- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σαν σήμερα, 25 Αυγούστου 1835, κυκλοφορεί το «hoax της Σελήνης» - Η ζωή στο φεγγάρι, οι άνθρωποι-νυχτερίδες και η εδραίωση της Sun σε μεγάλη εφημερίδα
Σαν σήμερα, 25 Αυγούστου 1835, έλαβε χώρα το «Μεγάλο hoax της Σελήνης». Το «Μεγάλο Hoax της Σελήνης» ήταν μια σειρά έξι άρθρων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα The Sun της Νέας Υόρκης, αρχής γενομένης στις 25 Αυγούστου 1835, σχετικά με την υποτιθέμενη ανακάλυψη ζωής στη Σελήνη. Οι ανακαλύψεις αποδόθηκαν ψευδώς στον Σερ Τζον Χέρσελ, έναν από τους πιο γνωστούς αστρονόμους της εποχής και στον φανταστικό σύντροφό του Άντριου Γκραντ.
Η ιστορία διαφημίστηκε αρχικά στις 21 Αυγούστου 1835 ως επερχόμενο αφιέρωμα που υποτίθεται ότι αναδημοσιεύτηκε από την εφημερίδα The Edinburgh Courant. Το πρώτο από μια σειρά έξι δημοσιευμάτων δημοσιεύθηκε τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 25 Αυγούστου. Τα άρθρα περιέγραφαν ζώα στη Σελήνη, μεταξύ των οποίων βίσονες, κατσίκες, μονόκερους, δίποδους κάστορες χωρίς ουρά και φτερωτά ανθρωποειδή που έμοιαζαν με νυχτερίδες ("Vespertilio-homo") και έχτιζαν ναούς. Υπήρχαν δέντρα, ωκεανοί και παραλίες. Οι ανακαλύψεις αυτές υποτίθεται ότι έγιναν με «ένα τεράστιο τηλεσκόπιο μιας εντελώς νέας εποχής». Σε μια ανατυπωμένη έκδοση του 1836 προστέθηκε ένας δεύτερος τύπος όντων που ονομάστηκε Vespertiliones ή άνθρωποι-νυχτερίδες. Ο συγγραφέας του άρθρου ήταν φαινομενικά ο δρ Άντριου Γκραντ, ο σύντροφος και συνεργάτης του σερ Τζον Χέρσελ. Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα. Ο Γκραντ ήταν φανταστικός.
Τελικά, οι συγγραφείς ανακοίνωσαν ότι οι παρατηρήσεις είχαν τερματιστεί μαζί με την καταστροφή του τηλεσκοπίου. Ισχυρίστηκαν ότι λόγω της ακτινοβολίας του ήλιου ο φακός λειτούργησε ως ανακλαστήρας βάζοντας φωτιά στο αστεροσκοπείο.
Ποιος ήταν πίσω από τα άρθρα;
Η συγγραφή των άρθρων έχει αποδοθεί στον Richard Adams Locke (1800-1871), έναν δημοσιογράφο που τον Αύγουστο του 1835 εργαζόταν για την εφημερίδα The Sun. Ο Locke παραδέχτηκε δημοσίως ότι ήταν ο αρθρογράφος των κειμένων το 1840, σε επιστολή του προς την εβδομαδιαία εφημερίδα New World. Παρόλα αυτά, οι φήμες επέμεναν ότι εμπλέκονταν και άλλοι.
Δύο άλλοι άνδρες έχουν συσχετιστεί με την περιβόητη φάρσα: Ο Jean-Nicolas Nicollet, ένας Γάλλος αστρονόμος που ταξίδευε στην Αμερική εκείνη την εποχή (αν και βρισκόταν στο Μισισιπή, όχι στη Νέα Υόρκη, όταν εμφανίστηκαν τα τεύχη της φάρσας για τη Σελήνη), και ο Lewis Gaylord Clark, εκδότης του The Knickerbocker, ενός λογοτεχνικού περιοδικού. Ωστόσο, δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποιος άλλος εκτός από τον Locke ήταν ο εμπνευστής της φάρσας.
Αν υποθέσουμε ότι ο Richard A. Locke ήταν ο αρθρογράφος, οι προθέσεις του ήταν πιθανότατα, πρώτον, να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή ιστορία που θα αύξανε τις πωλήσεις της Sun και, δεύτερον, να γελοιοποιήσει ορισμένες από τις πιο εξωφρενικές αστρονομικές θεωρίες που είχαν δημοσιευτεί εκείνη την περίοδο. Για παράδειγμα, το 1824, ο Franz von Paula Gruithuisen, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, είχε δημοσιεύσει μια εργασία με τίτλο «Ανακάλυψη πολλών ιχνών ζωής στη Σελήνης και ενός από τα κολοσσιαία κτίριά της».
Τι συνέβη σαν σήμερα;
Γεγονότα
1825: Η Ουρουγουάη κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Βραζιλία.
1826: Ο Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα, φτάνει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα, αλλά τραυματίζεται σοβαρότατα στη φρεγάτα «Ελλάς», από μία εντελώς τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του. Λίγο αργότερα πεθαίνει, μέσα στη γενική θλίψη όλων για το τραγικό συμβάν.
1902: Αποτρόπαιο ερωτικό έγκλημα στη Θεσσαλονίκη. Ο πλούσιος Καμαντάρ Πασάς συλλαμβάνει επ' αυτοφώρω στο σπίτι της την ελληνίδα ερωμένη του Ελένη Κωνσταντίνου και τον φίλο της Φραγκαντώνη και τους σκοτώνει. Στη συνέχεια, διαμελίζει τα δύο πτώματα και αφού τα τοποθετεί μέσα σε σάκο, τον δίνει στον υπηρέτη του για να τον πετάξει στη θάλασσα. Το έγκλημα αποκαλύπτεται και ο δράστης συλλαμβάνεται.
1920: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ανακηρύσσεται άξιος ευεργέτης και σωτήρας από τη Βουλή, για την «Ελλάδα των Δύο Ηπείρων και των Πέντε Θαλασσών».
Γεννήσεις
1530: Ιβάν Δ’ ο Τρομερός, ο πρώτος τσάρος της Ρωσίας.
1841: Εμίλ Κόχερ, ελβετός γιατρός και ιατρικός ερευνητής. Το 1909 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής για την προσφορά του στη φυσιολογία, παθολογία και χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα.
1918: Γεννιέται ο αμερικανός συνθέτης και μαέστρος Λέοναρντ Μπερνστάιν.
1930: Γεννιέται στη Σκοτία ο ηθοποιός Σον Κόνερι.
1949: Γεννιέται ο βρετανός συγγραφέας Μάρτιν Έιμις.
1954: Έλβις Κοστέλο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του τραγουδοποιού Ντέκλαν Πάτρικ Μακ Μάνους.
1958: Τιμ Μπάρτον, αμερικανός σκηνοθέτης.
1973: Γεννιέται στο Αμβούργο ο γερμανοτούρκος σκηνοθέτης Φατίχ Ακίν.
Θάνατοι
1819: Τζέιμς Βατ, σκοτσέζος εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.
1900: Πεθαίνει στη Βαϊμάρη ο γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε.
1984: Πεθαίνει ο αμερικανός συγγραφέας Τρούμαν Καπότε.
2000: Πεθαίνει ο Καρλ Μπανκς, δημιουργός του Ντόναλντ Ντακ.
2001: Μόλις στα 22 της χρόνια, σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα η αμερικανίδα τραγουδίστρια Aaliyah.
2002: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο κωμικός Γιάννης Γκιωνάκης.