Κοσμος

Πέθανε o Mοχάμεντ Αλ Φαγέντ - Σχεδόν 26 χρόνια μετά το τροχαίο της Νταϊάνα και του Ντόντι

Ήταν πρώην ιδιοκτήτης του Harrods και της Φούλαμ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Mohamed Al Fayed
© Getty Images/David Lodge

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο αιγυπτιακής καταγωγής δισεκατομμυριούχος Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ

Πέθανε την Τετάρτη 30 Αυγούστου, σε ηλικία 94 ετών, ο αιγυπτιακής καταγωγής επιχειρηματίας Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ (Mohamed Al Fayed).

Ο θάνατός του επήλθε σχεδόν 26 χρόνια μετά το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι, στο οποίο σκοτώθηκαν ο μεγαλύτερος γιος του, Ντόντι, και η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, στις 31 Αυγούστου 1997.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Φούλαμ, ο οποίος του ανήκε κάποτε, η οικογένεια του μεγιστάνα αναφέρει: «Η κυρία Mohamed Al Fayed, τα παιδιά και τα εγγόνια της επιθυμούν να επιβεβαιώσουν ότι ο αγαπημένος σύζυγός της, πατέρας και παππούς τους, Μοχάμεντ, απεβίωσε ειρηνικά από γηρατειά την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023».

Everyone at Fulham was incredibly saddened to learn of the death of our former Owner and Chairman, Mohamed Al Fayed. We...

Posted by Fulham FC Official on Friday, September 1, 2023

Ποιος ήταν ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας

Ο Μοχάμεντ Φαγέντ γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια και ήταν γιος δασκάλου.

Άρχισε να ασχολείται με τις επιχειρήσεις ήρθε όταν γνώρισε την πρώτη του σύζυγο, τη Σαμίρα Κασόγκι, αδελφή του Σαουδάραβα εκατομμυριούχου εμπόρου όπλων Αντνάν Κασόγκι, ο οποίος τον προσέλαβε στην επιχείρησή του στη Σαουδική Αραβία.

Ο ρόλος αυτός τον βοήθησε να δημιουργήσει νέες διασυνδέσεις στην Αίγυπτο και στη συνέχεια ξεκίνησε τη δική του ναυτιλιακή επιχείρηση, προτού γίνει σύμβουλος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, του σουλτάνου του Μπρουνέι, το 1966.

Ο δεύτερος γάμος του ήταν τη Φινλανδή κοσμική κυρία και πρώην μοντέλο Heini Wathén το 1985, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: Jasmine, Karim, Camilla και Omar.

Ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα Al Fayed το 1987 για να βελτιώσει τη ζωή φτωχών, τραυματισμένων και πολύ άρρωστων νέων.

Σύμφωνα με τη λίστα του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, ο Φαγέντ είχε αξία 1,9 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2022.

Το Harrods και η Φούλαμ

Ο Μοχάμεντ Φαγέντ είναι περισσότερο γνωστός ως ιδιοκτήτης το Harrods. Το 1985, μετά από μια μακρά και πικρή μάχη με τον Βρετανό επιχειρηματία Roland "Tiny" Rowland, οι αδελφοί Φαγέντ κατάφεραν να κερδίσουν μια προσφορά εξαγοράς ύψους 615 εκατομμυρίων λιρών για το κατάστημα στο Knightsbridge του Λονδίνου.

Σε επακόλουθη κυβερνητική έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε το 1990, διαπιστώθηκε ότι προκειμένου να εξασφαλίσουν την εξαγορά, τα αδέρφια Φαγέντ είπαν ψέματα για την πηγή του πλούτου τους και την καταγωγή τους.

Οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει τους ισχυρισμούς εναντίον τους άδικους. Πέντε χρόνια αργότερα, η πρώτη αίτηση του Μοχάμεντ Φαγέντ για βρετανική υπηκοότητα απορρίφθηκε.

