Κοσμος

Ο Γιον Φόσε ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας

«Για τα καινοτόμα θεατρικά και πεζογραφικά έργα του που δίνουν φωνή στα ανείπωτα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Γιον Φόσε ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2023: Στον Γιον Φόσε το φετινό βραβείο - «Για τα καινοτόμα θεατρικά και πεζογραφικά έργα του που δίνουν φωνή στα ανείπωτα»

Ο Γιον Φόσε ανακηρύχθηκε μεγάλος νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας από την βασιλική Ακαδημία της Σουηδίας.

«Για τα καινοτόμα θεατρικά και πεζογραφικά έργα του που δίνουν φωνή στα ανείπωτα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ακαδημία.

Ποιος είναι ο Γιον Φόσε

Γεννήθηκε στο Χάουγκεζουντ το 1959 και θεωρείται ως ο πιο σημαντικός Νορβηγός συγγραφέας μετά τον Ίψεν. Γρήγορα ανακάλυψε την κλίση του και σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στο Hordaland.

Το 1983 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Κόκκινο, μαύρο» και ακολούθησαν διάφορα μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές αλλά και παιδικά βιβλία.

Έντεκα χρόνια αργότερα, το 1994 έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο με τίτλο «Και δε θα χωρίσουμε ποτέ», που ανέβηκε στην Εθνική Σκηνή του Bergen.

Στη συνέχεια έγραψε κατά σειρά τα:

  • «Κάποιος θα έρθει»,
  • «Το παιδί»,
  • «Το όνομα»,
  • «Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της»,
  • «Όνειρο φθινοπώρου»,
  • «Μια μέρα καλοκαιριού»,
  • «Παραλλαγές θανάτου»,
  • «Χειμώνας»,
  • «Τόσο όμορφα»,
  • «Κορίτσι στον καναπέ»

Στην πλούσια καριέρα του, ο Γιον Φόσε έχει γράψει πλήθος μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων, ποιητικών συλλογών, δοκιμίων και παιδικών βιβλίων, μεταξύ των οποίων «Το άλλο όνομα» κ.α.

Χαρακτηρίζεται από το μινιμαλιστικό και υπερ-νατουραλιστικό του ύφος που σημάδεψε το τοπίο της Νορβηγικής δραματουργίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.