Κοσμος

Σαν σήμερα, 28 Αυγούστου 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί την ομιλία «I have a dream»

60 χρόνια από την ιστορική ομιλία

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί την ομιλία «I had a dream»
Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί την ομιλία «I had a dream» © WikiMedia Commons

Σαν σήμερα, 28 Αυγούστου 1963, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφωνεί την ομιλία «I had a dream» - 60 χρόνια από την ιστορική ομιλία

«Έχω ένα όνειρο» ονομάστηκε η δημόσια ομιλία που έδωσε ο Αμερικανός ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στη Διαδήλωση στην Ουάσινγκτον για την Εργασία και την Ελευθερία σαν σήμερα, στις 28 Αυγούστου 1963. Στην ομιλία του ζητούσε αστικά και οικονομικά δικαιώματα καθώς και να δοθεί τέλος στον ρατσισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο λόγος του ακούστηκε από περισσότερους από 250.000 υποστηρικτές πολιτικών δικαιωμάτων από τα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον. Η ομιλία του αυτή ήταν μια καθοριστική στιγμή του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων και μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων ομιλιών στην αμερικανική ιστορία.

Ξεκινώντας με μια αναφορά στη Διακήρυξη χειραφέτησης, η οποία απελευθέρωσε εκατομμύρια σκλάβους το 1863, ο Κινγκ είπε «εκατό χρόνια αργότερα, ο νέγρος εξακολουθεί να μην είναι ελεύθερος».

Προς το τέλος της ομιλίας, ο Κινγκ παρέκκλινε από το γραμμένο κείμενο της ομιλίας του και εκφώνησε έναν επίλογο με θέμα "Έχω ένα όνειρο", παρακινημένος από την κραυγή της Μαχάλια Τζάκσον : «Πες τους για το όνειρο, Μάρτιν!».

Αυτό το μέρος της ομιλίας, που ενθουσίασε περισσότερο τους ακροατές και έχει γίνει πλέον διάσημο, ο Κινγκ περιέγραψε τα όνειρά του για ελευθερία και ισότητα ανακύπτοντας από μια χώρα σκλαβιάς και μίσους. Ο Τζόν Μίτσαμ γράφει ότι, «Με μία φράση, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ συνδέθηκε με τον Τζέφερσον και τον Λίνκολν στις τάξεις των ανδρών που έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη Αμερική». Η ομιλία ψηφίστηκε ως η κορυφαία αμερικανική ομιλία του 20ού αιώνα σε μια πανεπιστημιακή δημοσκόπηση το 1999.

I Have a Dream speech by Martin Luther King .Jr HD (subtitled)

Γιατί μίλησε για «όνειρο» ο Κινγκ

Ο Κινγκ είχε μιλήσει για όνειρα από το 1960, όταν έδωσε ομιλία στην Εθνική Ένωση για την Προώθηση των Έγχρωμων (NAACP) με τίτλο «Ο Νέγρος και το Αμερικάνικο Όνειρο». Αυτή η ομιλία συζητά τη διαφορά μεταξύ του αμερικανικού ονείρου και της πραγματικότητας, λέγοντας ότι οι λευκοί υπερασπιστές έχουν παραβιάσει το όνειρο και ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνησή μας έχει επίσης βλάψει το όνειρο μέσω της απάθειας και της υποκρισίας, της προδοσίας της για την δικαιοσύνη». Ο Κινγκ προτείνει ότι «ίσως ο Νέγρος να είναι το όργανο του Θεού ώστε να σώσει την ψυχή της Αμερικής». Το 1961 μίλησε για το «όνειρο» της ισότητας που είχε το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων και οι ακτιβιστές μαθητές - «το αμερικανικό όνειρο ... ένα όνειρο που δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί» - σε διάφορες εθνικές ομιλίες και δηλώσεις, και χρησιμοποίησε το «όνειρο» ως επίκεντρο για αυτές τις ομιλίες.

Στις 27 Νοεμβρίου 1962, ο Κίνγκ έδωσε ομιλία στο λύκειο Booker T. Washington στο Rocky Mount της Βόρειας Καρολίνας . Αυτή η ομιλία ήταν μεγαλύτερη από αυτή που τελικά θα εκφωνούσε στο Μνημείο του Λίνκολν. Και ενώ τμήματα του κειμένου είχαν αλλάξει, μεγάλα τμήματα ήταν πανομοιότυπα, συμπεριλαμβανομένου του «έχω ένα όνειρο». Αφού ανακαλύφθηκε εκ νέου η αποκατεστημένη και ψηφιοποιημένη καταγραφή της ομιλίας του 1962, παρουσιάστηκε στο κοινό από το Τμήμα Αγγλικής γλώσσας του Δημοσίου πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας .

Ο Κίνγκ είχε επίσης διατυπώσει μια ομιλία για το όνειρο στο Ντιτρόιτ, τον Ιούνιο του 1963, όταν διαδήλωνε στην λεωφόρο Woodward με τον Walter Reuther και τον Αιδεσιμότατο CL Franklin και είχε προβάρει άλλα κομμάτια. Η Μαχάλια Τζάκσον, που τραγουδούσε το "How I Got Over", λίγο πριν την ομιλία στην Ουάσιγκτον, ήξερε για την ομιλία του Κίνγκ στο Ντιτρόιτ.