Tελικά, πούλησε το Harrods το 2010 στον επενδυτικό βραχίονα του κρατικού ταμείου πλούτου του Κατάρ έναντι 1,5 δισ. λιρών. Όμως, το 2002 είχε δηλώσει στους Financial Times ότι ήθελα μετά θάνατον το σώμα του να εκτεθεί σε ένα γυάλινο μαυσωλείο στην οροφή του Harrods «ώστε ο κόσμος να μπορεί να έρθει να με επισκεφθεί».

Ο επιχειρηματίας αναβίωσε επίσης, ανεπιτυχώς, το σατιρικό περιοδικό Punch και το 1997 αγόρασε την ποδοσφαιρική ομάδα Φούλαμ στο δυτικό Λονδίνο για 6,25 εκατομμύρια λίρες, προσκαλώντας ως γνωστόν τον Μάικλ Τζάκσον να παρακολουθήσει έναν αγώνα στο Craven Cottage. Χάρη στη συμβολή του, ο σύλλογος μεταμορφώθηκε σε ομάδα πρώτης κατηγορίας. Το 2013 πούλησε την ομάδα στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Σαχίντ Καν.

Οι κόντρες με τη βρετανική κυβέρνηση

Ήρθε ξανά σε ρήξη με τη βρετανική κυβέρνηση το 1994, όταν απευθύνθηκε στον Guardian με ισχυρισμούς ότι είχε πληρώσει συντηρητικούς βουλευτές για να κάνουν ερωτήσεις στο κοινοβούλιο για λογαριασμό του.

Η υπόθεση οδήγησε στην παραίτηση του βουλευτή Τιμ Σμιθ από υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας, ενώ ένας άλλος βουλευτής, ο Νιλ Χάμιλτον, βρέθηκε να έχει δεχτεί δωροδοκίες, μεταξύ των οποίων διακοπές στο Ritz και δωρεάν αγορές στα Harrods. Ο Χάμιλτον δεν παραιτήθηκε, έχασε την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που είχε καταθέσει εναντίον του Φαγέντ και έχασε την έδρα του στις βουλευτικές εκλογές του 1997.

Ο Φαγέντ αποκάλυψε επίσης την εμπλοκή του υπουργού Jonathan Aitken σε μια σαουδαραβική συμφωνία όπλων. Ο Aitken φυλακίστηκε αργότερα για ψευδορκία και διαστρέβλωση της δικαιοσύνης.

Παρά το γεγονός ότι ζούσε στη Βρετανία για δεκαετίες, ο Φαγέντ δεν έλαβε ποτέ την υπηκοότητα και απείλησε να μετακομίσει στη Γαλλία, η οποία του απένειμε τη Λεγεώνα της Τιμής, την υψηλότερη πολιτική διάκριση.

Ο Ντόντι και η Νταϊάνα

Ο Αλ Φαγέντ έγινε φίλος της πριγκίπισσας Νταϊάνα μέσω της χορηγίας του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η σχέση του δισεκατομμυριούχου με τη βασιλική οικογένεια απεικονίστηκε πρόσφατα στην πέμπτη σεζόν του The Crown, όπου τον υποδύθηκε ο Σαλίμ Ντο.

Princess Diana and Mohammed Al fayed Funny Conversation - The Crown Season 5 EP 3 "Mou Mou"

Μετά τον θάνατο του Ντόντι και της Νταϊάνα σε τροχαίο στο Παρίσι, ο δισεκατομμυριούχος διεξήγαγε μακροχρόνια, υποστηρίζοντας ότι το δυστύχημα είχε ενορχηστρωθεί από τις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ωστόσο, η γαλλική αστυνομία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ατύχημα, το οποίο προκλήθηκε εν μέρει από υπερβολική ταχύτητα και από το υψηλό επίπεδο αλκοόλ στο αίμα του οδηγού Henri Paul. Το 2006, μια έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας υπό τον Λόρδο Στίβενς δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να στηρίζει τους ισχυρισμούς ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας εμπλέκονταν με οποιονδήποτε τρόπο.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.