Κοσμος

17 Σεπτεμβρίου 1986: Η τρομοκρατική επίθεση στην οδό Ρεν

Το 1986 ήταν η χρονιά μιας καινούργιας φάσης για την ισλαμική τρομοκρατία

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σαν σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 1986, έγινε η τρομοκρατική επίθεση στην οδό Ρεν στη Γαλλία με 7 νεκρούς και 55 τραυματίες.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 1986, στην οδό Ρεν, στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού, εξερράγη μια βόμβα που σκότωσε 7 άτομα και τραυμάτισε 55. Λίγοι θυμούνται το γεγονός —σχεδόν κανείς. Από τότε ζήσαμε πολύνεκρες τραγωδίες τις οποίες επίσης κάλυψε η σκόνη του χρόνου. Εκείνη τη μέρα του 1986, είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο πεζοδρόμιο μπροστά στο λαϊκό πολυκατάστημα Tati: στο ίδιο κτίριο στεγαζόταν το περιοδικό Le Point. Ίσως η τρομοκρατική ενέργεια να απευθυνόταν στο Le Point. Επρόκειτο για το 14ο χτύπημα της λεγόμενης «Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους των Αραβικών Χωρών και της Μέσης Ανατολής» την οποία είχε δημιουργήσει ο Τυνήσιος Fouad Ali Saleh για λογαριασμό της σιιτικής Χεζμπολάχ. Το 1990, ο Saleh, που συνελήφθη στις 21 Μαρτίου 1987, καταδικάστηκε σε ισόβια και για τις δεκατέσσερις τρομοκρατικές ενέργειες: στη συνέχεια, το Ποινικολογικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου Paris II εξέδωσε τα γράμματά του από τη φυλακή προκειμένου να γίνει κατανοητή η πολιτική σκέψη και τακτική των ισλαμιστών. 

Ο δεδηλωμένος στόχος της τρομοκρατικής ενέργειας στην οδό Ρεν ήταν να πάψει η Γαλλία να στηρίζει το Ιράκ στη σύγκρουση με το Ιράν και να απελευθερωθούν τρεις τρομοκράτες που κρατούνταν σε γαλλικές φυλακές: οι Λιβανέζοι Anis Naccache και Georges Ibrahim Abdallah, και ο Αρμένιος Varadjian Garbidjan, στέλεχος του Μυστικού Αρμενικού Στρατού για την απελευθέρωση της Αρμενίας. Εκείνη την εποχή οι φονταμενταλιστές ισλαμιστές ήταν συγχωνευμένοι με τους κομμουνιστές: για παράδειγμα, ο Μυστικός Αρμενικός Στρατός είχε στόχο να αναγκάσει την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει δημοσίως την ευθύνη της για τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, να πληρώσει αποζημιώσεις, και να παραχωρήσει έδαφος για μια «αρμενική πατρίδα»· ο δε Georges Ibrahim Abdallah ανήκε στη λιβανέζικη επαναστατική οργάνωση FARL, μαρξιστικής-λενινιστικής εμπνεύσεως. Σήμερα ο Georges Ibrahim Abdallah βρίσκεται σε φυλακή στη νοτιοδυτική Γαλλία όπου εκτίει ποινή ισοβίων.

Μετά το μακελειό της οδού Ρεν, έγιναν συλλήψεις και τα τρομοκρατικά χτυπήματα διακόπηκαν για λίγα χρόνια. Το επόμενο σημειώθηκε τον Δεκέμβριο του 1994, στην πτήση 8969 της Air France Αλγέρι-Μασσαλία: σαλαφιστές κομμάντος κράτησαν ομήρους επί 54 ώρες τους 220 επιβάτες και τα 12 μέλη του πληρώματος· το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους τρεις επιβάτες —τους οποίους εκτέλεσαν οι αεροπειρατές— να τραυματιστούν άλλοι 16 και, εντέλει, στην ανταλλαγή πυρών, να σκοτωθούν οι τέσσερις Αλγερινοί της επιλεγόμενης «Ένοπλης Ισλαμιστικής Ομάδας». Ακολούθησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Ρουμπέ και στο Παρίσι το 1996, ενώ παραλλήλως συνέβαιναν και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης: στη Μαδρίτη, στο Άμστερνταμ, στο Λονδίνο και στη Γλασκόβη.