Κοσμος

Η Ryanair χρέωσε ηλικιωμένο ζευγάρι 128 ευρώ για να τους εκτυπώσει τα εισιτήρια στο αεροδρόμιο!

Κατακραυγή στα social media - Τι απαντά η εταιρεία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την «πάτησε» ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο πήγε στο αεροδρόμιο έχοντας εκτυπώσει τα «λάθος» εισιτήρια

Προ εκπλήξεως βρέθηκε ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο χρεώθηκε 110 λίρες (περίπου 128 ευρώ) από τη Ryanair για να εκτυπώσει τα εισιτήριά του στο αεροδρόμιο.

Η Ruth, 79 ετών, και ο Peter Jaffe, 80 ετών, δήλωσαν στο Radio 4 Today Programme του BBC ότι αναγκάστηκαν να πληρώσουν την έξτρα χρέωση, αφού εκτύπωσαν κατά λάθος τα εισιτήρια επιστροφής τους, αντί για τα εισιτήρια αναχώρησης.

Το ζεύγος Jaffe πετούσε από το αεροδρόμιο Stansted προς το Bergerac της Γαλλίας την Παρασκευή.

Ωστόσο, όταν το ηλικιωμένο ζεύγος έφτασε στο αεροδρόμιο, συνειδητοποίησε ότι είχε εκτυπώσει τα «λάθος» εισιτήρια.

«Στη συνέχεια μου είπαν ότι έπρεπε να πάω στο desk της Ryanair για να πάρω κάρτα επιβίβασης και εκεί μας χρέωσαν 55 λίρες ανά άτομο», δήλωσε η 79χρονη γυναίκα.

Πρόσθεσε ότι δεν ήταν εύκολο για τον σύζυγό της να περπατήσει από το ένα κομμάτι του αεροδρομίου στο άλλο. «Ήμουν αρκετά ταραγμένη και αναστατωμένη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Jaffe δήλωσε ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν, καθώς τους περίμεναν άνθρωποι στη Γαλλία.

Η viral ανάρτηση

Την Κυριακή, η κόρη τους έκανε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), λέγοντας ότι η μητέρα της είχε κάνει «ένα απλό λάθος». «110 λίρες για 2 χαρτιά που χρειάστηκαν 1 λεπτό. Ντροπή σας», ανέφερε η κόρη του ζευγαριού.

Η ίδια σημείωσε ότι οι γονείς της έπρεπε επίσης να πληρώσουν επιπλέον χρέωση για να καθίσουν ο ένας δίπλα στον άλλο, καθώς ο πατέρας της έχει αναπηρία.

Η ανάρτησή της έχει γίνει viral, με πάνω από 13 εκατομμύρια views, ενώ φυσικά πολυάριθμα ήταν τα σχόλια οργής κατά της lowcost εταιρείας.

Ερωτηθείσα για την κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κ. Jaffe δήλωσε: «Ο κόσμος μισεί τη Ryanair, νομίζω. Αν είστε ηλικιωμένοι και δεν έχετε μεγαλώσει με τη χρήση υπολογιστών από την πρώτη μέρα, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο»

Ο κ. Jaffe πρόσθεσε: «Είναι επίσης η πτυχή του χρήματος, όπως το γεγονός ότι έπρεπε να πληρώσουμε επιπλέον για να καθίσουμε μαζί».

Το ζευγάρι διαμαρτυρήθηκε στη Ryanair, αλλά δήλωσε ότι δεν περιμένει να πάρει τα χρήματά του πίσω

«Νομίζω ότι θα πουν ότι είναι στα ψιλά γράμματα και ότι ήταν δικό μας λάθος. Πράγμα που έγινε, αλλά ήταν ένα πραγματικό λάθος», δήλωσε η κ. Jaffe.

Τι απαντά η Ryanair

Από τη μεριά της, η Ryanair υποστήριξε ότι οι χρεώσεις ήταν σύμφωνα με την πολιτική της.

Η εταιρεία ανέφερε σε δήλωσή της: «Όλοι οι επιβάτες που ταξιδεύουν με τη Ryanair συμφωνούν να κάνουν ηλεκτρονικό check-in πριν φτάσουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης και σε όλους τους επιβάτες αποστέλλεται email/SMS, που τους υπενθυμίζει να το κάνουν 24 ώρες πριν την αναχώρηση. Λυπούμαστε που αυτοί οι επιβάτες αγνόησαν την υπενθύμιση του email τους και δεν έκαναν online check-in».

Όλο και πιο συχνές οι έξτρα χρεώσεις

Ο ειδικός σε ζητήματα καταναλωτών, Martin James, σχολίασε ότι η ιστορία του ηλικιωμένου ζευγαρίου είχε τέτοια απήχηση, καθώς πολύς κόσμος έχει υποστεί απρόσμενες χρεώσεις.

«Είναι εξαιρετικά άδικο να τιμωρούνται άνθρωποι που έκαναν ένα αθώο λάθος», είπε, προσθέτοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να δεσμευτούν ότι δεν θα χρεώνουν τους ανθρώπους σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο ειδικός συμβουλεύει τους καταναλωτές να διαμαρτυρηθούν στην αεροπορική εταιρεία, να προσφύγουν σε ένα σύστημα εναλλακτικής επίλυσης διαφορών ή ακόμα και να προχωρήσουν δικαστικά το ζήτημα.

«Αλλά τίποτα από αυτά δεν εγγυάται αποζημίωση και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τον χρόνο ή την ενέργεια», είπε. «Αν περισσότεροι άνθρωποι διαμαρτύρονταν για την έλλειψη διαφάνειας, περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα άρχιζαν να επανεξετάζουν αυτές τις χρεώσεις».

«Εδώ και χρόνια, οι αεροπορικές εταιρείες αφαιρούν πράγματα που ήταν δωρεάν και τα χρεώνουν πλέον - είτε πρόκειται για χρεώσεις αποσκευών, είτε για να πληρώνεις για να κάθεσαι δίπλα στην οικογένειά σου, είτε για κάτι άλλο», είπε.