Κοσμος

Σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 1975, ο Λέοναρντ Μάτλοβιτς μπαίνει στο εξώφυλλο του TIME

Η ιστορία του πρώτου άνδρα που εργαζόταν στον στρατό και αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
matlovich1

Σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 1975,  ο Λέοναρντ Μάτλοβιτς μπαίνει στο εξώφυλλο του TIME - Η ιστορία του πρώτου άνδρα που εργαζόταν στον στρατό και αποκάλυψε πως είναι ομοφυλόφιλος

Ήταν αρχές του 1974 όταν ο Λέοναρντ Μάτλοβιτς έπεσε πάνω σε μια ιστορία στην Air Force Times που θα άλλαζε τη ζωή του -και θα άλλαζε την πορεία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στην Αμερική.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι ο Φρανκ Καμενι, ένας πρωτοπόρος ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, έψαχνε μια υπόθεση για να ερευνήσει την απαγόρευση του στρατού στα ομοφυλόφιλα μέλη του. Ο Μάτλοβιτς γνώριζε από καιρό ότι ήταν ομοφυλόφιλος, αλλά είχε ζήσει τη ζωή του στο σκοτάδι, καθώς ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στην Πολεμική Αεροπορία και υπηρέτησε στο Βιετνάμ, κερδίζοντας ένα Χάλκινο Αστέρι και μια Πορφυρή Καρδιά. Αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ, ο Μάτλοβιτς, ο οποίος μεγάλωσε στον διαχωρισμένο Νότο, εργάστηκε ως σύμβουλος για την άμβλυνση της φυλετικής ανισότητας στον στρατό.

Ήταν ακριβώς το είδος του ανθρώπου που έψαχνε ο Καμενι. Σαν σήμερα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1975, ο Μάτλοβιτς, ο οποίος για πολύ καιρό κρατούσε έντονη μυστικότητα για την προσωπική του ζωή, ήταν στο εξώφυλλο του TIME με τον τίτλο «Είμαι ομοφυλόφιλος».

Ο Μάτλοβιτς είχε γίνει ένα από τα πιο viral πρόσωπα του ακόμα ασθμαίνοντος κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων. Οι αναγνώστες του TIME αντέδρασαν στο εξώφυλλο με επιστολές που κυμαίνονταν από το να τον αποκαλούν «ντροπή για το έντιμο στράτευμα» μέχρι να σημειώνουν την ειρωνεία του «να παρασημοφορηθείς για τη δολοφονία χιλιάδων συνανθρώπων σου και να σε διώξουν από το σώμα αν τολμήσεις να αγαπήσεις έναν».

Σήμερα, 47 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του εξωφύλλου, αποτελεί μια εντυπωσιακή υπενθύμιση του πόσα έχουν αλλάξει μέσα σε λίγες δεκαετίες (αν και ένα νομοσχέδιο που θα προωθούσε την αναβάθμιση των απαλλαγών όσων βρίσκονταν στη θέση του Μάτλοβιτς σε "τιμητική" κατάσταση έχει κολλήσει επί του παρόντος στο Κογκρέσο).

Ο Μάτλοβιτς πέθανε από AIDS το 1988. Ήταν 44 ετών. Η επιτύμβια στήλη του, η οποία δεν φέρει το όνομά του, απηχεί τα συναισθήματα εκείνου του αναγνώστη του TIME πριν από 47 χρόνια:

«Όταν ήμουν στον στρατό, μου έδωσαν μετάλλιο επειδή σκότωσα δύο άνδρες και με απάλλαξαν επειδή αγάπησα έναν».

Τι συνέβη σαν σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου

1636: Ιδρύεται το κολέγιο Χάρβαρντ, το πρώτο στην αμερικάνικη ήπειρο.

1664: To Νέο Άμστερνταμ στις ΗΠΑ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

1903: Εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων ο Σπύρος Μερκούρης.

1920: Υιοθετείται από την επιτροπή του Εθνικού Ινδικού Κογκρέσου το πρόγραμμα του Μαχάτμα Γκάντι, στο οποίο υποστηρίζεται ο ειρηνικός αγώνας υπέρ της ανεξαρτησίας και η πολιτική ανυπακοής δίχως βία.

1941: Ηχογραφείται η «Μισιρλού» από τον Χάρι Τζέιμς και την ορχήστρα του.

1943: Η Ιταλία «παραδίδει τα όπλα» και επισήμως. Στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις, οι Έλληνες ξεκινούν τους πανηγυρισμούς μόλις πληροφορούνται την είδηση. Στο πλευρό τους και πολλοί Ιταλοί που είναι αντίθετοι στον Μουσολίνι και στο φασιστικό καθεστώς της χώρας τους.

1952: Δημοσιεύεται το έργο του Έρνεστ Χέμινγουεϊ «Ο Γέρος και η Θάλασσα».

n

1966: Προβάλλεται το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek» στις ΗΠΑ.

1974: Απονέμεται χάρη στον Ρίτσαρντ Νίξον για όλα τα αδικήματα, που αφορούν το σκάνδαλο Γουότερ Γκέιτ που τέλεσε εν υπηρεσία, από τον πρόεδρο Τζέραλντ Φορντ.

1991: Ανεξαρτητοποιούνται από τη Γιουγκοσλαβία τα Σκόπια έπειτα από διενέργεια δημοψηφίσματος.

Σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου: Γεννήσεις

1841: Αντονίν Ντβόρζακ, τσέχος συνθέτης.

1914: Ντένις Λάσντουν, βρετανός αρχιτέκτονας.

1925: Πίτερ Σέλερς, Βρετανός ηθοποιός. Θρυλική η ταινία «Το Πάρτι» στην οποία πρωταγωνιστεί.

Peter Sellers - The Party (opening scene)

1946: Ευγένιος Τριβιζάς, καθηγητής εγκληματολογίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

1987: Wiz Khalifa, αμερικάνος ράπερ.

Σαν σήμερα 8 Σεπτεμβρίου: Θάνατοι

1613: Κάρλο Γκεσουάλντο, ιταλός συνθέτης.

1895: Άνταμ Όπελ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας.

1944: Λέλα Καραγιάννη, ηγέτιδα της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εκτελεσθείσα από τους Γερμανούς.

1949: Ρίχαρντ Στράους, γερμανός συνθέτης.

2000: Βασίλης Ραφαηλίδης, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας. 

2003: Λένι Ρίφενσταλ, γερμανίδα ηθοποιός, σκηνοθέτης και φωτογράφος, δημιουργός των προπαγανδιστικών φιλμ του ναζιστικού καθεστώτος. 

2012: Γουίλιαμ Μόγκριτζ, Βρετανός σχεδιαστής, συγγραφέας και πανεπιστημιακός δάσκαλος, που σχεδίασε τον πρώτο φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή (laptop).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.