- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Mέλη της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέβαλαν πρόταση μομφής εναντίον του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με αφορμή τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο LuxLeaks. Υπενθυμίζεται ότι ευρωπαϊκή δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα αποκάλυψε τις συμφωνίες του Λουξεμβούργου με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να πληρώνουν όσο το δυνατόν μικρότερο φόρο, την εποχή που ο Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών.
Η πολιτική ομάδα Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (Europe of Freedom and Direct Democracy, EFDD), της οποίας προεδρεύει ο ηγέτης του βρετανικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, συγκέντρωσε τις 76 ψήφους μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που απαιτούνταν για την υποβολή της πρότασης μομφής. Την πρόταση μομφής υπέγραψαν σχεδόν όλα τα μέλη της EFDD (τα 44 από τα 48), καθώς και οι ευρωβουλευτές του ευρωφοβικού γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν και άλλοι ευρωσκεπτικιστές, σύμφωνα με το ΕΚ.
Η ριζοσπαστική αριστερά είχε επίσης αποπειραθεί να υποβάλει μια πρόταση μομφής εναντίον του Γιούνκερ, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις 76 ψήφους που απαιτούνται, αφού αρνήθηκε να ζητήσει αυτές των δεξιών ευρωσκεπτικιστών και της άκρας δεξιάς. «Έλαβα σήμερα μια πρόταση μομφής εναντίον της Επιτροπής η οποία υπεβλήθη από το ένα δέκατο των μελών του κοινοβουλίου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωβουλής, η πρόταση αυτή θα συζητηθεί και θα τεθεί σε ψηφοφορία στην προσεχή ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη εβδομάδα.
Η πρόταση πάντως δεν έχει καμιά πιθανότητα να εγκριθεί, αφού οι ευρωσκεπτικιστές στο σύνολό τους δεν διαθέτουν παρά μόλις περίπου 100 έδρες στο σύνολο των 751 ενώ για την έγκρισή της απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Στην περίπτωση που εγκρινόταν η πρόταση μομφής, ολόκληρη η 28μελής Επιτροπή Γιούνκερ θα αναγκαζόταν να υποβάλει την παραίτησή της.