Η ομιλία του από την διαδήλωση στην Ουάσινγκτον, γνωστή ως «Έχω ένα όνειρο», έχει αποδειχθεί ότι είχε διάφορες εκδόσεις, γραμμένες σε διάφορες χρονικές στιγμές. Δεν έχει συγκεκριμένο τρόπο γραφής, αλλά είναι μια συγχώνευση πολλών ιδεών και αρχικά ονομάστηκε "Κανονικότητα, Ποτέ ξανά". Ένα μέρος από αυτό, και μια άλλη «ομιλία για την κανονικότητα», κατέληξε στο τελικό προσχέδιο της ομιλίας. Ένα προσχέδιο της ομιλίας "Κανονικότητα, Ποτέ ξανά" στεγάζεται στο συλλογικό βιβλίο Morehouse College Martin Luther King Jr. Collection της Βιβλιοθήκης του Robert W. Woodruff, του Πανεπιστημιακού Κέντρου της Ατλάντα και του Κολλεγίου Μόρχαουζ. Η εστίαση στο "Έχω ένα όνειρο" έρχεται με την παράδοση της ομιλίας. Προς το τέλος της παράδοσής του, η γνωστή αφροαμερικανίδα γκόσπελ τραγουδίστρια Mahalia Jackson φώναξε στον Κινγκ από το πλήθος, «Πες τους για το όνειρο, Μάρτιν». Ο Κίνγκ παρέκκλινε από το προσχέδιο της ομιλίας του και άρχισε να «κηρύττει» αυτοσχεδιαστικά, τονίζοντας τα σημεία του με τη φράση «Έχω ένα όνειρο».

Η ομιλία συντάχθηκε με τη βοήθεια των Stanley Levison και Clarence Benjamin Jones στο Ρίβερντειλ της Νέας Υόρκης. Ο Τζόουνς δήλωσε ότι «οι υλικοτεχνικές προετοιμασίες της διαδήλωσης ήταν τόσο δύσκολες ώστε η ομιλία δεν ήταν προτεραιότητα για εμάς» και ότι «το βράδυ της Τρίτης 27 Αυγούστου [12 ώρες πριν από την πορεία] ο Μάρτιν δεν ήξερε τι θα πει».

Πριν την ομιλία στη Μεγάλη Διαδήλωση της Ουάσινγκτον, ο Κίνγκ είχε απευθύνει τον λόγο του σε 25.000 ανθρώπους στο Ντιτρόιτ αμέσως μετά τη διαδήλωση του Ντιτρόιτ στην οποία συμμετείχαν 125.000 άνθρωποι, στις 23 Ιουνίου 1963. Μετά τη διαδήλωση της Ουάσινγκτον εξεδόθη μία ηχογράφηση της ομιλίας του Κινγκ στο Ντιτρόιτ από την Detroit Gordy Records, με τίτλο «Η Μεγάλη Διαδήλωση για την Ελευθερία».

Τι συνέβη σαν σήμερα, 28 Αυγούστου

Γεγονότα

1829: Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

1898: Ο Κάλεμπ Μπράνταμ μετονομάζει το ανθρακούχο αναψυκτικό του από Brad's Drink σε Pepsi-Cola.

1904: Ο Παύλος Μελάς αρχίζει τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της δυτικής Μακεδονίας.

1963: Κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας 200.000 ατόμων για τις φυλετικές διακρίσεις στη Ουάσινγκτον, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βγάζει τον περίφημο λόγο του, με τη φράση «Έχω ένα όνειρο...».

1989: Έπειτα από κυβερνητική απόφαση, καίγονται οι φάκελοι των πολιτικών φρονημάτων.

2005: Ο τυφώνας Κατρίνα φτάνει στις ακτές της Λουιζιάνα και ξεκινά το καταστροφικό του έργο.

2018: Από την πτώση αεροσκάφους της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας τύπου Τ-2 μεταξύ Σπάρτης και Καλαμάτας, σκοτώνεται ο πιλότος του και διασώζεται ο συγκυβερνήτης του. 

Γεννήσεις

1749: Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκαίτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος, γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας.

1946: Πασχάλης Αρβανιτίδης, τραγουδιστής και μουσικός, από τους πρωτοπόρους της ελληνικής ποπ τη δεκαετία του '60.

1969: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Τζέισον Πρίστλι, γνωστός από το ρόλο του Μπράντον στην τηλεοπτική σειρά «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς».

Θάνατοι

1968: Δημήτρης Πικιώνης, αρχιτέκτονας. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου.

1987: Πεθαίνει ο σκηνοθέτης κινηματογράφου, και πατέρας της ηθοποιού Αντζέλικα Χιούστον, Τζον Χιούστον.

2008: Ιλχάν Μπερκ, Τούρκος ποιητής

2010: Αυγουστίνος Καντιώτης, Έλληνας μητροπολίτης

2011: Λεωνίδας Κύρκος, Έλληνας πολιτικός

2013: Μιχάλης Ασλάνης, Έλληνας σχεδιαστής μόδας

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;
Τι (πραγματικά) συνέβη, τι (πιθανόν) θα συμβεί στις ΗΠΑ;

Όπως έχει προαναγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι συνταρακτικές αλλαγές πολιτικής θα αρχίσουν ήδη με δεκάδες προεδρικά διατάγματα που είναι έτοιμα για υπογραφή από την πρώτη κιόλας μέρα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.