Κοσμος

H UNESCO δεν αναλαμβάνει την προστασία της Βενετίας

Γιατί δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βενετία: Εκτός λίστας Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που διατρέχουν κίνδυνο - Η απειλή του υπερτουρισμού και τα αίτια της «κόκκινης κάρτας»

H Βενετία δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο.

Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα, Πέμπτη (14/9) στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού του ΟΗΕ, σε αντίθεση με προηγούμενες εισηγήσεις ειδικών της UNESCO.

«Η Επιτροπή έλαβε την απόφαση να μην συμπεριλάβει τη Βενετία στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο», ανακοίνωσε η UNESCO. 

Ήδη, από τα τέλη Ιουλίου το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε κάνει λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

«Η περαιτέρω ανάπτυξη (της Βενετίας), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας», τόνιζε στην έκθεσή του το Κέντρο.

© Alessio Furlan/ Unsplash

Με εισιτήριο εισόδου στη Βενετία από το 2024

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν εδώ και χρόνια να μετριάσουν τις πιέσεις από τους τεράστιους αριθμούς των τουριστών που συρρέουν καθημερινά σε αξιοθέατα, όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου. Το σχέδιο για την επιβολή εισιτηρίου έχει πάρει πολλές αναβολές έως τώρα, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει στα τουριστικά έσοδα και την ελευθερία της κίνησης.

Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια η Βενετία απαγόρευσε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια -τα οποία έφερναν χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά- από το κέντρο της πόλης, μεταφέροντάς τα σε ένα βιομηχανικό λιμάνι. Στόχος της απαγόρευσης ήταν, μεταξύ άλλων, να περιοριστεί και η ζημιά την οποία προκαλούν τα μεγάλα κύματα από αυτά τα πλοία, τόσο στα θεμέλια της πόλης όσο και στο ευαίσθητο οικοσύστημα των καναλιών.

Πάντως, η Βενετία παραμένει πολύ δημοφιλής, καθώς πέρυσι, 3,2 εκατ. επισκέπτες διανυκτέρευσαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Η UNESCO συμπεριέλαβε τη Βενετία στη λίστα της παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς το 1987, σαν ένα «εξαιρετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα», αλλά προειδοποίησε για την ανάγκη «πιο βιώσιμης διαχείρισης του τουρισμού».