μόνιμοι πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. κατέληξαν σε συμφωνία για τον κανονισμό που θέτει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών, στην περίπτωση που μία από αυτές αντιμετωπίζει μια «έκτακτη κατάσταση» που συνδέεται με τη «μαζική» άφιξη μεταναστών στα σύνορά της.

Ο κανονισμός θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Συμβούλιο της Ε.Ε. και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να ολοκληρωθεί το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ε.Ε. πριν τις Ευρωεκλογές του 2024.

Εγκρίθηκε με ειδική πλειοψηφία, όπως προβλέπουν οι συνθήκες και όχι ομόφωνα, όπως ζητούσαν η Πολωνία και η Ουγγαρία. Οι δύο αυτές χώρες τον καταψήφισαν, ενώ η Αυστρία, η Σλοβακία και η Τσεχία απείχαν.

Με τη λήξη της συνόδου σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή «το θέμα αυτό προχωρά όπως πρέπει, με ειδική πλειοψηφία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.