Κοσμος

Η Οτάβα εξετάζει να αποκαλύψει τα ονόματα πρώην ναζί που μετανάστευσαν στον Καναδά

Έχει καταρτιστεί από το 1986 ανεξάρτητη έκθεση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Καναδάς: Οι δυσκολίες για την αποκάλυψη των ονομάτων πρώην ναζί που μετανάστευσαν στην Οτάβα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Η κυβέρνηση του Καναδά εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχαρακτηρίσει έναν κατάλογο με τα ονόματα φερόμενων ως συνεργατών των ναζί που μετανάστευσαν στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Η σκέψη αυτή γίνεται μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα όταν το κοινοβούλιο του Καναδά τίμησε πρώην στρατιώτη ναζί παρουσία του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θα φροντίσουμε ώστε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να εξετάσουν το ζήτημα πολύ ενεργά, κυρίως κάνοντας αναζήτηση στα αρχεία» και προχωρώντας «σε συστάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία», σημείωσε ο Τριντό μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Το 1986 η επιτροπή Ντεσέν είχε καταρτίσει ανεξάρτητη έκθεση στην οποία αναφερόταν ότι στον Καναδά ζουν περισσότεροι από 800 ναζί εγκληματίες πολέμου, ωστόσο δεν είχε αποκαλύψει τα ονόματά τους. Εβραϊκές οργανώσεις όπως η Μπνάι Μπριθ και οι Φίλοι του Κέντρου Σιμόν Βίζενταλ (FSWC) ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση για να δημοσιεύσει τα απόρρητα κομμάτια της έκθεσης.

Ποιες οι δυσκολίες που υπάρχουν για τις αποκαλύψεις

Ο Τζαγκμίτ Σινγκ, επικεφαλής του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος (NDP), με το οποίο οι φιλελεύθεροι του Τριντό έχουν συνάψει συμφωνία για να κυβερνούν ως το 2025, έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του αποχαρακτηρισμού. Όμως άλλοι αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι υπάρχουν δυσκολίες λόγω της νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Η ιδέα να αποκαλυφθούν τα ονόματα πρώην ναζί στρατιωτών προέκυψε μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψης του Ζελένσκι στην Οτάβα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Άντονι Ρότα κάλεσε τους βουλευτές να χειροκροτήσουν τον 98χρονο Ουκρανό βετεράνο Γιαροσλάβ Χούνκα. Τον παρουσίασε ως έναν «Ουκρανό ήρωα», ωστόσο ο Χούνκα είχε υπηρετήσει στα Βάφεν-SS στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η εμπλοκή στο παρελθόν του Χούνκα στα Βάφεν- SS και οι τιμές που του αποδόθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων αποτέλεσαν πηγή μεγάλης ανησυχίας για τη γενική κυβερνήτρια» Μέρι Σάιμον, ανακοίνωσε το γραφείο της. Εξάλλου η εκπρόσωπος του βασιλιά Καρόλου Γ’ στον Καναδά εξέφρασε «τη βαθιά της θλίψη» και «την ειλικρινή της συγνώμη» για το γεγονός ότι το 1987 ο Πίτερ Σάβαριν βραβεύθηκε με το «Τάγμα του Καναδά», τον υψηλότερο τίτλο που μπορεί να λάβει πολίτης στον Καναδά, τον οποίο όμως απώλεσε με τον θάνατό του το 2017.

Σύμφωνα με το αμερικανικό εβραϊκό μέσο ενημέρωσης Forward, το οποίο έχει αποκαλύψει και το παρελθόν του Χούνκα, ο Σάβαριν, πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, ήταν επίσης μέλος των Βάφεν –SS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